Patientkøkkenet på Regionhospitalet Randers skærer CO2 af menuen

Del

Flere bælgfrugter og mindre oksekød er nogle af de tiltag, der har været med til at reducere Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers’ CO2-udledning pr. ton indkøbte fødevarer med 19 procent på fem år.

Der er masser af grønt og bælgfrugter på menuen i kantinen på Regionshospitalet Randers.
Der er masser af grønt og bælgfrugter på menuen i kantinen på Regionshospitalet Randers. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Hvis du har spist en af de mange tallerkener mad, der hver dag serveres på Regionshospitalet Randers, så har du fået et mere klimavenligt måltid end for fem år siden.

Patientkøkkenet og kantinen har nemlig reduceret deres udledning af CO2 per ton købte fødevarer med 19 procent fra 2019 til 2023.

Nøglen til at sænke CO2-udledningen har været at have fokus på at udskifte råvarer med et højt CO2-aftryk med nogle med et lavere.

Flere bælgfrugter og mindre oksekød
Derfor er der f.eks. kommet flere bælgfrugter og mere fjerkræ og fisk på menuen, mens der samtidig bliver købt mindre oksekød. F.eks. købte køkkenet 900 kg bælgfrugter i 2019, mens der i 2023 trillede 4,6 tons gennem vareindleveringen.

- Vi køber i det hele taget mindre kød, end vi har gjort tidligere, og bruger i højere grad bælgfrugter som proteinkilde. I kantinen serverer vi markant mindre kød og mange flere grøntsager og bælgfrugter, og det, kan vi se, gør en kæmpe forskel for vores klimaregnskab, siger hospitalets cheføkonomi, Mona Carøe.

- Patienterne har i en del år fået tilbudt både kød- og vegetarretter, der begge indeholder den ernæring, de har brug for. Og over årene kan vi se, at flere og flere vælger vegetarretten – helt op mod 20-25 procent, når vi f.eks. serverer linseretten dahl, tilføjer hun.

Brug af engangsemballage er reduceret markant
En af de ting, som Patientkøkkenet også har haft stort fokus på for at komme i en mere bæredygtig retning, er at reducere forbruget af engangsemballage.

Her sparer man f.eks. 326 kilo plastemballage om året på at have droppet at bruge portionspakket smør, smøreoste, nutella, honning og nødder.

Samtidig har Kantinen sparet ca. 50.000 paptallerkner væk om året ved i stedet at indkøbe porcelænstallerkner, som medarbejderne kan tage mad med tilbage til frokoststuerne på.

En samlet regional indsats
Arbejdet med at ændre sammensætningen af maden på de tallerkener, der serveres, er et resultat af en målrettet indsats, hvor alle hospitalskøkkenerne i Region Midtjylland i 2021 gik sammen om at skabe fem målsætninger og ansætte en bæredygtighedskonsulent, som har understøttet arbejdet fra sin plads i regionens Center for Bæredygtige Hospitaler, der arbejder med den grønne omstilling af sundhedsvæsenet.

Tilsammen har alle hospitalskøkkenerne i Region Midtjylland reduceret udledningen af CO2 på indkøb af fødevarer med 13 procent. Det er tæt på det fælles mål om en reduktion på 15 procent i 2025. Målet skal sikre, at man serverer mere bæredygtig mad uden at gå på kompromis med de ernæringskrav, der er til patienternes mad.

Ud over CO2-reduktionen er køkkenernes målsætninger:

  • at reducere madspildet med 25 procent
  • at reducere forbruget af engangsemballage
  • at sikre korrekt affaldssortering
  • at arbejde hen imod Det Økologisk Spisemærke i guld.

Nøgleord

Kontakter

Regionshospitalet Randers

Regionshospitalet Randers er akuthospital for Kronjylland og Djursland og dækker dermed den nordøstlige del af Region Midtjylland. I hospitalets område er der ca. 215.000 indbyggere. Hospitalet har ca. 200.000 behandlinger årligt og beskæftiger hvad der svarer til ca. 1.900 fuldtidsansatte.

Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye