DI - Dansk Industri

DI: Beskeden fremgang på vigtige STEM-uddannelser er glædeligt - men flere af dem har ikke nok pladser til alle ansøgere

Del

Efter årevis med opfordringer fra erhvervslivet til at søge mod de tekniske uddannelser – også kaldet STEM-uddannelser – er der igen i år en beskeden fremgang at spore i dagens optagetal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I alt 61.351 ansøgere bliver til midnat tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Det er på niveau med optaget i 2023. For STEM- og it-uddannelserne er der dog en lille stigning at spore, og det glæder Dansk Industris (DI) underdirektør for uddannelse og forskning, Mikkel Haarder.

- Det er dejligt at se, at så mange unge mennesker har lyst til og mod på at uddanne sig. Og det meget glædeligt at se, at der er stor og stigende interesse for de tekniske uddannelser. Det er mit håb, at de mange dygtige unge mennesker, der i dag har fået afslag på deres drømmestudie, vil overveje at ungesøge mulighederne i de uddannelser, der stadigvæk har ledige pladser efter i dag. Når det er sagt, overtages glæden hurtigt af en ærgrelse over, at der ikke er det nødvendige antal studiepladser på en lang række IT- og STEM-uddannelser, siger han.

Der er eksempelvis en tilbagegang i antallet af optagede studerende på tekniske uddannelser på 1 procent, selvom vi i ansøgertallene kunne se en fremgang på hele 11 procent. Antallet af afviste ansøgere stiger altså, samtidig med at en af virksomhedernes største udfordringer er mangel på kvalificeret arbejdskraft.

- Det er ikke til at forstå, at der skal stå en kø af unge uden for særligt de tekniske uddannelser og IT-uddannelser, når virksomhedernes behov for arbejdskraft er så stort, at mange angiver at mangel på kvalificerede medarbejdere er deres største vækstudfordring, siger Dansk Industris (DI) underdirektør for uddannelse og forskning, Mikkel Haarder.

- Der er et stort uforløst potentiale i den store andel af kvalificerede ansøgere, som afvises på tærsklen til de uddannelser, erhvervslivet i høj grad efterspørger arbejdskraft fra.

Eksempler på professioner med høj efterspørgsel:

IT og teknologi Ingeniørfag Samfundsvidenskab
- Softwareudviklere - Civilingeniører - Revision
- Datalogi - Maskiningeniører - Jura
- Dataanalytikere - Elektronikingeniører
- IT-sikkerhedsspecialister - Bygningsingeniører

Guld på gaden

Det er en positiv historie, at der i år er sket en markant fremgang på 6 procent i interessen for søgning mod eksempelvis STEM-uddannelserne, og derfor er det så enormt ærgerligt, at der ikke er fundet plads til alle kvalificerede ansøgere.

- Det er som at smide guld på gaden, når vi afviser kvalificerede ansøgere stil STEM-uddannelserne, udelukkende af den årsag at vi ikke har studiepladser nok. Det er nedslående at se, en stor andel af dem, der har angivet, de har interesse for de tekniske uddannelser, ikke kan få en plads, siger Mikkel Haarder.

Et sted, hvor det står endnu værre til, er optaget på pædagog- og læreruddannelsen, der endnu engang er faldende. Der er optaget faldet med henholdsvis 6 procent på læreruddannelsen og hele 8 procent for pædagoguddannelsen.

- Det understreger nok engang behovet for en ambitiøs reform af professionsuddannelserne, der kan komme problemet til livs. Og tallene generelt viser samtidig efter min vurdering, at nedskæringerne på universitetsuddannelserne, hvor regeringen fra 2025 lukker et stort antal uddannelsespladser, for at tvinge de unge over i de såkaldte velfærdsuddannelser, ikke kommer til at virke, siger Mikkel Haarder.

Tvang og nedskæringer er ikke vejen frem

- Tvang virker ikke. Hvis vi skal have flere unge til at søge velfærdsuddannelserne, må de gøres mere attraktive gennem højere kvalitet. Regeringen har også selv beregninger, der viser, at de unge, som bliver afvist på den universitetsuddannelse, de har drømt om, kun i meget lille omfang søger over på velfærdsuddannelser, hvor der er plads. De søger i stedet en anden universitetsuddannelse eller prøver at vente et år mere og søge på ny, siger Mikkel Haarder.

DI opfordrer regeringen til sammen med de politiske aftalepartier hurtigst muligt at sætte sig sammen og genoverveje den aftale om begrænsning af uddannelsespladserne på universiteterne fra 2025, der er aftalt tidligere på året.

- Den sektordimensionering må altså væk, og antallet af uddannelsespladser på blandt andet STEM-uddannelserne må tværtimod sættes op, så de unge kan få lov til at vælge de uddannelser, de selv og erhvervslivet efterspørger. Dimensionering giver mening i forhold til uddannelser med efterfølgende stor ledighed, men ikke på uddannelser hvor virksomhederne i den grad efterspørger flere kandidater, afslutter Mikkel Haarder.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye