If Forsikring

If baner vejen for bæredygtige bilreparationer med genbrugte reservedele

Del

If Forsikring har indledt et samarbejde med udvalgte autoophuggere for at fremme grønnere bilreparationer. Forsikringsselskabet håber, at de som pionerer kan være med til at sætte ny standard i forsikringsbranchen.

Daniel S. Pigsborg er eftermarkeds­chef hos If Forsikring og drivkraft bag samarbejdet med et landsdækkende netværk af autoophuggere.
Daniel S. Pigsborg er eftermarkeds­chef hos If Forsikring og drivkraft bag samarbejdet med et landsdækkende netværk af autoophuggere. Foto: Karin Majland

Ved at oprette en struktureret lagerføring af gode brugte reservedele fra skadede biler har If Forsikring taget første skridt i forsikringsbranchen mod mere bæredygtige reparationer. Projektet, der er udviklet over det seneste halve år, sikrer, at værdifulde reservedele kan genanvendes til reparationer.

Grøn tilgang
”Vi genbruger de raske reservedele fra totalskadede biler og beholder dem her i landet. Det sparer både ressourcer og reducerer CO2-udledning”, fortæller Daniel S. Pigsborg, eftermarkeds­chef hos If Forsikring og drivkraft bag samarbejdet med et landsdækkende netværk af autoophuggere.

Ved at lave en spærring på biler med kvalitetsdele, forhindres eksport, så køretøjernes dele kan bruges til bæredygtige reparationer. If har i autobranchen oplevet stor begejstring for, at det nu er muligt at skaffe de dele, som mange førhen har efterspurgt, men ingen har kunne levere, fordi bilerne blev solgt ud af landet. Genanvendelse i Danmark reducerer samtidigt transportrelateret CO2-udledning.

Det igangværende pilotprojekt har fokus på at sikre kvalitetsreservedele fra biler, der er fem år eller ældre.

Til gavn for alle
Daniel S. Pigsborg betegner bæredygtige reparationer som en værdikæde alle får gavn af, men han erkender samtidigt, at det er en tanke, der skal modnes hos forbrugerne.

”Det er væsentligt at få kommunikeret til bilejerne, at en genanvendelig reservedel bliver malet og klargjort på samme måde som en helt ny del. Der er aldrig tale om, at der bliver sat en rød dør på en hvid bil, men det er instinktivt den tanke, nogle vil få”, siger han.

En væsentlig fordel for bilejerne er, at reparationer ofte kan udføres hurtigere, fordi reservedelene befinder sig i landet, og i kraft af det landsdækkende samarbejde, ofte ganske tæt på.

”I sidste uge skulle vi skifte en skadet dør på en bil fra 2016. Værkstedet konstaterer, at der ikke er nogle brugte døre på markedet og den nye dør er i restordre. Samtidig har kunden svært ved at undvære bilen. Vi tjekker herefter vores lagerliste og så viser det sig, at der fra en tilsvarende bil er sat en dør til side hos Nordjysk Autoophug. Så vores løsning vakte stor tilfredshed hele vejen rundt, selvfølgelig især hos kunden, som kunne få repareret sin bil før forventet”, fortæller Daniel S. Pigsborg.

Eksklusivret til genbrug
If Forsikring har eksklusivret til de indsamlede reservedele i seks måneder, hvor forsikringsselskabets samarbejdende værksteder kan købe delene direkte fra ophuggerne. Efter de seks måneder kan ophuggerne frit sælge delene videre.

De medvirkende autoophuggere i startfasen er Nordjysk Autoophug, Salling Autogenbrug, Ørbæk Autogenbrug og Næstved Autoophug, hvis placeringer betyder, at If kan tilbyde landsdækkende service til værksteder, der mangler de pågældende reservedele.

If er foreløbig eneste forsikringsselskab, som lagerfører genanvendelige reservedele, og selskabet oplever interesse fra flere ophuggere for at være med i ordningen. Foreløbig er det et pilotprojekt på en række udvalgte bilmodeller, men selskabet ser afgjort mulighed for at udvide.

”Vi har lyttet til de ophuggere, som har været frustreret over, at forsikringsselskaberne efterspørger gode, brugte reservedele, men samtidig selv sælger deres totalskadede biler til eksport, for så er vi jo selv med til at stoppe fødekæden af reservedele. Derfor er dette her vejen frem”, siger eftermarkedschef Daniel S. Pigsborg.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

If Forsikring samarbejder nu med udvalgte autoophuggere for at fremme grønnere bilreparationer. Forsikringsselskabet håber at sætte en ny standard i branchen ved at oprette et lager af gode brugte reservedele fra skadede biler.
If Forsikring samarbejder nu med udvalgte autoophuggere for at fremme grønnere bilreparationer. Forsikringsselskabet håber at sætte en ny standard i branchen ved at oprette et lager af gode brugte reservedele fra skadede biler.
Foto: Karin Majland
Download
Repræsentanter fra det landsdækkende netværk af autoophuggere, som lagerfører genanvendelige reservedele for If Forsikring. Fra venstre Lars Holst, Nordjysk Autoophug, Ole Andersen, Ørbæk Autogenbrug, Karsten Holst, Nordjysk Autoophug, Daniel Pigsborg, If, Mass Nygaard, If, Anders Hauberg, Ørbæk Autogenbrug, Frederik Spandet, Næstved Autoophug og Lasse Haubo fra Salling Autogenbrug.
Repræsentanter fra det landsdækkende netværk af autoophuggere, som lagerfører genanvendelige reservedele for If Forsikring. Fra venstre Lars Holst, Nordjysk Autoophug, Ole Andersen, Ørbæk Autogenbrug, Karsten Holst, Nordjysk Autoophug, Daniel Pigsborg, If, Mass Nygaard, If, Anders Hauberg, Ørbæk Autogenbrug, Frederik Spandet, Næstved Autoophug og Lasse Haubo fra Salling Autogenbrug.
Foto: Karin Majland
Download
Daniel S. Pigsborg er eftermarkeds­chef hos If Forsikring og drivkraft bag samarbejdet med et landsdækkende netværk af autoophuggere.
Daniel S. Pigsborg er eftermarkeds­chef hos If Forsikring og drivkraft bag samarbejdet med et landsdækkende netværk af autoophuggere.
Foto: Karin Majland
Download

If er Nordens største forsikringsselskab. Hver fjerde husstand i Norden og hver femte elbil i Norden er forsikret i If. Mere end 7.000 medarbejdere tager sig af vores 3,8 millioner kunder, der spænder fra privatpersoner til globale virksomheder. If vil være i front, når det gælder om at opfylde ambitiøse klimamål på egne og vores kunders vegne, og vi fik i 2023 godkendt vores klimamål af organisationen Science Based Targets (SBTi). If er ejet af den nordiske forsikringskoncern Sampo.

Følg pressemeddelelser fra If Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra If Forsikring

Stor milepæl: Nu er Topdanmark en del af If1.7.2025 07:46:35 CEST | Pressemeddelelse

1. juli markerer en vigtig milepæl: Topdanmark er nu officielt en del af If, Nordens største forsikringsselskab. Med integrationen samles to stærke selskaber i én fælles nordisk struktur. Integrationen betyder ikke noget for kunders forsikringer og dækninger – de vil fortsat have de samme gode dækninger og services. Med integrationen bliver If Danmarks næststørste forsikringsselskab med en markedsandel på cirka 21 procent og en ledende position i flere segmenter – for eksempel inden for sundhedsforsikringer til erhvervskunder. ”Det er en stor milepæl, at integrationen af Topdanmark nu er gennemført. Vi står med et stærkere fundament end nogensinde for at hjælpe vores kunder. Vi ønsker at være til stede, når det virkelig gælder, og tilbyde stabile og pålidelige forsikringer, der skaber reel værdi i hverdagen – for privatpersoner, virksomheder og samfundet som helhed,” siger Morten Thorsrud, koncernchef i If. Forsikringskoncernen Sampo gennemførte i september 2024 et købstilbud på Topdan

Her er den vigtigste faktor, når danskerne vælger job – det er ikke lønposen30.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

En attraktiv lønpakke står højt på ønskelisten hos mange danskere, når de er på udkig efter et job. Flere faktorer er dog vigtigere end en høj løn, når danskerne skal pege på, hvad der gør en arbejdsgiver attraktiv, og højdespringeren er fleksibelt arbejde. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport udarbejdet af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. 58 procent af de 1.065 adspurgte danskere peger på fleksibelt arbejde som en faktor, der gør arbejdspladsen attraktiv. Kun 33 procent af de adspurgte danskere peger på ”høj løn”. ”Undersøgelsen understreger, at det ikke længere er nok at tilbyde høj løn og goder til sine ansatte. Som virksomhed skal man også være klar til at tilbyde fleksibilitet, hvis man vil tiltrække de dygtigste kandidater,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg i If. Kan give bagslag Fleksibelt arbejde kan blandt andet indebære, at medarbejdere har mulighed for at arbejde hjemme eller uden for almindelig arbejdstid. Denne arbejdsform

If og Topdanmark: Det dækker din rejseforsikring ved hedebølge eller skovbrand25.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Flere sydeuropæiske lande er ramt af en hedebølge, netop som mange danskere gør sig klar til sommerferie. Det rejser naturligt spørgsmålet: Hvordan er man dækket som forsikringskunde, hvis feriedestinationen rammes af ekstrem varme eller skovbrand? De senere år har særligt Sydeuropa oplevet gentagne hedebølger og naturbrande, og det har fået kunder hos If og Topdanmark til at henvende sig med spørgsmål om rejseforsikringens dækning. "Vi forstår godt, at det kan føles utrygt at rejse til et område ramt af skovbrand. Som udgangspunkt dækker afbestillingsforsikringen ikke i sådanne tilfælde. Men hvis myndigheder fraråder indrejse eller anbefaler evakuering på grund af naturkatastrofe, kan der være mulighed for dækning – forudsat at kunden har de rette dækninger,” siger Lama Chehade, skadeschef i Ifs danske forretning. Hvornår dækker afbestillingsforsikringen? Især forældre med små børn og ældre borgere har henvendt sig med et ønske om at gøre brug af afbestillingsforsikringen på grund af

Mange danskere arbejder, selvom de er syge: Kan bidrage til usund kultur16.6.2025 06:29:00 CEST | Pressemeddelelse

Hver anden dansker fortsætter med at arbejde, selvom de føler sig syge. Det viser en ny, nordisk helbredsrapport gennemført blandt 1.065 danskere af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab. “Man bør ikke arbejde, når man er syg. Arbejde under sygdom kan både have konsekvenser for den enkelte og arbejdspladsen, og derfor er det et problem, at så mange danskere arbejder trods sygdom,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg hos If. 51 procent af de adspurgte danskere svarer i undersøgelsen, at de arbejder, selvom de er syge. 24 procent tilkendegiver, at de møder fysisk op på arbejdspladsen under sygdom, mens 12 procent arbejder hjemmefra. 15 procent svarer, at det varierer, om de møder ind på arbejdspladsen eller arbejder hjemmefra under sygdom. Kun 39 procent vælger at lade arbejdet ligge, når de er syge, mens ti procent ikke svarer på, om de fortsætter med at arbejde under sygdom. "Man risikerer at smitte sine kolleger, hvis man tager på arbejde, når man

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye