Region Hovedstaden

Region Hovedstaden vil udbrede anvendelsen af renset vand

Del

Region Hovedstaden råder over 60 tekniske vandanlæg, som hvert år oppumper og renser forurenet grundvand. I et nyt projekt vil regionen undersøge, om det rensede vand kan erstatte det rene drikkevand, der flere steder er under pres.

I hovedstadsområdet oppumpes der mere grundvand, end naturen kan holde til. Samtidig finder vi stadig flere forureninger i grundvandet. Det gør det allerede i dag svært for vandforsyningerne i hovedstads­området at finde godt grundvand, som kan bruges til drikkevand. Og nye store virksomheder i regionen øger behovet for endnu mere vand.

”Vi har ikke uanede vandressourcer, så vi er nødt til at gentænke vores forbrug. Nu vil vi undersøge, om det rensede vand fra regionens anlæg kan erstatte rent drikkevand til forskellige formål. Det vil kunne lette presset på grundvandet. Vi har afsat en million kroner til at se nærmere på dette,” fortæller Line Ervolder (K), der er formand for Miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden. 

Region Hovedstaden råder over 60 tekniske vandanlæg, som hvert år oppumper og renser 2,3 mio. kubikmeter forurenet grundvand fra gamle jordforureninger. En mængde, der svarer til flere end 28.000 familiers årlige vandforbrug. Efter rensning ledes hovedparten af vandet til åer, søer eller tilbage til grundvandet.

Bruges til at spule kloakker og rengøre veje

Regionen har allerede erfaring med at bruge renset vand som erstatning for rent drikkevand. Siden starten af 1990’erne har Region Hovedstaden leveret renset vand til Vestforbrænding og vaskeriet Textilia fra regionens vandanlæg i Glostrup. Og i foråret indgik regionen og Gladsaxe Kommune en aftale om, at kommunen kan bruge renset vand fra regionens vandanlæg i Bagsværd til at spule kloakker og rengøre veje. Alene én slamsuger fylder sin tank med 10.000 liter rent drikkevand, når den skal ud at spule kloakker.

”I vores samarbejde med blandt andre Gladsaxe Kommune er vi lykkedes med at nyttiggøre renset grundvand, så vi kan spare på det rene drikkevand. Det giver rigtig god mening. Derfor er det også oplagt, at vi nu går i gang med at kigge nærmere på, hvilke muligheder der er på regionens andre store vand­anlæg,” fortæller Line Ervolder.

Regionen er i dialog med flere af regionens store vandforsyninger om, hvordan parterne kan samarbejde. Det kan fx være at levere vand til forsyninger eller til virksomheder. Der kan også være et potentiale i at udnytte energien i vandet til varmeforsyning enten lokalt eller som bidrag til fjernvarme.

Fakta

  • Region Hovedstaden driver 60 vandanlæg, som oppumper og renser forurenet grundvand, for at sikre drikkevandet mod forurening.
  • På disse anlæg oppumpes årligt 2,3 mio. kubikmeter vand, hvilket svarer til den mængde vand, som Frederiksberg Forsyning årligt oppumper til drikkevand.
  • Efter rensning er vandet rent, men det overholder ikke krav til drikkevandskvalitet.
  • Region Hovedstaden har indgået samarbejder med Gladsaxe Kommune, Vestforbrænding og vaskeriet Textilia, som modtager det rensede vand mod betaling.
  • Region Hovedstadens indsats på jordforureningsområdet er bl.a. rettet mod foru­rening med klorerede opløsningsmidler, fordi disse stoffer udgør den største trussel mod drikkevandet og indeluften i boliger i hovedstadsregionen.

Yderligere information hos:

  • Line Ervolder (K), formand for Miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden: 50 80 26 36
  • ​Region Hovedstadens presse:  70 20 ​​95​​​​​ 88​ og presse@regionh.dk

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye