Københavns Professionshøjskole

4.742 ansøgere tilbydes en plads på Københavns Professionshøjskole

Del

Lærer- og pædagoguddannelsen har optaget færre ansøgere i forhold til sidste år, mens sygeplejerskeuddannelsens optag er stabiliseret

Studerende, Københavns Professionshøjskole
Studerende, Københavns Professionshøjskole Københavns Professionshøjskole

Natten til den 26. juli fik 4.742 ansøgere en glædelig besked i e-Boks om, at de er blevet tilbudt en studieplads på Københavns Professionshøjskole. Det er en mindre tilbagegang på 3,2 procent ift. optaget i 2023, hvor 4.897 ansøgere fik tilbuddet om en studieplads. 

Tallene dækker over store forskelle på de enkelte uddannelser, hvor især to uddannelser kæmper med faldende ansøgertal og ledige studiepladser. Lærer- og pædagoguddannelsen går tilbage med henholdsvis 15 og 6 procent ift. sidste år, så de pt. står med tilsammen 1.779 ledige studiepladser. 

“Det er meget bekymrende, at vi ikke kan få vendt udviklingen på vores lærer- og pædagoguddannelse. Især på pædagoguddannelsen, hvor optaget har faldet støt over en længere årrække, og der akut mangler pædagoger i daginstitutioner og bosteder i hovedstadsregionen”, forklarer rektor Anne Vang Rasmussen fra Københavns Professionshøjskole. 

Tilbage i 2018 blev 1.392 ansøgere tilbudt en studieplads på pædagoguddannelsen, mens tallet er faldet til 1.038 i 2024.  En nedgang på 25 procent - så pædagoguddannelsen i øjeblikket står med hele 937 ledige studiepladser i det kommende studieår. 

Sygeplejerske holder niveau 

Den tredje af KP’s største uddannelser – sygeplejerskeuddannelsen – har tilbudt 940 ansøgere en studieplads. Samme niveau som sidste år. Dermed har optaget stabiliseret sig efter et par år med tilbagegang. Uddannelsen har 315 ledige studiepladser, men dekan Randi Brinckmann fra det Sundhedsfaglige Fakultet satser på at få fyldt alle pladserne op i efteroptaget. 

“Vi har fyldt helt op på vores sommeroptag i både København og Hillerød, så det er kun vinteroptaget, hvor vi i øjeblikket har ledige pladser. Det giver os bedre tid til at få flere studerende ind via efteroptaget. Så jeg er glad for, at vi har fået stoppet blødningen på sygeplejerskeuddannelsen, men vi mangler stadig at mærke en fremgang”, forklarer Randi Brinckmann. 

Hun er overordnet tilfreds med optaget på de sundhedsfaglige og teknologiske uddannelser på KP, hvor der ud over sygeplejerskeuddannelsen kun er ganske få ledige studiepladser. Fysioterapeutuddannelsen går frem med 11 procent, og det skyldes, at KP i år har fået lov til at øge dimensioneringen med 32 studiepladser. Laborantuddannelsen går 12 procent frem og nærmer sig dermed igen det fine optag fra corona-tiden. 

Kritisk situation på Bornholm 

Hvis man dykker ned i studieoptaget på de enkelte campusser, så er situationen meget kritisk på Bornholm. Blot 14 ansøgere er blevet tilbudt en studieplads – 7 på pædagoguddannelsen og 7 på læreruddannelsen. Det betyder, at der må indføres særlige ordninger for begge uddannelser. Pædagoguddannelsen bliver slået sammen med meritpædagoguddannelsen, mens læreruddannelsen gøres netbaseret. 

“Vi har valgt at søsætte to nødløsninger, så vi kan opretholde undervisningen på begge uddannelser. Men det er åbenlyst for enhver, at situationen ikke er holdbar i længden”, siger Anne Vang Rasmussen. 

For fem år siden havde Københavns Professionshøjskole 300 studerende på Campus Bornholm. I dag er tallet faldet til 80 studerende. Derfor har Københavns Professionshøjskole tidligere i år afholdt en workshop med et såkaldt Fremtidslaboratorium på øen, hvor politikere, regionskommunen og andre uddannelsesinstitutioner kom med løsningsforslag til, hvordan man kan vende udviklingen på Bornholm. 

Campus Hillerød går sygeplejerskeuddannelsen frem med 32 optagne i forhold til sidste år, mens den nye læreruddannelse i Hillerød går tilbage med 8 optagne. For læreruddannelsens vedkommende er der dog stadig 28 ansøgere, der har fået tilbudt en studieplads, så der skal nok blive oprettet et hold – og læreruddannelsen satser på, at der kommer flere optagne via efteroptaget inden studiestart. 

Regeringen forventes efter sommerferien at præsentere et udspil til en reform af professionsuddannelserne, og det er ifølge KP-rektor Anne Vang Rasmussen ikke blevet mindre akut set i lyset af tallene fra det kommende studieår. 

"Det er især vigtigt med bedre muligheder for efter- og videreuddannelse i fagene. Vi ved, at mulighederne for karriere og livslang læring er afgørende, når mennesker vælger sig en uddannelse”, forklarer Anne Vang Rasmussen. 

I år har Københavns Professionshøjskole modtaget 16.836 ansøgninger, heraf 5.818 førsteprioritetsansøgninger til vores 18 professionsuddannelser. 

For yderligere oplysninger: 

Anne Vang Rasmussen, rektor, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 20691393 

Randi Brinckmann, dekan for det Sundhedsfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 51632800 

Udviklingen i optaget på Københavns Professionshøjskole 

2024: 4.742 ansøgere tilbydes en studieplads 

2023: 4.897 ansøgere tilbydes en studieplads 

2022: 5.011 ansøgere tilbydes en studieplads 

2021: 5.569 ansøgere tilbydes en studieplads 

2020: 5.490 ansøgere tilbydes en studieplads 

2019: 5.314 ansøgere tilbydes en studieplads 

2018: 5.274 ansøgere tilbydes en studieplads 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Studerende, Københavns Professionshøjskole
Studerende, Københavns Professionshøjskole
Københavns Professionshøjskole
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye