Roskilde Middelalderdage inviterer på tidsrejse tilbage til byens magtfulde fortid
I middelalderen var Roskilde gennem århundreder en af landets vigtigste og mest magtfulde byer. Tre dage i august skruer ROMU op for middelalderstemningen og formidler en del af Roskildes spændende historie med byvandringer, leg, musik og ikoniske karakterer fra perioden.
Tempelriddere, bødler og tonerne fra et munkekor hører normalt middelalderen til. Men i begyndelsen af august bliver det en del af bybilledet, når Roskilde Middelalderdage afholdes på Stændertorvet den 4.-6. august. Arrangementet, som ROMU står bag, skal sætte fokus på en periode, hvor Roskilde var et ubestrideligt magtcentrum i Danmark. Byen vrimler med middelalderspor, som de færreste kender til. Men det skal der laves om på, mener arrangørerne, der et par dage i august vil sende et hjørne af Stændertorvet tilbage til perioden fra 1000-1400 e.Kr.
”Vi kommer til at skabe en stemning og en scenografi, der leder tankerne hen på middelalderen. På torvet vil der både for børn og voksne være historieformidling, som er med til at åbne de besøgendes øjne for, hvad det er for en historie, de faktisk står midt i. Vi får besøg af en tempelridder, der kan slå børnene til ridder eller adelsjomfru, og som man kan blive fotograferet sammen med. Der vil også være middelalderbingo, musik fra perioden og en bøddel,” fortæller Susan Skree, der er en af projektlederne bag Roskilde Middelalderdage.
Byvandringer til fortidens Roskilde
Roskilde spillede op gennem middelalderen en betydelig rolle for kongen og den stærke kirke, og det gav byen en særlig magtfuld position. Derfor er Roskilde Middelalderdage bygget op om byens historie og de faktiske begivenheder og bygninger. Dem kan man gå på jagt efter sammen med middelalderhistoriker Mathias Kølbæk Christensen, som sammen med Susan Skree er projektleder på Roskilde Middelalderdage. På byvandringerne vil han udpege vigtige middelaldersteder, hvoraf nogle stadig findes helt eller delvist, mens andre kun lever i fortiden.
”Vi skal besøge nogle af de klassiske steder, der allerede er turistattraktioner, som for eksempel domkirken, men også en række andre mindre steder. Blandt andet konventhuset ved siden af domkirken, som er en af de allerældste verdslige bygninger fra Roskildes middelalder, og forskellige ruiner. Vi skal forbi Sankt Hans kirke på Provstejorden bag domkirken, Sankt Ibs Kirke og en masse kilder, som Roskilde jo var berømt for i middelalderen.”
Byvandringerne har en varighed på halvanden til to timer og vil være krydret med middelalderstemning på ruten.
”Vi prøver at bringe middelalderen tæt på, med dialog og med lyde og toner fra middelalderen. Det – i samspil med mig, der fortæller om stederne – håber vi kan være med til at skabe en underholdende og lærerig byvandring, som giver deltagerne en bedre forståelse af, at Roskilde har været en virkelig spændende by i middelalderen – og måske den mest magtfulde i det danske område,” fortæller Mathias Kølbæk Christensen.
Oplev byen på en ny måde
Det er første gang, at Roskilde Middelalderdage afholdes. Men håbet fra arrangørernes side er, at arrangementet bliver levedygtigt og tilbagevendende, så Roskildes fortid som magtcentrum i middelalderen kan udfoldes. Det er nemlig oplagt at få historierne frem i lyset – for hjørnestenene er i den grad til stede, fortæller ROMU’s publikumschef, Isabella No’omi Fuglø:
”Det er en periode, som gemmer sig i alt fra bygninger, stednavne og stiforløb til kirker, kilder og sankt’er. Roskilde Middelalderdage går på opdagelse i byen og vækker den til live. Jeg tror, at middelalderdagene kan være med til, at vi oplever byen på en ny måde. Det bliver gjort med sanserne, så vi kan føle, smage, se, lugte og høre middelalderen. Roskildes bykerne, middelalderbyen, er en stor del af vores fælles udgangspunkt, og derfor er det i virkeligheden vildt, at vi ikke allerede har et tilbud som Roskilde Middelalderdage.”
Roskilde Middelalderdage kan opleves på Stændertorvet i Roskilde den 4.-6. august, alle dage i tidsrummet 9.30-16.30.
Det er gratis at deltage i aktiviteterne på torvet, mens prisen for at deltage i en historisk byvandring er 75 kroner.
Der er to byvandringer om dagen, henholdsvis kl. 10 og kl. 14, med plads til 30 deltagere hver gang, og billetter kan købes via billetto.dk.
Turen varer omkring 2 timer og foregår i kuperet terræn, så det anbefales ikke at deltage, hvis man er dårligt gående. Derudover er vandringen grundet sit faglige indhold ikke tiltænkt børn, som i stedet henvises til de børnevenlige aktiviteter på Stændertorvet.
Roskilde Middelalderdage indgår i programmet for Roskilde kommunes tiltag "Sommerliv", som gennem hele sommeren 2024 inviterer til aktiviteter på Stændertorvet.
Praktisk information
Byvandringer:
Tid: 4.-6. august kl. 10:00-12:00 og 14:00-16:00.
Mødested: Stændertorvet i Roskilde.
Varighed: ca. 2 timer.
Pris: 75 kr. gennem billetto.dk
Middelalder på Stændertorvet
Tid: 4.-6. august kl. 9.30 - 16.30
Sted: Stændertorvet i Roskilde
Pris: Gratis
Fakta: Roskilde i middelalderen
Ely-dokumentet fra 1022 bevidner, at byen allerede på dette tidlige tidspunkt havde en biskop. Massive kirkebyggerier førte til, at byen, som talte 5-10.000 indbyggere havde 20 fungerende kirker: En domkirke, 14 sognekirker og fem klosterkirker.
Middelalderens kirkemagt, der var en betydelig jordbesidder, havde stor indflydelse på kongemagten. Det gjorde Roskilde til et magtcentrum gennem det meste af middelalderen og indtil 1400-tallet, hvor kongemagten vendte sig mod København.
Kontakter
Mathias Kølbæk Christensen
Tlf:27 15 71 57mathiaskc@romu.dkSusan Skree
Tlf:29 97 90 30susan_skree@hotmail.comStine BlegvadRedaktørROMU
Kommunikation, presse, sociale medier
Billeder
Links
Om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Kom i julestemning på hele Danmarks rockmuseum8.11.2024 09:10:55 CET | Pressemeddelelse
Igen i år bliver der skruet kraftigt op for julen på Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK. Hele november og december kan man gå på opdagelse i alle tiders julemusik – både de store klassikere og de mere obskure numre. Kom og få kickstartet julestemningen med fællessang, fodpedal og kæmpe, kendte kravlenisser.
Lysfesten 2025 sætter mørket på pause og lyser på kulturens forbindelser4.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den sidste fredag i januar iklæder Roskilde sig Lysfesten og fejrer, at lyset snart vender tilbage. Aftenen byder på smukke lysværker, det ikoniske optog med live musik og masser af muligheder for selv at lege med lyset.
Oplev Poul Krebs helt tæt på28.10.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Poul Krebs gæster Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK i novembermørket til en særlig artist talk, hvor den erfarne sanger og sangskriver vil se tilbage og i den grad også frem på et nyt års komme.
Hyldest-arrangement for Peder Bundgaard - farvel til en ener14.10.2024 08:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Der bliver sagt farvel og mange tak for årtiers tro tjeneste til en musikelsker, historiefortæller, fotograf og illustrator ud over det sædvanlige, når Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK onsdag den 23. oktober afholder hyldest-arrangement for tegner og forfatter Peder Bundgaard, som gik bort i august, 79 år gammel.
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet2.10.2024 08:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Andreas Mogensen gæster Lejre Museum for at returnere en kopi af den lille sølvfigur Odin fra Lejre, som sidste år var med ham på rummissionen ’Huginn’. Til arrangementet, som finder sted i museets nye foredragssal, fortæller astronauten om sine oplevelser i rummet og svarer på spørgsmål fra publikum. Arrangementet er gratis men kræver tilmelding.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum