Studerende fra Aalborg Universitet bidrager til NASA’s Mars-mission
Forskning fra AAU-studerende gør det nemmere og hurtigere at analysere sten og jord, som NASA’s rovere indsamler på Mars.

Tre software-studerende fra Aalborg Universitet - Christian Bager Bach Houmann, Patrick Forstholm Østergaard og Ivik Lau Dalgas Houstrup - hjælper med at forbedre analysen af data på de to rovere, som NASA har sendt til Mars.
”Det har været lidt af en drengedrøm. Måske bliver vi ikke astronauter, men vores bidrag kan forhåbentlig hjælpe os med at blive klogere på, hvad der er på Mars”, siger Patrick Forstholm Østergaard.
De studerendes arbejde har været med til at forbedre analysen af data fra NASA's ChemCam- og SuperCam-instrumenter, som er monteret på Mars-roverne. De har udviklet metoder til at kombinere forskellige modeller og teknikker, der effektivt behandler og analyserer data. Deres kode har automatiseret processer, der tidligere var manuelle og tidskrævende, og de har tilføjet en ny funktionalitet, der hjælper forskerne med at give en bedre forståelse for den komplekse data.
”Vi har været med til at tage de første spadestik til at åbne op for, hvordan man kan anvende data. Vi har præsenteret dem for nogle specifikke teknikker, som har vist sig lovende for missionerne, og har samtidig påvist en tilgang, som vil være lovende i fremtiden”, siger Ivik Lau Dalgas Houstrup.
Projektet har strakt sig over 9. og 10. semester, og de tre studerende beskriver forløbet som både givende og specielt.
”Samarbejdet med NASA har i høj grad forstærket vores ambitioner om at arbejde med noget, som skaber en reel forskel”, siger Christian Bager Bach Houmann, der er glad for, at softwareingeniører har mulighed for at arbejde bredt på tværs af felter.
De tre studerende skal fortsat hjælpe NASA med at udvikle et analyseværktøj til forskning inden for området. Derudover vil de studerende udgive deres arbejde, så metoderne kan blive bredere anvendt.
De studerende har i over et år haft et tæt samarbejde med deres vejledere Daniele Dell'Aglio og Juan Manuel Rodriguez fra Institut for Datalogi og har løbende haft møder med deres bi-vejleder Jens Frydenvang fra KU samt forskere fra USGS, der alle er markante medlemmer af NASA’s missioner, og har kunnet give en unik indsigt i missionernes udvikling og fremtidsmål.
Kontakter
Christian Bager Bach Houmann
softwarestuderende
Lilla Bogø RasmussenPresse
Tlf:28291237lbra@adm.aau.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Forskere: Indfør lydmærkning for boliger14.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Støj i boligen kan forringe livskvaliteten væsentligt med mærkbare konsekvenser for sundheden, viser forskning. Derfor foreslår forskere fra Aalborg Universitet at indføre en akustisk mærkningsordning af boliger, som man kender det fra energimærkning.
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum