Biodiversiteten blomstrer i Humlebæk Fiskerleje
En gruppe frivillige har ydet en stor indsats for at skabe et smukt strandoverdrev ved Humlebæk Fiskerleje. Det fik viceborgmester Christian de Jonquieres et indblik i under en rundvisning i kommunen.

Som et led i udviklingen af Nationalpark Kongernes Nordsjælland gør en gruppe frivillige i samarbejde med Fredensborg Kommune en stor indsats for at genskabe et strandoverdrev på den gamle stejleplads i Humlebæk Fiskerleje, nord for Humlebæk Havn. De frivillige var i 2020 de første til at starte et nationalparkprojekt, der skal forbedre naturindholdet på lysåbne naturtyper i nationalparken.
Nationalpark Kongernes Nordsjælland tilbød i samarbejde med kommunen de interesserede et kursus i at slå med le. Kommunen bidrog ved at stille materialer som leer og andet værktøj til rådighed. Siden da har de frivillige slået arealerne og revet græsset sammen, hvorefter Nordsjællands Park og Vej har kørt det til kompostering. På den måde bliver der fjernet næring og uønskede græsfrø fra arealet.
Undervejs er store dele af den peberrod, som ofte ses udplantet ved fiskerlejet, blevet gravet op. Kommunen har i forbindelse med udskiftning af sand i børnehavernes sandkasser kørt det gamle sand til stejlepladsen, hvor det nu er med til at skabe en varieret grobund for vegetationen.
Stejlepladsens "sandkasser" er denne sommer indhegnede for at skåne de fremspirende planter, herunder bidende stenurt. Det ihærdige arbejde med leen belønnes nu, hvor planter, der trives i sand og saltvandssprøjt, så småt begynder at indfinde sig. Eksempler på disse planter er blåklokke, bidende stenurt, vellugtende gulaks, harekløver og gul snerre. Med fortsat pleje vil disse planter sprede sig til hele stejlepladsen.
Fra sidste sommer har de frivillige også slået arealerne på Babylone Strand med le. Denne pleje giver mulighed for at skåne de arter, man gerne vil have flere af, hvilket ikke er muligt, hvis arealerne bliver slået med en maskine.
Ved fælles hjælp bliver der skabt et smukt og varieret strandoverdrev. Der kommer nu flere og flere forskellige planter, som tiltrækker et varieret insektliv med bl.a. sommerfugle, svirrefluer og bier. Stejlepladsen er et eksempel på arbejdet med at give plads til en rigere natur med flere arter, som giver oplevelser og glæde for de mennesker, der er med til at få det til at ske, og for dem, der færdes i området.
Til efteråret skal byrådet godkende en plejeplan for dette projekt og andre lignende projekter, som fx Nivå Engfjord-projektet og Babylone Strand.
På billedet ses viceborgmester Christian de Jonquieres og direktør Thomas Barfoed.
Nøgleord
Kontakter
Viceborgmester Christian de Jonquieres (Fredensborg SocialKonservative) telefon 26 16 46 50
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune
Kom til gratis foredrag om modstandskampens kvinder, når vi fejrer Danmarks Befrielse7.4.2025 10:12:02 CEST | Pressemeddelelse
Den 4. maj inviterer Kulturudvalget til en hyggelig aften, når vi traditionen tro fejrer Danmarks Befrielse. I år byder programmet på foredrag med journalist og historiker Niels-Birger Danielsen, der fortæller om modstandskampens kvinder.
Nyt skræddersyet skoletilbud til skoletrætte elever skal øge trivslen13.3.2025 10:10:24 CET | Pressemeddelelse
Folkeskolerne i Fredensborg Kommune opretter nu et særligt praksisorienteret tilbud til skoletrætte elever i 8. og 9. klasse. Initiativet er en del af byrådets 2030-plan for bedre trivsel
Den grønne trepart for Øresundskommunerne fik flyvende start12.3.2025 17:59:03 CET | Pressemeddelelse
Arbejdet med at realisere Den grønne trepart er en kæmpe opgave, som skal løses meget hurtigt. Fredensborg Kommune har formandskabet og den 27. februar var kommunen vært ved det første møde.
Venskabsbyforum uddeler rejselegat til rejselystne unge i Fredensborg Kommune12.3.2025 14:39:25 CET | Pressemeddelelse
Agnes og Vigdis fra Nivå søgte Venskabsbyforums rejselegat i 2024 og fik en oplevelse for livet, da de rejste til Norge for at finde ro i naturen i kommunens venskabsby Nittedal. Nu kan unge under 25 år igen søge legatet til at rejse ud og besøge én af de 6 venskabsbyer i Norden, Tyskland og England. Ansøgningsfristen er den 21. april 2025
Flere af Trivselskommissionens anbefalinger er indført i Fredensborg Kommune5.3.2025 15:37:56 CET | Pressemeddelelse
I flere år har Fritidsbutikken i Fredensborg Kommune og foreningerne samarbejdet om at hjælpe børn og unge ind i fritids- og foreningslivet samt givet fritidspas til de familier, der ikke har råd til kontingenter
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum