Danskerne efterlyser større fokus på AI-uddannelse og træning i skoler og på universiteter
Mens mange danskere begynder et nyt skole- og studieår, viser en ny undersøgelse fra PwC, at 2 ud af 3 ønsker mere fokus på AI-uddannelse i skoler og på universiteter. 7 ud af 10 mener desuden, at der er behov for strammere regulering for at sikre en etisk udvikling af kunstig intelligens, viser undersøgelse fra PwC om danskernes holdning til kunstig intelligens.

64 % af danskerne ønsker et større fokus på kunstig intelligens (AI) i skoler og på universiteter, og flere end hver anden dansker (55 %) kræver mere politisk fokus på at sikre en etisk korrekt udvikling af AI. Det viser en ny undersøgelse fra PwC, som i samarbejde med Epinion har analyseret over 1.000 danskeres holdning til kunstig intelligens.
“Danskerne har et klart ønske om, at AI i højere grad bliver implementeret i uddannelsessystemet. Politikere og uddannelsesinstitutionerne spiller her en afgørende rolle, så de unge kan blive klædt på med de rette kompetencer inden for AI, som bliver stadigt mere efterspurgt på arbejdsmarkedet. Det er desuden afgørende, at det sker på en etisk forsvarlig måde,” siger Mads Nørgaard Madsen, leder af PwC’s konsulentforretning.
57 % af de 18-36 årige mener, at der bør være mere fokus på AI-uddannelse og træning i skoler og på universiteter, og henholdsvis 68 % og 65 % af de 37-55 årige og +56 årige mener det samme.
“Undersøgelsen viser, at der er et klart flertal på tværs af alle aldersgrupper, der ønsker et større fokus på AI i skoler og på uddannelsesinstitutioner. Et større fokus indebærer, at der fx udvikles klare retningslinjer og standarder for brugen af AI på uddannelser, herunder at de unge studerende forstår vigtigheden af at kunne forholde sig reflekterende og konstruktivt til de digitale værktøjer,” understreger Mads Nørgaard Madsen.
Mangel på gennemsigtighed og falske nyheder
Undersøgelsen viser nemlig også, at 63 % af danskerne er bekymret for, at mangel på gennemsigtighed omkring AI kan føre til uønskede konsekvenser eller misbrug, og 44 % er bekymret for, at AI kan reproducere og forstærke diskrimination i samfundet.
“Mangel på gennemsigtighed er en reel bekymring, og særligt spredning af misinformation er vigtigt at forholde sig til. Vi som mennesker skal være i stand til at sikre ansvarligheden og kvaliteten i de løsninger, vi skaber via teknologi, så vi sikrer, at udvikling og innovation sker på en etisk, transparent og ansvarlig måde,” understreger Mads Nørgaard Madsen.
Hele 7 ud af 10 danskere peger desuden på spredning af falske nyheder og propaganda, herunder udbredelsen af fortrolige og fejlagtige oplysninger, som en fare ved AI, mens 68 % er bekymrede for kriminelle handlinger, såsom cyberangreb eller misbrug af data.
“Vi ser desværre en stigning i AI-generede angreb, som fx phishing, hvor AI’s evne til at automatisere opgaver, oversætte til mange sprog, forbedre og sammenkøre værktøjer udnyttes. Det kan føre til en højere succesrate for den cyberkriminelle og stiller højere krav til den enkelte om at være årvågen. Derfor er det vigtigt, at virksomheder løbende forstærker sit værn mod cyberkriminalitet, bl.a. gennem AI, for at stå stærkere mod den stigende kompleksitet af angreb,” slutter Mads Nørgaard Madsen.
Om undersøgelsen
I samarbejde med Epinion har PwC analyseret 1.030 danskeres holdning til kunstig intelligens. Respondenterne udgør et repræsentativt udsnit af danskerne og består af 49 % mænd og 51 % kvinder. 31 % af respondenterne er mellem 18-36 år, 29 % er mellem 37-55 år, og 40 % er 56 år eller derover.
Nøgleord
Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er.
Succes skaber vi sammen …
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Fristen nærmer sig: Har du husket alle fradrag i årsopgørelsen?25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er ved at være sidste udkald for de fleste til at rette årsopgørelsen for 2024. Få skatteekspertens bud på, hvilke fradrag og skatteforhold du skal være opmærksom på og huske at få med.
Whistleblower-indberetninger i C25-virksomheder: En fortsat stigning og øget åbenhed24.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af whistleblower-indberetninger blandt C25-virksomheder er steget med 18 % fra 2023 til 2024 og med 80 % over en fire-årig periode fra 2021 til 2024. Det viser en ny opgørelse fra PwC.
Kørselsfradrag for studerende er på trapperne15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Studerende i yderkommuner og på øerne kan se frem til et nyt kørselsfradrag med samme kilometersats og grundlag som ved et lønnet arbejde. Det fremgår af et nyt lovforslag i Folketinget, der forventes at træde i starten af 2026.
Nu kommer årsopgørelsen for 2024: Dét skal du være opmærksom på24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag åbner årsopgørelsen for 2024 officielt. Her kan du se, om du får penge tilbage i skat eller står over for en ekstraregning. PwC har samlet en række råd, som du skal være særligt opmærksom på og kan bruge til at kontrollere, om skatteoplysningerne og fradragene for 2024 er korrekte.
PwC opruster på NewLaw-området10.3.2025 09:53:53 CET | Pressemeddelelse
PwC styrker nu sit NewLaw-team yderligere med ansættelsen af en førende ekspert inden for Legal Operations og juridisk transformation. Lena Ernlund Malmberg tiltræder som partner og skal lede PwC's NewLaw-område, som er en del af PwC Legal.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum