Ørsted A/S

Ørsted har succes med ny teknologi til installation af havvindfundamenter

Del

Med afsæt i eksisterende foranstaltninger til beskyttelse af livet i havet har Ørsted udviklet en ny, støjreducerende installationsmetode, der potentielt kan revolutionere den måde, havvindmøllefundamenter installeres på. Den banebrydende nye teknologi er med succes blevet testet i Tyskland og har bevist, at den markant reducerer støjniveauet under installationen af fundamenter, hvilket bidrager til øget beskyttelse af livet i havet og potentielt kan bane vejen for den næste generation af monopælfundamenter.

Lower-noise-teknologi i brug til at installere monopælfundamenter på Gode Wind 3 i Tyskland
Lower-noise-teknologi i brug til at installere monopælfundamenter på Gode Wind 3 i Tyskland

Denne førende teknologi repræsenterer et af de hidtil største fremskridt inden for installationsmetoder til havvindmøller. Det er også det seneste eksempel på, hvordan Ørsted, som er verdensførende inden for havvind, investerer i ny teknologi, der understøtter biodiversiteten, beskytter miljøet og skaber fremtidens grønne energisystemer. 

Ørsted har allerede implementeret en række effektive beskyttelsesforanstaltninger i forbindelse med opførelsen af havvindmølleparker, såsom at begrænse varigheden, intensiteten eller omfanget af visse anlægsaktiviteter. Eksempler på disse afbødende foranstaltninger er anvendelse af boblegardiner eller andre støjbarrierer under den traditionelle installation. Med den nye installationsmetode kan Ørsted yderligere reducere anlægsarbejdets påvirkning af havmiljøet og opføre havvindmøller på en mere omkostningseffektiv måde.

På den nye tyske havvindmøllepark Gode Wind 3 har Ørsted med succes afprøvet den innovative installationsmetode på tre monopælfundamenter. I den støjreducerende metode anvendes en patenteret jetting-teknologi fastgjort til monopælen, som reducerer modstanden fra den omkringliggende sandede jord, så fundamentet kan synke ned i havbunden – og dette afløser konventionelle installationsmetoder, såsom ramning. Implementeringen af den nye installationsteknologi har medført et markant fald i den samlede udledning af støj under vand: Med en reduktion på 34 decibel i forhold til den mest almindeligt anvendte installationsmetode, og uden at anvende yderligere afbødende foranstaltninger, er støjniveauet reduceret med mere end 99 % til et niveau, der kun ligger marginalt over den omgivende støj i Tyske Bugt i Nordsøen.

Ud over støjreduktionen er den nye teknologi et afgørende skridt i udviklingen af monopælinstallation til havvind, og når den implementeres i større skala, vil den kunne sikre en mere effektiv og omkostningseffektiv installation af havvindmøllefundamenter. Vindmøller på 11 MW er allerede installeret på fundamenterne, og Gode Wind 3 forventes at blive sat i kommerciel drift senere på året. 

Patrick Harnett, Executive Vice President og koncerndriftsdirektør i Ørsted, siger: "Ørsted har været førende på innovation af havvindindustrien og beskyttelse af livet i havet i 30 år, og vi udfordrer fortsat grænserne for nye innovative løsninger. Denne nye teknologi er en potentiel gamechanger i vores måde at opføre havvind på. Bliver teknologien industrialiseret, vil den ikke kun være billigere, hurtigere og langt mere støjsvag – uden yderligere afbødningsforanstaltninger – end nogen anden teknologi til monopælinstallation. Den har også potentiale til at gøre den næste generation af fundamenter lettere, da det ikke vil være nødvendigt at designe dem til den konventionelle installationsproces." 

Det er første gang, der er blevet brugt jetting-teknologi til at installere monopælfundamenter i fuld størrelse, og den nye metode er dermed en milepæl for hele industrien. Ørsted har udført installationen sammen med Jan De Nul Group og deres installationsfartøj Les Alizés samt leverandøren Aarsleff. Ørsted har udviklet teknologien gennem de seneste år og er nu ved at undersøge, hvordan teknologien kan anvendes på fremtidige projekter, hvilket omfatter en vurdering af, hvorvidt teknologien kan anvendes ved mere komplekse havbundsforhold end de rene sandforhold, der findes på Gode Wind 3. Det vil også være nødvendigt med yderligere myndighedsgodkendelser, før teknologien kan implementeres på andre markeder globalt.

Banebrydende innovation inden for havvind
Den nye teknologi er et vidnesbyrd om Ørsteds tilgang til innovation, som har været kernen i Ørsteds forretning helt fra begyndelsen, og som har været med til at udvikle havvind fra at være et demonstrationskoncept til en global energiteknologi.

De teknologiske fremskridt har allerede nedbragt omkostningerne for vedvarende energi og gjort det til et konkurrencedygtigt alternativ til fossil energi, og Ørsted mener, at man fortsat kan udnytte den nyeste teknologi til at gøre grøn energi endnu billigere og mere pålidelig, effektiv og bæredygtig i hele værdikæden. Ørsted har for nylig anvendt et ubemandet fartøj til indsamling af data ude på havet, og virksomheden tester lige nu brugen af store droner til  transport af gods til havvindmøller.   

Ørsted råder over interne kompetencer inden for forskning og udvikling anført af et team med stor videnskabelig og teknisk ekspertise, som arbejder på mere end 300 forskellige projekter, og virksomheden har indgået samarbejde med mere end 50 universiteter og forskningsinstitutter, hvilket er med til at føre de bedste idéer fra laboratoriet ud til felten.

I forbindelse med implementeringen af den nye metode vil Ørsted modtage tilskud via den tyske tilsynsmyndighed Bundesnetzagentur (BNetzA) som en del af den tyske havvindlov, der skal fremme innovation inden for udbygningen af havvind.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Ørsted Global Media Relations
Kathrine Ejlskov
99 55 10 23
katej@orsted.com

Ørsted Germany Media Relations
Steffen Kück
+49 173 151 9276
steku@orsted.com

Om Ørsted
Det er Ørsteds vision at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi. Ørsted udvikler, opfører og driver hav- og landvindmølleparker, bioenergi-, solcelle- og energilagringsanlæg samt anlæg til produktion af vedvarende brint og grønne brændstoffer. Ørsted rangerer på CDP’s A-liste for sin globalt førende indsats mod klimaforandringer og var det første energiselskab i verden, der fik sit videnskabeligt baserede mål om netto-nuludledning godkendt af Science Based Targets initiative (SBTi). Ørsted har ca. 8.900 medarbejdere og har hovedsæde i Danmark. Ørsteds aktier er noteret på Nasdaq Copenhagen (Orsted). Selskabet havde i 2023 en omsætning på 79,3 mia. kr. (10,6 mia. euro). Du kan læse mere om Ørsted på orsted.com eller ved at følge os på Facebook, LinkedIn, Instagram og X.

Billeder

Vedhæftede filer

Andre sprog

Følg pressemeddelelser fra Ørsted A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ørsted A/S

Ørsted enters into new major agreement on carbon removal with Microsoft22.5.2024 11:50:43 CEST | Press release

In a landmark deal, Ørsted will sell a further one million tonnes of carbon removal over a ten-year period to Microsoft from Avedøre Power Station, which is part of the bioenergy carbon capture and storage (BECCS) project ‘Ørsted Kalundborg CO2 Hub’. This new agreement builds on an existing commitment by Microsoft to buy 2.67 million tonnes from Asnæs Power Station, bringing the total purchase under contract to 3.67 million tonnes of CO2. As part of the ‘Ørsted Kalundborg CO2 Hub’, Ørsted will establish carbon capture at its wood chip-fired Asnæs Power Station in Kalundborg in western Zealand and at the Avedøre Power Station’s straw-fired boiler in the Greater Copenhagen area. The 430,000 tonnes per year of biogenic CO2 from the combined heat and power plants will be shipped to a storage reservoir in the Norwegian part of the North Sea and stored permanently. The 'Ørsted Kalundborg CO2 Hub' is set to become operational by the beginning of 2026. The new agreement between Ørsted and Micr

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft22.5.2024 11:50:43 CEST | Pressemeddelelse

I en ny aftale vil Ørsted over en tiårig periode sælge yderligere 1 million ton CO2-fjernelse til Microsoft fra Avedøreværket, som er en del af Ørsteds projekt til CO2-fangst og -lagring, ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’. Microsoft har tidligere indgået en aftale med Ørsted om at købe 2,67 millioner tons CO2-fjernelse fra Asnæsværket, og med den nye aftale ender den samlede aftalte volumen på 3,67 millioner tons CO2. Som en del af ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’ vil Ørsted etablere CO2-fangst på det træflisfyrede Asnæsværket i Kalundborg og på Avedøreværkets halmfyrede kedelanlæg i Storkøbenhavn. De 430.000 tons biogen CO2, der årligt fanges på kraftværkerne, transporteres til et lagringsreservoir i den norske del af Nordsøen, hvor det skal opbevares permanent. ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’ forventes at blive sat i drift i starten af 2026. Den nye aftale mellem Ørsted og Microsoft indebærer, at Microsoft fra 2026 vil aftage 1 million ton CO2-fjernelse fra den halmfyrede blok på Avedøreværket. Kra

Ørsted secures first access to lower-emission heavy plate steel through MoU with Dillinger13.3.2024 10:05:16 CET | Press release

Today, Ørsted and Dillinger (Aktien-Gesellschaft der Dillinger Hüttenwerke) strengthen their partnership as the energy company secures first offer to procure Dillinger’s lower-emission heavy-plate steel for offshore wind foundations. Through the memorandum of understanding (MoU), Ørsted supports Dillinger’s efforts to drive the decarbonisation of steel production and leverages its influence to secure resilient supply chains, steel capacity, and the optionality to deliver on expected future costumer demands.

Ørsted sikrer sig fortrinsret til lavemissionsstål via hensigtserklæring med Dillinger13.3.2024 10:05:16 CET | Pressemeddelelse

Ørsted og Dillinger (Aktien-Gesellschaft der Dillinger Hüttenwerke) styrker i dag deres partnerskab, da Ørsted har sikret sig fortrinsret til at købe Dillingers lavemissionsgrovpladestål til sine havvindmøllefundamenter. Gennem hensigtserklæringen understøtter Ørsted Dillingers bestræbelser på at reducere CO2-udledningen i sin stålproduktion og er dermed medvirkende til at sikre en robust forsyningskæde, en tilstrækkelig kapacitet af stål og muligheden for at levere på forventede kommende auktionskriterier.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye