Region Sjælland

Region Sjælland: Lighed i sundhed er reformens vigtigste opgave

Del

En kommende sundhedsreform skal komme den ulighed i sundhed til livs, der især eksisterer i
Region Sjælland. Det sker kun ved en ændret fordeling af landets sundhedsressourcer, herunder særligt lægerne, lyder appellen fra Regionsrådet i Region Sjælland i et høringssvar til
Sundhedsstrukturkommissionens rapport

Der er behov for forandring med afsæt i en bedre fordeling af læger og behov for at sikre borgerne nære og sammenhængende tilbud. Det fastslår Regionsrådet i Region Sjælland i sit høringssvar til kommissionens rapport. Det er netop indsendt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet og supplerer og bakker op om det høringssvar, Danske Regioner tidligere har afgivet.

- Det helt grundlæggende problem er den mangel på speciallæger, som vi i Region Sjælland om
nogen er udfordret af, selvom vi har en borgersammensætning, der giver vores område det største behov for sundhedsressourcer. Sundhedsreformen bør først og fremmest fokusere på de geografiske områder, hvor behovene og uligheden er størst, så de lægefaglige ressourcer bliver fordelt dertil. Det vil betyde, at vi kan drive vores sundhedsvæsen i Region Sjælland og sikre vores borgere samme muligheder som borgere i resten af landet, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

Region Sjælland har skabt resultater på trods

Regionsrådet påpeger også i høringssvaret, at det er et fortegnet billede, når Region Sjælland bliver udpeget som selve problemet, en sundhedsreform skal løse.

- Man kan i den offentlige debat få fornemmelsen af, at Region Sjælland er selve problemet, som en kommende reform skal løse, men det er en sejlivet misforståelse. For på trods af den sociale og geografiske ulighed, der følger af manglen på særligt speciallæger, men også andre sundhedsfaglige ressourcer, er det lykkedes Region Sjælland at følge resten af landets positive udvikling på nøgleparametre som fx middellevetid og 5-års kræftoverlevelse, så man kan i højere grad sige, at Region Sjælland er en vigtig del af løsningen for et lige sundhedsvæsen i fremtiden, siger Heino Knudsen.

Modet til nye måder at drive sundhedsvæsen på

I høringssvaret slår Regionsrådet i Region Sjælland også fast, at de resultater kun har kunnet lade sig gøre, fordi man med modige og fremtidssikre beslutninger på flere områder er gået foran i omstillingen til fremtidens sundhedsvæsen. Og dermed allerede har gjort meget for at forbedre og skabe mere nærhed og lighed i sundhedstilbuddene for borgerne i Region Sjælland.

- Vi udnytter alle vores sundhedsfaglige ressourcer til at sikre nærhed og dermed større
tilgængelighed og lighed i sundhedstilbuddene. Og så er vi gået forrest i forhold til at investere i digitale løsninger, bl.a. med Danmarks første eHospital. Men også vores udekørende funktioner i form af præhospitale vurderingsenheder, der er med til at forebygge indlæggelser ved at afslutte halvdelen af behandlingsforløbene i borgerens eget hjem, siger 1. næstformand Anne Møller Ronex.

Sundhed og regional udvikling hænger sammen

En væsentlig måde at forbedre sundhedstilstanden generelt i Region Sjælland og bidrage til lighed i sundhed er at skabe attraktive vilkår for at bo, leve, uddanne sig og drive virksomhed i regionen.

- Gennem regional udvikling bidrager vi til arbejdspladser og bedre uddannelsestilbud i regionen. Der er en vigtig sammenhæng mellem sundhedsopgaver og den regionale udvikling, fordi det forbedrer levevilkårene. Og derfor er det også bekymrende, når Sundhedsstrukturkommissionen anbefaler at adskille sundhed og regional udvikling, siger 2. næstformand Kirsten Devantier.

Lighed i sundhed kræver omfordeling

Med Sundhedsstrukturkommissionens tværgående anbefalinger lægges op til en national løsning på udfordringerne med ulighed i sundhed, hvilket regionsrådsformanden hilser velkomment.

- Vi er naturligvis meget tilfredse med, at kommissionen har lyttet til de synspunkter, vi har gjort opmærksom på gennem flere år. Her tænker vi især på de to tværgående anbefalinger om hhv. at omfordele de sundhedsfaglige ressourcer og at se på en ny måde at organisere almen praksis på, der vil give praktiserende læger i yderområder mulighed for færre patienter, siger Heino Knudsen.

- Det er helt afgørende, at de lægefaglige ressourcer fordeles til de områder, hvor borgerne er mest syge og har størst behov. Derfor bakker vi fuldt ud op om de tværgående anbefalinger, som er selve nøglen til at sikre sundhedsvæsnet i fremtiden og opnå lighed i sundhed. Det er disse anbefalinger, der er den egentlige reform.

FAKTA

Region Sjælland har 15 % flere ældre over 65 år end i resten af landet og 9 % flere borgere med
kronisk sygdom.

I Region Sjælland er der 18 % færre speciallæger pr. indbygger i forhold til landsgennemsnittet.

På flere sundhedsparametre har Region Sjælland en positiv udvikling:

  • Samme positive udvikling for 5-års kræftoverlevelse som resten af landet siden 2007
  • Ventetid til behandling og kirurgi er kortere end i resten af landet i 2022 og 2023
  • Middellevetiden følger samme positive udvikling som i resten af landet
  • Dødeligheden på hjerteområdet er på niveau med resten af landet

Kilder: Danmarks Statistik, eSundhed og KRL

Kontakter

Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, 51 14 54 96
Anne Møller Ronex, 1. næstformand, 21 22 56 10
Kirsten Devantier, 2. næstformand, 40 62 75 04

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland

Region Sjælland: Økonomiaftale udvikler sundhedsvæsnet og sætter spot på ulighed1.6.2024 10:45:00 CEST | Pressemeddelelse

Med aftalen om regionernes økonomi for 2025 gives et samlet løft på næsten 2 mia. kr. ekstra til driften samt 600 mio. kr. til allerede i år at tøjle stigende udgifter. Regionsrådsformand Heino Knudsen glæder sig over en god aftale med regeringen og er særligt tilfreds med, at det er lykkes at få en pulje på 100 mio. kr. med i aftalen til at bekæmpe ulighed i sundhed i Region Sjælland og Region Nordjylland.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye