København indgår samarbejde med en af verdens største byer

Del

De to storbyer København og São Paulo i Brasilien skal blandt andet samarbejde om skybrudssikring og energieffektivitet i offentlige bygninger.

I den ene by bor over 12 millioner mennesker. I den anden bor lige knap 660.000. Men selvom den ene by er 18 gange større end den anden, kan de to byer alligevel lære noget af hinanden. Derfor indgår Danmarks hovedstad og megabyen São Paulo nu en grøn samarbejdsaftale. Med den styrker Københavns Kommune sit internationale fokus og tilføjer verdens største by udenfor Asien til listen over internationale samarbejdspartnere.

København vil med samarbejdet blandt andet dele viden om skybrudssikring og dermed bidrage til håndteringen af klimaudfordringerne i São Paulo.

”I København arbejder vi hårdt på at håndtere klimaudfordringerne herhjemme, men vi skal også føre an i kampen mod klimakrisen globalt. Via samarbejdet med São Paulo får vi mulighed for at bidrage til at løse en klimaudfordring, vi også arbejder med herhjemme – nemlig skybrudssikring. Jeg er stolt af, at vi kan bringe vores klimaindsatser ud til en af verdens allerstørste byer, og at indsatserne på den måde også får betydning internationalt,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

En af São Paulos største klimaudfordringer er, at byen oplever flere og mere ekstreme skybrud end tidligere. Med udgangspunkt i Københavns erfaringer på området skal byerne derfor samarbejde om at forbedre skybrudssikringen og regnvandshåndteringen i São Paulo, bl.a. gennem naturbaserede løsninger. Sammen vil byerne også kigge på udviklingen af offentlige advarselssystemer i tilfælde af ekstremt vejr – et arbejde São Paulo allerede er begyndt på.

”Over alt i verden skaber klimaforandringerne store udfordringer, og derfor giver det rigtig god mening, at vi samarbejder om at finde de bedste løsninger på problemerne der samtidig kan gøre byerne grønnere og mere attraktive. I København har vi gode erfaringer med at håndtere voldsomme regnmængder fra skybrud på overflader og bruge grønne områder til at kontrollere vandmasserne, og de erfaringer lader vi hellere end gerne komme andre til gavn. Vi er gået ind i en ny tid, hvor vejret er voldsommere, og hvor konsekvenserne heraf rammer os alle, og derfor ser jeg frem til, at København og Sao Paulo kan gøre hinanden klogere på, hvordan vi indretter byerne klogt i fremtiden,” siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod.

København vil med samarbejdet også dele ud af sine erfaringer med at reducere energiforbruget i de offentlige bygninger. São Paulo oplever nemlig udfordringer med at tilpasse energiforbruget i sine bygninger til det omskiftelige klima. Det hænger sammen med, at arbejdet med energioptimering er decentralt organiseret i São Paulo. Sådan er det ikke i København, og derfor vil kommunen bl.a. dele ud af sine erfaringer med en mere centraliseret tilgang til energioptimering, så São Paulo bliver endnu bedre til at tilpasse energiforbruget til et varmere klima.

São Paulo er også i gang med at se på sin håndtering af bioaffald og er derfor interesseret i at lære mere om Københavns tilgang til bioaffald og biogas.

Det fjerde og sidste spor i samarbejdsaftalen har fokus på grønne jobs, og hvordan byerne kan understøtte, at både arbejdsgivere og medarbejdere er rustede til den grønne omstilling. 

Fakta

  • Samarbejdet med São Paulo sker under Udenrigsministeriets ordning for strategisk sektorsamarbejde. Derudover er begge byer med i det internationale bynetværk C40, og C40 vil også bidrage med videndeling i projektet.
  • Københavns Kommune er en aktiv deltager i en lang række internationale partnerskaber, samarbejder og netværk som bidrager med inspiration og viden til løsning af kommunens kernopgaver – og hvor København kan være med til at sætte dagsordenen ved at dele vores erfaringer og ambitioner.

Kontaktoplysninger
Kontakt til overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via teamleder for presse, Simon Kærup, tlf. 2492 6298 eller mail el1u@kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye