Sådan får du en god studiestart, selvom du er psykisk sårbar
Studiestart er spændende, men dagene kan være pressede med faglige og sociale arrangementer, og det kan give en knude i maven. Særligt, hvis du lever med psykisk sygdom eller er psykisk sårbar. Ifølge Liza Johnson, der er leder af Psykiatrifondens rådgivning, kan du forberede dig, og her giver hun sine bedste råd til, hvad du kan gøre for at få den bedst mulige studiestart.
Nye mennesker, nye steder, nye rammer og nye måder at gøre tingene på. Studiestarten kan være ekstra svær for dig, som har en psykisk sygdom eller er psykisk sårbar.
Måske er du ovenikøbet flyttet til en helt ny by væk fra familie, venner og kæreste og føler, at de nye, ukendt rammer er uoverskuelige og overvældende.
Hvis du har det sådan, kan det hjælpe at tage nogle gode råd med i skoletasken. Så her får du fire god råd til studiestarten af Liza Johnsen, der er leder af Psykiatrifondens rådgivning.
1. Fortæl, hvordan du har det – på din egen måde
Det kan hjælpe dig at åbne op om, hvordan du har det. Det betyder ikke, at du skal føle dig nødsaget til at fortælle alt og alle om, hvordan du oplever studiestarten, eller hvordan din psykiske sårbarhed til hverdag kommer til udtryk. Gør derimod, hvad der føles rigtigt. Det mener Liza Johnson.
”En idé kan være at overveje, hvor meget du har lyst til at fortælle dine medstuderende, tutorer eller undervisere om dine udfordringer. Det er meget forskelligt, hvor meget vi ønsker at dele, men min erfaring er, at du godt kan informere uden at føle, at du udleverer dig selv. Så hvis du har lyst til det, kan det give dig en ro at dele det usynlige,” siger hun.
Liza Johnson siger dog, at der er mange måder at åbne op på, og at det nødvendigvis ikke behøver at være over for f.eks. dine helt nye medstuderende.
”Du kan også sagtens tage fat i studevejledningen på dit studie, når du starter, eller gøre brug af Studenterrådgivningen. Det vil jeg helt klart anbefale. Begge kan hjælpe med alt lige fra psykiske udfordringer til mere praktiske spørgsmål som SU, sygdom og barsel. På den måde får du delt dine tanker med andre, og både du og uddannelsesstedet får fra starten sporet jer ind på forventninger, udfordringer og behov," fortæller hun.
Ifølge Liza Johnson kan det desuden være en god idé at kontakte din eventuelle nye læge som følge af, at du flytter et helt nyt sted hen for at studere. På den måde får din nye læge bedre kendskab til dig og dine psykiske udfordringer, og det kan gøre kontakten nemmere fremadrettet.
2. Vær tålmodig og bær over med dig selv
Når du starter på et nyt studie, skal du ind i en ny rutine Du skal tilpasse dig og finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig. Ifølge Liza Johnson er det helt normalt, at disse ting tager tid, og det er derfor vigtigt, at du tillader dig selv at prøve dig frem og giver slip på kontrollen og accepterer, at du ikke kan have styr på alt.
”For mange er det overvældende at starte et nyt studie. Det gælder både socialt og fagligt. Det kan tage tid at få en rutine på plads med hensyn til at studere og finde ud af, hvordan du bedst forbereder dig og deltager i undervisningen. Det kan også kræve energi, at man samtidig skal forholde sig til mange nye studiekammerater og nye måder at være sammen på. Så vær tålmodig og overbærende med dig selv. Og husk, at mange af dine medstuderende har det lige som dig,” forklarer hun.
3. Vær realistisk
Et tredje råd er at være realistisk i forhold til, hvad du kan overskue, og hvad du ikke kan overskue, mener Liza Johnson.
”Hvis du synes, at du jonglerer med for mange bolde, så lav en plan for dit første semester. Det giver dig noget struktur og et overblik over perioden. Hvis du har et job ved siden af, så gør det samme, og hvis det er uoverskueligt at lave planen selv, kan du få god hjælp af en studievejleder, mentor eller lignende,” siger hun og tilføjer:
”Det er f.eks. ikke alle, der har overskud til at gå på et studie og have et arbejde på samme tid. Vi har alle forskellige behov. Det er ikke en svaghed eller et tab, hvis du kan mærke, at det ikke gør noget godt for dig at have kalenderen fyldt ud med studie, studiejob og sociale aftaler. Det er tværtimod en styrke, og det er så vigtigt at lytte til sig selv.”
4. Undgå katastrofetanker
Størstedelen af os oplever at få et skuffende resultat til en eksamen, og mange oplever at dumpe en eller flere gange. Nogle bliver nødt til at tage orlov fra studiet for så at starte igen, når det passer. Alle disse ting er der overhovedet intet galt i, og man kan uden problemer komme gennem sit studie alligevel.
”Jeg ved, at det er nemmere sagt end gjort, men prøv at gå imod eventuelle katastrofetanker om, at du ikke kan klare det. Prøv f.eks. derimod at tænke over, hvorfor det egentlig er, at du tror, det er farligt at få en lav karakter," siger Liza Johnson.
Du kan finde mere hjælp i Psykiatrifondens Mentale Motionscenter.
Desuden kan du læse mere om studiestart her.
Nøgleord
Kontakter
Sarah BossPressechef
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Nu falder hammeren: Elefantflok sælges på velgørenhedsauktion4.9.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu bliver de 30 elefantkunstværker, du har set i Aarhus hele sommeren, solgt på en velgørenhedsauktion den 10. september i Hermans i Tivoli Friheden. Fodboldkommentator og indfødt aarhusianer Flemming Povlsen er vært, og auktionarius Peter Beck fra Bruun Rasmussen styrer hammeren. Overskuddet går til mennesker med psykisk sygdom gennem Psykiatrifondens arbejde.
Psykiatrifonden på Ungdommens Folkemøde: Chatrådgivning, humørtavle og åbenhed3.9.2024 13:38:42 CEST | Pressemeddelelse
Find Psykiatrifonden i ’Trivselsteltet’ på Ungdommens Folkemøde den 4. og 5. september i Valbyparken. På humørtavlen i teltet kan de unge sætte klistermærker op, som viser, hvordan humøret har det: ”Glad”, ”Zen”, ”Okay”, ”Sensitiv”, ”Angst” eller ”Trist”. I teltet kan du også møde Psykiatrifondens chatrådgivere. Det hele handler om, at det er ok at vise, hvordan du har det, og at du aldrig er alene med en følelse.
Få din egen elefant - auktionen er åben30.8.2024 14:02:19 CEST | Pressemeddelelse
Drømmer du om at eje en af de 30 elefanter, der har stået rundt omkring i Aarhus hele sommeren? Kunstværkerne bliver solgt på auktion til fordel for Psykiatrifondens arbejde, og du kan byde online allerede nu.
Hvor er psykiatrien i finanslovsudspil?30.8.2024 12:41:01 CEST | Pressemeddelelse
Det er positivt, at regeringen har afsat midler til indsatser for de 43.000 unge uden for job og uddannelse, og at der er udsigt til et generelt løft af sundhedsområdet. ”Men skal de svageste for alvor mærke en forskel, skal psykiatrien have en tydelig andel”, siger direktør i Psykiatrifonden Marianne Skjold.
Sidste chance for at se elefanterne15.8.2024 14:29:54 CEST | Pressemeddelelse
Den kommende weekend er det sidste chance for at se de 30 elefantkunstværker i Aarhus, som har trukket nysgerrige blikke til sig hele sommeren. Om kort tid bliver elefanterne samlet til et brag af en farvelweekend og efterfølgende auktion. Men du kan nå at se dem i weekenden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum