Fængselsforbundet

Nyborg Fængsel kører på pumperne

Del

Situationen i Nyborg Fængsel er presset. Der er for mange indsatte til for få fængselsbetjente.

Antallet af indsatte og fængselsbetjente bevæger sig i to forskellige retninger i Nyborg Fængsel. Normeringen er mere end halveret side 2010.
Antallet af indsatte og fængselsbetjente bevæger sig i to forskellige retninger i Nyborg Fængsel. Normeringen er mere end halveret side 2010.

Kriminalforsorgens bemandingskrise er tydelig i Nyborg Fængsel. 

I dag er der 123 fængselsbetjente til 344 indsatte. Det vil sige 2,8 indsatte pr. betjent

Går man tilbage til 2010 var der 178 betjente til 231 indsatte. Det vil sige 1,3 indsatte pr. betjent.

Normeringen er altså mere end halveret i Nyborg siden dengang.

Fængselsforbundets tillidsmand Jesper Poulsen fortæller om en presset situation på mange måder: ”Driften kører, men det er kun med nød og næppe. Vi er alt for få betjente tilbage,” siger han.

Hvordan løser man problemstillingen? Det gør man ved at dreje på alle knapper, der kan drejes på.

For det første tager de ansatte ekstra tjenester i stort omfang. Det gælder også ledere og chefer. Og når det ikke slår til, må man ty til beordringer – altså den situation hvor medarbejderen beordres på job.

Fængslet låner også kollegaer fra andre institutioner som for eksempel Søbysøgård og Enner Mark. Og så nedposterer man. I år har man allerede fjernet omkring 100 vagter. Alligevel er det ikke nok. Og hvis der skal bruges betjente til ledsaget udgang eller transporter, bliver man nogle gange nødt til at lukke arresthuset helt ned.

Ubemandede afdelinger
Rundering bruges også. Det indebærer, at betjente tager sig af to afdelinger, hvoraf den ene afdeling i perioder er ubemandet.

Men det er ikke en optimal løsning, siger Jesper Poulsen: ”Du har ikke tid til at tale med de indsatte på denne måde, og du kender dem ikke. Efter min mening, skal vi have betjentene tilbage på afdelingerne.”

Personalesituationen forringer sikkerheden og øger risikoen for konflikter mellem de indsatte. Fængslet rummer mange bandemedlemmer og farlige indsatte. Det er ikke ualmindeligt, at der er slagsmål i gårdtursbure og på afdelingerne.

31 af fængselsbetjentene er elever, som skal på skolebænken i perioder: ”Efteråret bliver frygteligt, fordi der er mange af vores elever, som skal væk,” siger Jesper Poulsen.

Mange ældre kollegaer
Jesper Poulsen vurderer, at Nyborgs problemer desværre ikke løses hurtigt. Alderssammensætningen i personalet taler imod det.

”Vi har 40-50 kollegaer, der går på pension i løbet af de næste 10 år. Det er en meget stor del af medarbejdergruppen. Derfor er det helt afgørende, at vi holder fødekæden kørende og ansætter nye. Det gælder både betjente og værkmestre.”

Forhåbentlig vil lønløftet tiltrække flere elever, men løsningen kan også være at holde længere på de ældre betjente.

Der er dog en udløbsdato: ”Jeg kan i hvert fald ikke se mig selv sidde i arresten som 65-årig og passe på 18-årige bandemedlemmer,” siger Jesper Poulsen.

Læs hele artiklen her

Nøgleord

Kontakter

Links

Om Fængselsforbundet

Fængselsforbundet har cirka 3.500 medlemmer og repræsenterer fængselsbetjente, transportbetjente, institutionsmedarbejdere, værkmestre og uniformerede ledere i Kriminalforsorgen i Danmark, Grønland og på Færøerne. Desuden repræsenterer forbundet fiskerikontrollører i Fiskeristyrelsen. Vi er uafhængige af partipolitik og fokuserer alene på at forbedre vores medlemmers arbejdsliv.

Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye