Nyt projekt giver stemme til de glemte børn i skyggen af diabetes
Diabetesforeningen vil hjælpe den oversete gruppe af børn, der er pårørende til et nært familiemedlem med diabetes. Projektet er den første af sin slags i Danmark og skal tilbyde børnene et frirum, hvor de kan dele deres tanker og bekymringer.
I Diabetesforeningens rådgivning kan alle børn og voksne, der er pårørende, få hjælp, trøst eller bare en voksen, der har tid til at lytte.
For diabetes er en alvorlig sygdom, og når den flytter ind i familien, er det ikke kun forældre eller søskende, der betaler prisen, men også børnene uden den kroniske sygdom.
Derfor søsætter Diabetesforeningen nu projektet ”Børn som pårørende”.
Børn i familier med diabetes kan føle sig udenfor, oversete, bekymrede og frustrerede, ligesom flere børn tager et alt for stort ansvar for diabetes og for familien som helhed.
Projektet vil via samtalegrupper, der ledes af frivillige, give børn i alderen 8-14 år et frirum med plads til alt det, der fylder, når man er både barn og lever med en forælder eller søskende med diabetes.
– Vi ved, at børn, der vokser op med diabetes i den nærmeste familie, kæmper med svære følelser og oplevelser. Projektet skal komme ensomhed og mistrivsel til livs, da denne børnegruppe ofte bliver glemt, siger Ida Astrup Jørgensen, der er børne- og ungekonsulent i Diabetesforeningen og projektleder på ”Børn som pårørende”.
Store forventninger
Også videnskabelige studier bekræfter, at diabetes kan være en stor omvæltning for børnene.
Det skyldes bl.a., at børnene pludselig kan opleve at se sig selv som tilskuere til indlæggelse, insulinchok og diabetesstress hos de mennesker, de betror sig til.
Projektet ”Børn som pårørende” vil netop adressere nogle af de følelser og oplevelser, børnene har.
Og forventninger til projektet er store.
– Vi forventer, at de mange møder og samtaler i gruppeforløbene vil give os et unikt indblik i og ny viden om børnenes behov og erfaringer som pårørende. På den baggrund kan både vi og alle andre bedre tage hånd om børnene og sikre os, de ikke bliver glemt i livet med diabetes, siger Ida Astrup Jørgensen.
Diabetesforeningen kan være behjælpelig med casefamilie, der mærker til nogle af de ovenstående udfordringer.
Fakta:
- Mindst 362.000 danskere har i dag diabetes på tværs af type, og det tal vil stige til 467.000 i 2030. Det svarer til knap 8 procent af befolkningen.
- I dag lever cirka 8.000 børn og unge under 18 år med diabetes.
- Projektet ”Børn som pårørende” består af fire gruppeforløb drevet af frivillige gruppeledere og foregår i København, Odense og Aarhus.
- Projektet er finansieret af puljemidler fra Socialstyrelsen.
Nøgleord
Kontakter
Claus BøggildPressechefDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:22828437clb@diabetes.dkBilleder
Links
Om Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Diabetesforeningen: Skolemad er en ambitiøs prioritering af børnene22.11.2024 10:03:55 CET | Pressemeddelelse
Finansloven for 2025 afsætter 850 millioner kroner til en forsøgsordning med skolemad. Diabetesforeningen har længe kæmpet for at sætte tidligt ind, når det handler om vores børns trivsel, ved at sikre sunde, daglige måltider i folkeskolen.
Diabetesforeningen: Kronikerpakker i ny sundhedsreform er et historisk løft15.11.2024 11:11:14 CET | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen er glade for aftalen om den nye sundhedsreform og fremhæver især kronikerpakkerne som et konkret tiltag, der vil gøre en mærkbar forskel for patienterne. Også en styrket almen praksis får rosende ord med på vejen. Men enkelte steder kræver aftalen yderligere opfølgning.
Verdens Diabetesdag: Alvorlige tal kalder på test og tidlig opsporing14.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over 150.000 danskere med type 2-diabetes kæmper med følgesygdomme, der kan føre til fx hjertesvigt og amputation. Derfor kører Diabetesforeningen lige nu en alvorskampagne, og på Verdens Diabetesdag den 14. november vil en rød screeningsbus på Københavns Hovedbanegård, og en række apoteker, markere alvoren og gøre det muligt at blive risikotestet for type 2-diabetes.
Ny app kan let tælle kulhydrater i maden12.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen lancerer et nyt redskab, der nemt og hurtigt tæller kulhydrater i dagens måltider og dermed bl.a. hjælper mennesker med type 1-diabetes. Appen ”Kulhydrattælleren” indeholder 500+ mad- og drikkevarer med billeder af mad- og drikkevarerne i afmålte portioner.
Diabetesforeningen: Stort svigt af patienter med rekordstor serieskade-erstatning efter amputationer2.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterstatningen er efter amputationssagen nået til bunds i bunken af erstatningssager, og over 126 patienter har fået tilkendt ret til erstatning; en af de største serieskade-erstatninger hos Patienterstatningen nogensinde. Diabetesforeningen kæmper for større fokus på en hurtigere og mere forebyggende behandling i sundhedsvæsnet for at undgå amputationer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum