HK: Vi tør godt tale om stress på arbejdspladsen, men kun hver tredje mener, at deres leder har kompetencerne til at håndtere stress.
53% oplever, at det er acceptabelt at tale om stress og arbejdspres på arbejdspladsen, viser en befolkningsundersøgelse, Epinion har lavet for HK. Men kun 35% mener, at deres nærmeste leder har kompetencerne til at håndtere stress blandt medarbejderne.
Stress og et presset arbejdsmiljø er ikke længere det tabu, det var engang. Alligevel er det kun 3 ud af 10, der kan svare ja til, at deres arbejdsplads har en stresspolitik. Det viser en ny undersøgelse, som HK har fået lavet hos Epinion.
-Stress og arbejdspres må aldrig være tabu eller blive gemt væk, så det er positivt, at de fleste svarer, at de oplever det som acceptabelt at tale om stress på jobbet. Problemet er, at det samtidig kun er 35%, der er enige i, at deres leder har kompetencerne og redskaberne til at håndtere stress blandt medarbejderne. Det hjælper ikke, at vi kan tale om det, hvis ingen reelt kan tage hånd om de problemer, vi taler om, siger Mads Samsing, næstformand i HK, og fortsætter:
-I følge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd koster arbejdsrelateret stress samfundet 55 mia. kr. om året, og det sænker arbejdsudbuddet med 55.600 fuldtidsansatte hvert år. Vi er nødt til at gøre mere end bare tale om det. Vi mener, der blandt andet er brug for mere uddannelse til ledere, og alle virksomheder skal have en stresspolitik, så man er enige om, hvad man skal gøre, og hvem man skal gå til, hvis man bliver syg af sit arbejde. Der skal også gøres mere for, at der er gode muligheder for at vende godt tilbage til arbejdspladsen efter en stress-sygemelding.
Stress-problem kalder på fælles løsninger
Undersøgelsen viser, at 34% svarer i ”mindre grad” eller ”slet ikke” på spørgsmålet om, om der bliver gjort nok for at forebygge stress på arbejdspladsen. Samtidig svarer 30% af dem, der har angivet, at de har været ramt af stress eller har følt sig stresset, at de er uenige eller helt uenige i, at deres leder ændrede tilstrækkeligt på de arbejdsforhold, der førte til stressen.
-Stress rammer individuelt, men skal forebygges og håndteres kollektivt. Og det er så omfattende, at vi har at gøre med et problem, der kalder på handling fra både arbejdsgivere og politikere. Derfor ser vi i HK frem til en invitation fra regeringen til efterårets rundbordssamtaler om stress, hvor vi har en række forslag at byde ind med, siger Mads Samsing.
Epinion-undersøgelse nøgletal:
-
Kun 35% er enige i udsagnet ”Min nærmeste leder har kompetencerne og redskaberne til at håndtere stress blandt medarbejderne”
-
53% svarer, at det i ”meget høj grad” eller i ”høj grad” er acceptabelt at snakke om stress og arbejdspres på sin arbejdsplads. Kun 1% svarer ”slet ikke”
-
34% svarer i ”mindre grad” eller ”slet ikke” på spørgsmålet om, om der bliver gjort nok for at forebygge stress på arbejdspladsen.
-
Kun 3 ud af 10 svarer ja til, at der er en stresspolitik på deres arbejdsplads (De seneste tal fra Arbejdstilsynet fra 2017 viser, at 45% af virksomhederne har en stresspolitik)
-
30% af dem, der har været ramt af stress eller følt sig stressede, er enten uenige eller helt uenige i, at deres leder ændrede tilstrækkeligt på de arbejdsforhold, der førte til stressen.
-
40% af dem, der har været sygemeldt med stress, svarer nej til, at de havde mulighed for at vende tilbage på nedsat tid.
Epinionundersøgelsen er foretaget for HK og udarbejdet på baggrund 1.240 interviews i perioden 7.-12.maj 2024 med danskere på 18 år og derover, som er i beskæftigelse.
Kontakter
Marie Grabow WestergaardPresse - og kommunikationsrådgiver (interim)HK Danmark
Tlf:60387137Marie.grabow.westergaard@hk.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
HK præsenterer 15 konkrete løsningsforslag i stressudspil: ”Samfundet har brug for en stresspakke”.6.9.2024 06:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdsrelateret stress koster hvert år samfundet svimlende 55 mia. kroner. Det svarer til 55.600 fuldtidsstillinger. HK overrækker i dag et stressudspil med 15 forslag til, hvordan vi kan få bugt med arbejdsrelateret stress til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen. Håbet er, at forslagene kan føre til en politisk bredt funderet aftale.
Finanslov umiddelbart uden nye initiativer til rammerne for et trygt og balanceret familie- og arbejdsliv30.8.2024 11:01:49 CEST | Pressemeddelelse
Regeringstoppen har hen over sommeren givet udtryk for, at familiepolitik og et balanceret arbejdsliv er blandt topprioriteterne. Det afspejles desværre dårligt i et finanslovsudspil med udsigter til besparelser på statslige kerneopgaver og arbejdsmiljø. Samtidig er der ikke umiddelbart afsat penge til nye initiativer for netop børnefamilierne.
HK og Dansk Erhverv: Erhvervsrettet HF skal være en ny og mere praktisk vej til studenterhuen8.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Erhverv og HK præsenterer nu en model, som skal sikre, at flere unge søger mod de erhvervsrettede uddannelser. Med fem HF-retninger vil de to organisationer give unge fleksibilitet i kendte rammer og samtidig skabe en ny professionel og praktisk uddannelsesvej.
Nu kører Jobpatruljen ud: Flere unge skal have en god start i deres fritidsjob1.7.2024 07:34:33 CEST | Pressemeddelelse
Jobpatruljen tager i dag hul på årets tur rundt i sommerlandet. For det gælder om at sikre ordnede løn- og arbejdsvilkår – som kun bliver endnu vigtigere i lyset af regeringens ambition om, at flere unge skal have et fritidsjob.
Årets HandleKraft-pris går til Lærlingeoprøret14.6.2024 20:09:55 CEST | Pressemeddelelse
Lærlingeoprøret har taget kampen op mod fordomme, ’uddannelsessnobberi’ og udtjent udstyr. I dag modtager de HandleKraft-prisen for deres vigtige arbejde for faglig stolthed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum