Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp lancerer gratis tilbud til efterskoler med fokus på madspild

Del

For at engagere unge i et højaktuelt emne både lokalt og globalt, har Folkekirkens Nødhjælp udviklet en serie undervisningsaktiviteter til efterskoler.

Madspild er en stor klimasynder, og samtidig er det med til at skabe ubalance i verden. Men der findes løsninger. Det får elever muligheder for at lære meget mere om i en ny serie undervisningsaktiviteter.
Madspild er en stor klimasynder, og samtidig er det med til at skabe ubalance i verden. Men der findes løsninger. Det får elever muligheder for at lære meget mere om i en ny serie undervisningsaktiviteter. Foto: Folkekirkens Nødhjælp

Otte nye, gratis undervisningsaktiviteter skal sætte madspild på dagsordenen på efterskolerne. Og ikke kun madspild, som vi kender det, hvor det handler om at mindske, hvor meget der ryger fra køkkenhusholdningen og direkte i skraldespanden.

I Folkekirkens Nødhjælps nye madspilds-projekt - 'Mere mad, mindre spild' - er fokus på et bredere perspektiv. Eleverne får indsigt i, hvordan madspildet påvirker det globale syd, hvor millioner af mennesker lever i ekstrem fattigdom og skal få det maksimale ud af ressourcerne.

“Madspild er desværre en stor klimasynder og står for mellem 7-8 procent af verdens samlede co2-udledninger, og det går hårdt ud over de fattigste lande, der rammes hårdt af klimaforandringerne, ” siger Jonas Nøddekær, der er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

”Men madspild er også med til at skabe ubalance i det globale fødevaresystem, fordi vi i vores del af verden har et stort overforbrug, hvor der produceres og importeres lang mere, end der er brug for. Det sker, mens flere end 800 millioner mennesker sulter på verdensplan, ” siger han.

Eleverne skal finde løsninger
I alt vurderes det, at 1/3 del af al mad, der produceres i verden, går til spilde. Det tæller både det spild, der finder sted i husholdningerne, i restaurationsbranchen og i industri – og landbrugssektorerne. Men det er også det spild, der opstår på dyrkede marker rundt om i verden, når høsten slår fejl på grund af kraftig regn, oversvømmelser eller tørke. Heldigvis findes løsninger, der kan minimere de forskellige former for spild.

Gennem undervisningsaktiviteterne, som er udviklet i samarbejde med læringsbureauet Forstå, får eleverne indsigt i de mange innovative projekter, som Folkekirkens Nødhjælp arbejder med for at bekæmpe madspild. Det er blandt andet i lande som Nepal og Cambodia.

Eleverne skal også selv finde på løsninger på et praktisk niveau. Og de kan deltage i en konkurrence om at vinde en koncert til skolen med den populære sanger JJ Paolo ved at indsende det bedste bud på at mindske madspild.

“Madspild, klima og fattigdom er alle tunge emner, og derfor er det vigtigt at understrege, at vi gerne vil inspirere eleverne og vise, at der håb for fremtiden. Der findes rigtig mange gode løsninger både ude i verden og lokalt, og dem kan vi lære af, ” siger Jonas Nøddekær.

KORT OM 'MERE MAD, MINDRE SPILD'

  • Aktiviteterne er rettet mod efterskoler til fagene biologi, matematik, mediefag, dansk, engelsk, billedkunst, geografi og madkundskab. Det er også velegnet til udskolingen i grundskolen.
  • Eleverne kan deltage i konkurrencen om at vinde en koncert med JJ Paulo ved at komme med deres bedste madspildstip på Instagram med hashtagget #meremadmindrespild. Læs mere her.
  • Det hele er gratis tilgængeligt på forstå.dk
  • For mere information kontakt Jesper Hansen, projektleder for partnerskaber i Folkekirkens Nødhjælp, jeha@dca.dk, telefon: 50602003

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Gaza: Dødsfald blandt nødhjælpsarbejdere, angreb i ’sikre zoner’ og evakueringsordrer hæmmer nødhjælpsindsatsen30.7.2024 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse

I en ny humanitær situationsrapport (Humanitarian Snapshot #2) giver 20 førende NGO’er i Gaza et overblik over den kritiske humanitære situation og de svære betingelser for nødhjælpsarbejdet. Militære landoperationer og intense luftbombardementer i tætbefolkede områder resulterer i massefordrivelse og vanskeliggør nødhjælpsarbejdet. Over 39.000 er døde og næsten 91.000 er sårede. Infrastrukturen i Gaza er ødelagt og der er mangel på alt – elektricitet, mad, vand og brændstof. Respekten for lov og orden smuldrer i takt med, at den menneskelige lidelse og desperation stiger. Om konsekvenserne for den humanitære indsats, siger Mads Frilander, landedirektør for Folkekirkens Nødhjælp i Palæstina: "Uddeling af nødhjælp er tæt på umulig i øjeblikket, da stigende lovløshed, skyderier og bombardementer præger det ellers overfyldte distributionsområde ved Kerem Shalom [i Gaza]" I forrige uge blev kollegaer fra UNICEF, UNRWA og World Central Kitchen beskudt og ansatte fra Folkekirkens Nødhjælp ha

13 førende nødhjælpsorganisationer i Gaza i fælles opråb: Israelske angreb og manglende adgang forhindrer vores humanitære indsats, i strid med folkeretten15.7.2024 12:33:28 CEST | Pressemeddelelse

Den israelske militæroperation i Gazastriben er eskaleret dramatisk den seneste uge med massive ødelæggelser og voksende humanitære behov til følge. Israelske bombardementer af FN-drevne skoler, der fungerer som tilflugtssted, samt af Al Mawasi-lejren, i den tætbefolkede såkaldte "sikkerhedszone", er blandt de seneste angreb med store civile tabstal. Såkaldte "evakueringsordrer" mod Khan Yunis og Gaza by, har udløst yderligere trangsforflyttelser og presset civile sammen i overfyldte ressourceforladte områder. Og alt imens at levering af nødhjælp blokeres, forværres den humanitære katastrofe dag for dag. I "Gaza Humanitarian Snapshot" giver 13 nødhjælsorganisationer, heriblandt Folkekirkens Nødhjælp, i dag et samlet billede af de enorme udfordringer, der spærrer for en effektiv humanitær indsats i Gaza. Jonas Nøddekær, Generalsekretær Folkekirkens Nødhjælp siger: ”Adgangen for Folkekirkens Nødhjælp til at hjælpe i Gaza er blevet alvorligt forværret de seneste uger: de sydlige og nordli

Folkekirkens Nødhjælp: Flyafgift skal sikre østaters overlevelse10.7.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Flere østater er tæt på at skylle i havet på grund af klimaforandringerne, og får ikke den nødvendige hjælp fra det internationale samfund. I samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp tager nogle af de værst ramte lande, Samoa og Vanuatu, nu initiativer til at skaffe flere penge til klimatilpasning og klimarelaterede katastrofer. Et af forslagene til nye initiativer er afgifter på CO2-udledende aktiviteter, som for eksempel nationale flyafgifter. ”Der er akut brug for finansiering til blandt andet kystsikring og diger til de mest klimaudsatte lande i verden. Små ø-stater som Vanuatu og Samoa risikerer at blive ubeboelige inden for vores levetid. Flyafgifter er et godt bud på alternativ finansiering, og det rådgiver vi dem om”, siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Jonas Nøddekær understreger, at Vanuatu, Samoa og resten af verdens fattigste og mest klimaudsatte lande ikke kan vente på, at de internationale klimaforhandlinger fører til konkret handling. Dr. Christoph

Folkekirkens Nødhjælp: Vi må ikke give op på verdensmålene2.7.2024 16:27:17 CEST | Pressemeddelelse

Den globale udvikling går ikke den rigtige vej. Det viser ny rapport fra FN, hvor det fremgår, at over en tredjedel af verdensmålene enten gået i stå eller helt i backgear. Kun 17 procent af verdensmålene er på rette spor. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp ser med allerstørste alvor på meldingerne fra FN: ”Rapporten bekræfter på mange måder fornemmelsen af, at verden simpelthen ikke bevæger sig i den rigtige retning. Det er meget bekymrende, at de mål, vi i fællesskab har sat for en bæredygtig verden, er i tilbagegang. Det er en trist melding, fordi det betyder, at vi som verdenssamfund ikke formår at samles om at løse de udfordringer, vi står overfor, og det har konsekvenser for millioner af mennesker i hele verden.” FN-rapporten viser, at en tiendedel af verdens befolkning lever i sult, og over 120 millioner mennesker er fordrevne. Med den nuværende udvikling melder FN om, at 590 millioner mennesker vil leve i ekstrem fattigdom i 2030. Jonas Nøddekær peger på det stigende konfl

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye