Farlige badevaner: Halvdelen af danske unge har badet påvirket af alkohol
Vi har hørt de gode baderåd igen og igen, men det ser ud til at være svært at huske den del, der handler om alkohol. En femtedel af danskerne har inden for de sidste tre år badet, mens de var påvirket af alkohol, og for de unge er andelen endnu højere, viser en ny undersøgelse.

Når solen bager fra en skyfri himmel, hvad er så mere forfriskende end en dukkert på stranden eller i poolen? Men med sol og sommer følger ofte også fester og alkohol. Og særligt blandt de 18-29-årige ser det ud til at være svært at holde badning og alkohol adskilt.
Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige. Her svarer halvdelen af de unge, at de inden for de seneste tre år har badet i havet, en sø eller en pool, mens de har været påvirket af alkohol. Og det er bekymrende, mener fagchef i sundhed hos Gjensidige, Mette Glad.
”Man får en dårligere reaktionsevne og får svækket sin dømmekraft, når man drikker. Derfor kan potentielt farlige situationer udvikle sig til ulykker, hvis man bliver overmodig og fejlbedømmer, hvor påvirket man egentlig er,” siger Mette Glad.
Pas på, når livredderne ikke længere er på arbejde
Når de lyse nætter indbyder til hygge på stranden og ved havnebadene, så er det oplagt at overveje en aftendukket. Og her er det særligt vigtigt at tænke sig om, hvis man har drukket, understreger Mette Glad. For der er færre mennesker i nærheden og livredderne er ikke længere på arbejde.
”De generelle baderåd gælder naturligvis hele døgnet, men når mørket falder på, er det ekstra vigtigt at huske, at man aldrig bør bade alene, og at man skal passe på med ikke at komme for langt ud. Det kan være svært at bedømme omgivelserne og afstanden i halvmørket, og især hvis man er fuld, kan det gå galt,” siger Mette Glad.
Hun understreger, at det under alle omstændigheder er vigtigt, at man lærer sine grænser at kende og mærker efter, hvor påvirket man egentlig er, hvis man har siddet og drukket i solen, og måske er blevet lidt mere fuld, end man havde troet.
“Mit bedste råd er helt at undgå at kombinere alkohol og badning, men tallene i undersøgelsen viser, at det for mange er svært i praksis. Derfor er det vigtigt aldrig at bade alene, og for eksempel mærke efter, om man er for påvirket til at sætte sig bag rattet i en bil, for så skal man nok heller ikke bade,” siger Mette Glad.
Gode baderåd:
-
Lær at svømme og springe rigtigt.
-
Bad altid sammen med andre - hold øje med hinanden og ikke mindst de små.
-
Bad kun på dybder, der går dig til navlen, når du stiller dig op i vandet.
-
Spring aldrig på hovedet i lavt vand eller i vand, du ikke kender.
-
Bad på de strande, som er godkendt med det internationale blå flag, for at få badevand af god kvalitet og sikkerhed omkring din badetur.
-
Svøm langs kysten.
-
Bad kun, hvor det er tilladt og når forholdene tillader det.
-
Bad kun, hvis du føler dig frisk - bad aldrig med alkohol eller sløvende medicin i blodet.
-
Gå op, hvis du begynder at fryse.
(kilde: Falck)
Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er foretaget af © YouGov for Gjensidige i maj 2024 blandt 1012 repræsentativt udvalgte danskere.
Har du inden for de sidste tre år badet (f.eks. i havet, en sø en swimmingpool), mens du var påvirket af alkohol? |
Total |
18-29- årige |
Ja |
20% |
48% |
Nej |
68% |
42% |
Ikke relevant, drikker ikke alkohol |
11% |
7% |
Ved ikke |
1% |
3% |
Nøgleord
Kontakter
Trine JakobsenKommunikationskonsulentGjensidige
Tlf:53 88 80 81trine.jakobsen@gjensidige.dkGjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.500 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 36 mia. NOK i 2023, mens forvaltningskapitalen udgjorde 148 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Flertal af danskerne glemmer vigtigt eltjek: Kan få alvorlige konsekvenser2.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er de færreste danskere, der husker at teste deres fejlstrømsafbryder, selvom det kan forhindre brand og livsfarlige stød. En ny undersøgelse fra YouGov, foretaget for Gjensidige og NRGi, viser, at over halvdelen af danskerne ikke ved, hvordan de tester deres HPFI-relæ.
Tusindvis af danskeres ferie bliver påvirket af nye regler fra 2. april31.3.2025 07:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra på onsdag d. 2. april 2025 skal du have en forhåndsgodkendelse, også kaldet Electronic Travel Authorisation (ETA), hvis du skal rejse til Storbritannien eller Nordirland. En ny undersøgelse viser, at lige knap 70 procent af danskerne ikke kender til de nye regler.
Trods sundhedsfare og miljøbelastning: Så mange brændeovnsejere fyrer ulovligt op28.3.2025 07:37:00 CET | Pressemeddelelse
Der er mange materialer, det er forbudt at fyre op med i brændeovnen. Alligevel fyrer cirka hver femte brændeovnsejer op med ulovlige materialer, når hjemmet skal opvarmes. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige.
Når stormfloden raser: 245 boliger har været ramt mere end én gang26.3.2025 07:36:00 CET | Pressemeddelelse
Indenfor den seneste årrække har gentagne stormfloder ramt Danmark, og hver gang påvirker vandets hærgen boliger i klimaudsatte områder. Nye tal fra Naturskaderådet viser, at 245 boliger har været ramt af stormflod mere end én gang.
Risiko for hudkræft: Så unge er danskerne, når de tager sol første gang.19.3.2025 07:39:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser, at danskerne er meget unge, når de første gang besøger et solarie. Det er stik imod Sundhedsstyrelsens nyeste anbefalinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum