Tag de grønne vaner med på ferie
Kalenderen siger sommerferie, og mange er måske allerede taget afsted eller så småt på vej. Men selvom vi holder fri, er det en god idé at tage de grønne vaner med os. Vores ferieaktiviteter påvirker nemlig i høj grad også miljø og klima.
Hvordan vi planlægger vores ferie, og hvad vi laver, når vi er afsted, kan sætte et aftryk på miljø og klima. Det gælder bl.a. i forhold til valg af feriedestination, transportmiddel og overnatningsform, men også de mindre valg, vi træffer på ferien, kan gøre en forskel.
”Når vi holder fri, tænker vi måske ikke i lige så høj grad over, hvordan vores valg påvirker naturen og vores klode. Men uanset om ferien går til Sønderborg, Stockholm eller Sevilla, er det en god idé at have gode, grønne vaner med i bagagen”, mener Rina Ronja Kari, kommunikationschef i Miljømærkning Danmark.
Og danskerne vil faktisk rigtig gerne være med til at gøre en grøn forskel. Hele 86 pct. af danskerne forsøger at belaste miljøet mindst muligt i dagligdagen. Det viser en ny undersøgelse gennemført af Opinion på vegne af Svanemærket.
”Der er mange ting, man kan gøre i hverdagen for at passe bedre på vores natur, klimaet og jordens ressourcer – og det kan man også, når man er på ferie. Fx kan man medbringe vandflaske og termokop i stedet for at købe vand i plastikflasker og kaffe i engangskrus. Man kan også tage svanemærket solcreme med hjemmefra og på den måde undgå at få købt solcreme på ferien med uønsket kemi, der både kan være skadelig for familiens sundhed og miljøet. Eller man kan tage cyklen fremfor bilen, når man skal på tur", siger Rina Ronja Kari og understreger, at vi alle sammen kan være med til at gøre en forskel gennem de valg, vi træffer.
Og der er meget mere, man kan tænke over, hvis man gerne vil gøre ferien lidt mere bæredygtig. Her får du 10 gode råd til, hvordan du skaber gode grønne vaner på ferien:
10 grønne tips til ferien:
1. Tænk over transporten
Det er ikke kun på din rejse fra og tilbage til Danmark, at du kan overveje dit valg af transportmiddel og på den måde gøre en forskel i forhold til CO2-udledning. Undervejs på din ferie kan du også tænke over, om du fx i stedet for at praje en taxa skal finde vej til fods, med offentlig transport eller måske på en bycykel. Det er bedre for miljø og klima – og for pengepungen. Desuden får du oplevet byen på en helt anden måde.
2. Tænk over dit valg af feriebolig
Camping er en oplagt ferieform for dem, der elsker naturen og samtidig gerne vil være med til at passe bedre på den. Vælger du en campingplads certificeret med EU Ecolabel, som der bliver flere og flere af rundt om i Europa, kan du være sikker på, at der bliver gjort en aktiv indsats for at minimere miljøaftrykket. Campingpladsen skal nemlig leve op til en række skrappe miljøkrav. Skal du på ferie i Norden kan du også vælge et svanemærket hotel, der skal leve op til strenge krav til bl.a. energi, vand, mad, affald, kemikalier og indkøb for at reducere den samlede miljø- og klimabelastning.
3. Undgå engangsløsninger
Hvis du godt kan lide at slentre rundt med en kop kaffe eller altid gerne vil have en tår vand ved hånden, er det en god idé at medbringe vandflaske og termokop på ferien – og at huske at bruge det. På den måde sparer du engangskrus og en masse små plasticflasker. Derudover er det en god idé at have et stofnet i tasken, så du kan takke nej til plastikposer i butikkerne.
4. Medbring solcreme hjemmefra
Det kan være en god idé at medbringe en svanemærket solcreme hjemmefra, hvis du gerne vil undgå uønsket kemi som fx PFAS eller konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Svanemærket stiller også krav, der er med til at begrænse solcremens påvirkning på natur og miljø. Det er bl.a. forbudt at bruge to uv-filtre (Benzophenone-3 og Ethylhexyl Methoxycinnamate), som ifølge nyere forskning ikke kun er et skidt valg for mennesker, men også for koralrev.
5. Tænk over, hvad du spiser
Øjnene er ofte mere sultne end maven. Hold derfor igen ved buffeten, så du ikke får mere på tallerkenen, end du kan spise – på den måde kan du være med til at begrænse madspild. Hvis du selv laver mad på ferien, kan du også tage hensyn til miljøet ved at vælge økologiske og lokale råvarer – og ved at spise mindre kød. Eller du kan gå efter restauranter og caféer med fokus på fx økologi og vegetariske alternativer.
6. Tag korte bade
Når man er på ferie, har man god tid. Fx til at stå under bruseren med lukkede øjne og føle, at man forkæler sig selv. Her kan du holde fast i den gode vane fra hverdagen med at tage korte bade – og med at slukke for vandet, mens du sæber dig ind eller tager shampoo i håret. På den måde gør du noget godt for miljøet.
7. Brug håndklæderne flere gange, og tak nej til daglig rengøring
Hvor ofte vasker du dine håndklæder derhjemme? Næppe hver dag. Derfor er der heller ingen grund til at få vasket håndklæder hver dag, når du er på ferie. På samme måde er en daglig rengøring nok mere en luksus end en nødvendighed. Bor du på hotel – eller i en anden form for feriebolig med rengøring – så giv udtryk for, at du ikke ønsker daglig rengøring. Sæt fx et ”Forstyr ikke”-skilt på din dør, og hæng håndklæderne pænt op, i stedet for at lade dem ligge på gulvet. På den måde sparer du miljøet for unødige kemikalier og vandforbrug.
8. Sluk for lys og aircon
På mange hoteller slukker lyset automatisk, når du forlader værelset. Men det er ikke på alle hoteller – og det er som regel heller ikke tilfældet i fx sommerhuse og andre ferieboliger. Derfor er det en god idé at slukke lyset, inden I fx tager på tur eller en dag på stranden. Sluk også for aircondition-anlægget, hvis der er det. Hold i stedet solens varme ude ved at lukke skodder for vinduerne eller trække gardiner for – og køl så lokalet ned, når I kommer hjem igen.
9. Tag hånd om affaldet
Vær med til at holde naturen ren ved altid at rydde op efter dig. Planlægger du en picnic i skoven eller en frokost på stranden, så sørg for at tage en affaldspose med i tasken, så I nemt kan tage jeres affald med hjem. På den måde hjælper I naturens dyr, der kan finde på at spise affald, skære sig på det eller sidde fast i det, samt resten af naturen og vores vandmiljø, hvor fx kemiske stoffer og mikroplast fra affaldet kan hobe sig op.
10. Gem brochurer og kort til genbrug
På nogle ferier vil du blive mødt i receptionen med en masse turistbrochurer og kort over byen. Forhold dig kritisk til, hvilke og hvor mange brochurer du tager med dig – og aflever dem gerne tilbage til receptionen, når du rejser hjem igen. På den måde er der større chance for, at de blive genbrugt, frem for hvis du smider dem ud efter brug. Og hvis du ved, at du skal tilbage til samme by i nær fremtid, kan du tage dem med hjem, så du har dem til næste ferie.
Nøgleord
Kontakter
Lisa Olufson KlæsøeMiljømærkning Danmark
Tlf:27 12 93 69lio@ecolabel.dkMiljømærkning Danmark - pressetelefon
Tlf:72 41 48 70Billeder
Om Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU Ecolabel i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.
Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Læs mere på www.svanemaerket.dk.
EU Ecolabel
EU Ecolabel (EU-Blomsten) er EU’s officielle miljømærke. EU Ecolabel blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk.
Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Svanemærket strammer kravene til rengøringsservice og vinduespolering14.1.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Svanemærket hæver nu den grønne barre for rengøringsservice og vinduespolering yderligere. Det betyder skærpede krav på en række områder, bl.a. ift. rengøringsmidler, brændstofforbrug samt krav til vandforbrug ved vinduespolering.
Næsten halvdelen af danskerne bekymrer sig for miljø og klima, når de handler på Temu28.12.2024 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
Miljø, klima og uønsket kemi spiller generelt en vigtig rolle for danskerne, når de handler. Og det gør det faktisk også for rigtig mange af de danskere, der handler på Temu. Det viser en ny undersøgelse.
Sådan gør du julen lidt grønnere – uden at gøre op med traditioner og hygge12.12.2024 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
Genbrugsgaver under det økologiske juletræ, stofrester eller avispapir som gaveindpakning og LED-lys eller svanemærkede lys fremfor almindelige paraffinlys. Det er blot nogle af de små ændringer i julevanerne, der kan gøre din jul lidt mere miljøvenlig uden at gå på kompromis med traditioner og julehygge.
Svanemærket strammer kravene til kosmetik og plejeprodukter10.12.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mange danskere bruger Svanemærket som pejlemærke, når de vælger plejeprodukter. Og hele 35 % af danskerne ønsker flere miljømærkede plejeprodukter. Nu strammer Svanemærket kravene, hvilket kun forventes at gøre det officielle nordiske miljømærke endnu mere populært blandt forbrugerne.
Rekordvækst i antal miljømærkede produkter med EU Ecolabel5.12.2024 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af produkter og serviceydelser på det europæiske marked, der har opnået EU Ecolabel, er steget med mere end 10 procent på blot et år. Det betyder at de europæiske forbrugere nu kan vælge mellem knap 100.000 certificerede produkter og serviceydelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum