Simpel regelændring kan reducere flytrafikkens klimapåvirkning markant

Simpel regelændring kan reducere flytrafikkens klimapåvirkning mellem 5-10 procent i løbet af få år!
Med et fælles udspil fra Rådet for Grøn Omstilling og Drivkraft Danmark, der bl.a. repræsenterer de to største danske raffinaderier, efterlyses strengere krav til aromatindhold i flybrændstoffer. En simpel tilpasning kan reducere luftfartens klimapåvirkning med 5-10 procent allerede inden for få år, hvilket svarer til 200 - 300.000 tons CO2.
Flysektoren står over for en betydelig omstilling de kommende årtier, hvor de fossile flybrændstoffer på sigt helt skal erstattes med alternativer som eFuels, baseret på vind og sol, så flytrafikken bliver klimaneutral.
Men allerede nu kan man ved hjælp af eksisterende teknologier gøre et markant indhug i klimapåvirkningen fra fly. Ud over flyenes direkte CO2-effekt ved afbrænding af fossile brændstoffer vurderes det nemlig, at op mod to tredjedele af flys samlede klimapåvirkning kommer fra de såkaldte non-CO2-effekter, der bl.a. kommer fra kondensstriber (”flystriber”). Det er især et problem for de lange internationale flyvninger.
Klimapåvirkningen fra flytrafikken kan dog nedsættes betragteligt, hvis indholdet af aromatiske forbindelser i brændstoffet minimeres til det nuværende minimumsniveau på 8 procent. Det svarer til en halvering af aromatindholdet i dagens brændstof.
Derfor foreslår Rådet for Grøn Omstilling og Drivkraft Danmark i et nyt fælles udspil, at der indføres et nationalt krav til de anvendte flybrændstoffer om lavere aromatindhold. Det vil nemlig mindske de såkaldte non-CO2-effekter fra kondensstriber, som står for størstedelen af flys samlede klimapåvirkning.
”Forskning peger på, at en halvering af aromatindholdet, vil sænke luftfartens samlede klimabelastning med 5-10 procent. Det er altså en meget stor reduktion, som kan opnås på relativ kort sigt, uden store omkostninger og med allerede eksisterende teknologier. Derfor opfordrer vi regeringen og Folketinget til at gå foran og indføre et nationalt krav så hurtigst som muligt,” siger Jeppe Juul, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.
Også Drivkraft Danmark, der blandt andet repræsenterer brændstofleverandører, PtX-producenter og altså Danmarks to største raffinaderier, ser store muligheder i at tilpasse eksisterende processer som et skridt på vejen mod 100 procent eFuels-baserede flybrændstoffer:
”Aromatindholdet i flybrændstoffer kan både reduceres ved at iblande syntetiske flybrændstoffer og ved at tilføre mere brint i produktionen af de fossile flybrændstoffer, der anvendes i dag. Den sidste metode kan allerede implementeres på kort sigt med en tilpasning eksisterende anlæg på raffinaderierne. Med dette initiativ kan vi tage et markant skridt i den rigtige retning med reduktioner, der allerede kan levere om få år", forklarer Michael Mücke Jensen, Teknik- og miljøchef i Drivkraft Danmark.
Man bør også kigge på et fortrængningskrav
De to organisationer foreslår samtidig, at der indføres et CO2-fortrængningskrav til leverandørerne af flybrændstoffer – ligesom man kender det fra vejtransporten. Her skal fokus især være på eFuels, som er den langsigtede løsning. Samtidig bør midler fra den nye flyafgift bruges til at understøtte udviklingen af grønnere flybrændstoffer:
”Vi så meget gerne at alle pengene fra den vedtagne flyafgift gik til udvikling af fremtidens grønne brændstoffer. Dermed mener vi både, at der bør fokuseres på at sænke aromatindholdet her og nu samt fokuseres på at få produktion af eFuels-baserede flybrændstoffer op i skala. Nu har man desværre besluttet, at halvdelen skal gå til andre ting, men så bør resten i det mindste gå til at omstille flybranchen,” slutter Jeppe Juul.
Kontakter
Anette Lykke Rasmussen
Kommunikationschef
alr@drivkraftdanmark.dk
53571747
Billeder
Drivkraft Danmark er arbejdsgiver- og brancheorganisation for Danmarks brændstofleverandører og ladeoperatører. Vi får den grønne omstilling helt ud til bilisterne og transporten med to raffinaderier og over 2.200 tankstationer, ladestationer og truckanlæg over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Drivkraft Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Drivkraft Danmark
Drivkraft Danmark henter erfaren brancheprofil som ny politisk chef26.6.2025 09:38:35 CEST | Pressemeddelelse
Branche- og arbejdsgiverorganisationen for de danske tankstationer, brændstofleverandører og ladeoperatører styrker sine politiske muskler med ansættelsen af Søren Rosenkilde Clausen som ny politisk chef.
Drivkraft Danmark på Folkemødet: Kan de mindre vognmænd også hoppe med på el-bølgen, og hvordan er det at tage på sommerferie i Europa i en elbil?2.6.2025 11:35:43 CEST | Pressemeddelelse
Drivkraft Danmark er værter for to debatter torsdag på Folkemødet. Først zoomer vi ind på de fem største barrierer for mindre vognmænd, der overvejer el-lastbiler. Lige herefter gælder det sommer i Europa i elbil. Drivkraft Danmarks medlemmer har nu over 2.000 lynladepladser fra Gedser til Skagen. Men hvad med turen fra Gedser til Gardasøen?
Elektrificering knækker transportens CO2-kurve28.5.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Kurven er knækket. Selvom 2024 var et rekordår for kørte kilometer på de danske veje, så fortsætter CO2-udledningen fra vejtransporten nedad. Det viser den netop udgivne Branchestatistik 2025 fra Drivkraft Danmark.
Ladeoperatør ind i bestyrelsen hos Drivkraft Danmark19.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Drivkraft Danmark styrker ladeområdet og udvider bestyrelsen med Morten Hersoug, administrerende direktør i E.ON Drive Infrastructure Denmark.
Branchestatistik 2025 er ude nu!8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Drivkraft Danmarks Branchestatistik 2025 er nu ude med friske statistikker om transport og energi. I år kigger vi især på, hvad der er af muligheder og udfordringer for PtX-produktion, og hvordan det går med e-mobilitet herhjemme og i Skandinavien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum