Finans Danmark

Stigende optag på finansuddannelserne – men stadig for få kvinder

Del

Rekordmange studerende er i år blevet optaget på finansøkonomuddannelsen og det næsthøjeste antal nogensinde på uddannelsen til finansbachelor. Men trods stigningen i optaget er der fortsat en skæv kønsfordeling, hvor kvinder er underrepræsenterede på disse uddannelser. Der er også fortsat alt for få kvinder, der søger ind på de videregående it-uddannelser. Det viser de nye optagelsestal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I alt 1.989 studerende er i år blevet optaget på finansøkonomuddannelsen og 1.101 på uddannelsen til finansbachelor. Det er stigninger på henholdsvis 4 pct. og 12 pct. i forhold til forrige år.

”Det er positivt, at vi ser en stor og stadigt stigende interesse for at komme ind på finansøkonom- og finansbacheloruddannelserne. Det viser, at mange unge både ser gode personlige karriere- og udviklingsmuligheder og muligheden for at være en del af en sektor, der har berøring med langt de fleste danskere, og som løfter en række vigtige samfundsopgaver bl.a. i forhold til digitalisering og den bæredygtige omstilling”, siger Stine Louise Goll, Public Affairs og kommunikationsdirektør i Finans Danmark, og fortsætter:

”Men den positive udvikling står i skyggen af, at andelen af kvinder, der vælger de to uddannelser, har været faldende de seneste mange år. En analyse fra Finans Danmark viser, at i perioden 2018 til 2024 er andelen af kvinder på finansbacheloruddannelsen faldet med 10 pct. point. Fra 47 pct. i 2018 til 37 pct. i 2024. På finansøkonomuddannelsen er andelen af kvindelige studerende faldet med 7 pct. point fra 43 pct. i 2018 til 36 pct. i 2023. Heldigvis oplever vi en svag stigning til 39 pct. i 2024.”

Siden 2018 har der været en tendens til, at færre kvinder vælger de ellers meget populære finansuddannelser. Det er en tendens, vi skal være meget opmærksomme på, fordi diversitet i køn og baggrund er en vigtig forudsætning for at skabe innovative løsninger og fremme ligestillingen yderligere i sektoren. Derfor er vi nødt til at intensivere vores indsats for at tiltrække flere kvinder til disse uddannelser. Det kræver en målrettet indsats fra både uddannelsesinstitutionerne og fra erhvervslivet”.

It-uddannelserne halter bagefter

Når vi kigger bredt udover de it-uddannelser på universiteterne, som finanssektoren typisk rekrutterer nye medarbejdere fra, så går det også her den forkerte vej med kønsfordelingen. I gennemsnit er andelen af kvinder på disse uddannelser faldet fra 29 pct. i 2023 til 25 pct. i 2024.

På erhvervsakademiernes uddannelse til datamatiker ser vi en positiv udvikling fra 2023 til i år, men fra et meget lavt udgangspunkt. Således udgjorde andelen af kvindelige studerende på datamatikeruddannelsen blot 16 pct. i 2023, mens den i 2024 er steget til 19 pct.

”Det er problematisk, fordi finanssektoren i stigende grad bliver digitalisereret. Vi har derfor brug for at kunne tiltrække langt flere og fra et langt bredere rekrutteringsgrundlag, og det betyder, at vi har brug for, at langt flere kvinder søger ind på de videregående it-uddannelser”, siger Stine Louise Goll.

Det er klart, at når de store generationer går på pension i de kommende år, har vi brug for at erstatte dem. Og her er det afgørende, at vi kan rekruttere bredt for at bevare vores position med lige mange kvinder og mænd i sektoren.

Læs hele nyheden https://finansdanmark.dk/nyheder/

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Overholdelse af nye EU-krav om energieffektivitet kræver tempo på energiforbedringerne af danske huse10.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Hvis vi som samfund skal i mål med den bæredygtig omstilling og frigørelse fra russisk olie og gas, skal energiforbruget i danske boliger reduceres, og den energi, der bruges i boligerne, skal produceres bæredygtigt. Det er vi godt i gang med. Vedtagelsen af nye EU-regler for bygningernes energieffektivitet, det såkaldte bygningsdirektiv, sætter endnu mere fokus på den vigtige samfundsdagsorden. En ny analyse fra Finans Danmark viser, at de danske huse kan overholde direktivets krav i 2030, hvis udfasning af olie- og gasfyr samt udrulning af fjernvarme og installation af varmepumper i de kommende år bliver gennemført i et tilstrækkeligt hurtigt tempo. Men der skal meget mere til, hvis de danske boliger skal nå bygningsdirektivets langsigtede mål og blive nulemissionsbygninger om 26 år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye