Efterladte sommerhuskatte overlever sjældent vinteren
I sommervarmen kan vi nemt glemme, at den kolde vinter venter om ikke alt for mange uger, og hvert år efterlades tusindvis af katte alene tilbage i sommerlandet: Når vinteren kommer, fryser eller sulter de ihjel. Alt for få katte bliver neutraliseret, og dét bidrager til problemet.
Det kan være svært at modstå, når en kat eller en killing kommer på besøg, mens du drikker kaffe i solen ved dit sommerhus. Har du børn med på ferien, kan det være endnu sværere. Men det er vigtigt at modstå fristelsen til at give katten en lille godbid i håb om, at den kommer tilbage dagen efter. For når I tager hjem, og vinteren kommer, er det overvejende sandsynligt, at katten enten fryser ihjel eller dør af sult. Det er desværre den skæbne, som tusindvis af efterladte katte i sommerhus- og kolonihaveområder lider hvert år.
Mærk, registrer og neutraliser din kat
Mange danske katte bliver ikke neutraliseret og er dermed ikke afskåret fra at formere sig. Kattene søger udenfor i det gode sommervejr, og de finder hurtigt andre katte at parre sig med. Det kan blive til rigtig mange kuld, og det er den væsentligste årsag til problemet med hjemløse katte, siger Tine Stabell, direktør i Agria Dyreforsikring.
De hjemløse katte er udsatte - særligt i vinterhalvåret, hvor der ikke er meget mad at finde, og det er sparsomt med varme tilholdssteder.
- Katten går sine egne veje, siger man. Mange danskere har nok den holdning, at katten er et selvstændigt dyr med gode overlevelsesinstinkter. Selv om det har sin rigtighed, at katten har et selvstændigt væsen, så ændrer det ikke på, at den har brug for mennesker til at overleve, siger Tine Stabell, der er ked af den almene opfattelse i befolkning; at katten altid kan klare sig på egen hånd:
- Derfor må vi tage ansvar, når vi ser vilde eller hjemløse katte, så de kan blive mærket, neutraliseret og registreret i Katteregisteret og ikke overlades til en uvis skæbne, siger Tine Stabell.
Danskerne kan ikke overskue killinger
Det er forholdsvis få danskere, som køber en kat med intentionen om at opdrætte katte. Langt størstedelen af danske katteejere kan derfor med fordel neutralisere katten, så uønskede killinger undgås, og man ikke kommer til at bidrage til flere hjemløse katte.
- Det kommer bag på mange, at deres kat pludselig er drægtig, og en del kan ikke overskue at skulle håndtere fødsel og killinger. Dette er en af årsagerne til, at det lige nu vælter ind med katte hos os i Dyreværnet, og det er en kedelig start på livet for dyrene, siger direktør i Dyreværnet, Henrik Knaack.
- Man kan nemt undgå denne situation ved at få neutraliseret sin kat, og det opfordrer vi til, at man får gjort, siger Henrik Knaack.
Neutralisering er et lille indgreb, som udføres af en dyrlæge. Katten kommer sig hurtigt ovenpå operationen og udover at katten ikke formerer sig, kan der også være en andre – positive - ”bivirkninger”: Neutraliserede katte strejfer f.eks. mindre og fungerer bedre sammen med andre dyr.
- Husk i øvrigt at få mærket og registreret katten samtidig, da det ifølge lovgivningen ellers er finderen, som kan beholde den, siger Henrik Knaack.
Fakta:
Sådan hjælper du herreløse katte
For den fremmede sommerhuskats vedkommende kan du gøre en god gerning ved at søge efter dens ejer. Det kan du f.eks. gøre ved at sætte en seddel op i lokale butikker, eller du kan indlevere katten på det nærmeste internat, så der kan blive taget hånd om den.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:+ 45 2897 1907orholt@icloud.comLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder
Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Danskernes lortevaner gør hunde syge5.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Er du en af de hundeejere, der ikke samler din hunds efterladenskaber op, så bidrager du til et øget smittepres, der i værste fald kan slå en anden hund ihjel, understreger dyrlæge: En undersøgelse fra Agria Dyreforsikring viser, at kun lidt over halvdelen af danske hundeejere altid samler deres hunds efterladenskaber op, mens 4 procent aldrig gør det.
Danske hesteelskere tager ansvar for hestevelfærd2.9.2024 15:21:25 CEST | Pressemeddelelse
1.138 danske hesteelskere tog i weekenden ansvar for den samlede danske hestevelfærd og samlede i alt 11.380 kroner ind til fordel for dyrevelfærdsorganisationen Hestens Værn, som vil benytte donationen til arbejdet med at redde og rehabilitere nødstedte heste og ponyer i hele landet.
”Tag hjertet med på rideturen”26.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sådan opfordrer Hestens Værn og Agria Dyreforsikring, når der i weekenden den 31. august og 1. september for andet år i træk samles penge ind til fordel for nødstedte heste ved Agria Naturridt.
Nedfaldsfrugt er farligt for Fido22.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.
Hundens kløer koster mange dyrlægebesøg8.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hundens kløer er ofte skyld i en tur til dyrlægen – enten fordi hunden har fået en skade, eller fordi ejeren ikke tør klippe hundens kløer. En ny undersøgelse viser bl.a., at 56 procent betaler for at få klippet hundens kløer, fordi de er bange for at klippe for dybt og gøre hunden ondt. Men kloklipning kan læres – både af hund og ejer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum