Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum
Store bryggerier har i årevis opsamlet den CO₂, som opstår i gæringsprocessen – og senere tilsat CO₂’en for at danne skum i deres øl. Men nu er teknologien skaleret, så den også passer til mikrobryggerierne, som er i fuld gang med at tage den til sig.
Når øl gærer, udvikles CO₂. Men i stedet for blot at lade CO₂’en sive op i atmosfæren, kan bryggerier indfange, lagre og senere anvende den til at skabe det eftertragtede skum i deres øl.
Hidtil har muligheden for denne klimavenlige håndtering af CO₂ været forbeholdt større bryggerier, fordi teknologien baserede sig på produktion af store mængder øl. Men nu er mindre anlæg tilgængelige på markedet, og de danske mikrobryggerier viser betydelig interesse for dem.
6 ud af 39 bryggerier svarer i en rundspørge fra Bryggeriforeningen, at de opsamler CO₂ fra gæringen for senere at tilsætte den til deres øl. Og yderligere 13 bryggerier tilkendegiver, at de har planer om at investere i CO₂-opsamling. Dermed er det halvdelen af de deltagende bryggerier, der enten fanger deres CO₂ ind og forvandler den til skum, eller som har planer om at gøre det.
”I forvejen er dansk øl langt mindre klimabelastende end vin og spiritus. Det skyldes især, at øllet brygges og sælges lokalt, mens vin og spiritus ofte transporteres over lange afstande. Men ved at opfange CO₂ fra gæringen og bruge den som kulsyre i øllet, bliver øls klimaaftryk endnu mindre”, siger Bryggeriforeningens direktør, Nick Hækkerup.
Et mindre CO₂-genindvindingsanlæg koster typisk nogle hundrede tusinde kroner, men omvendt sparer bryggeriet udgifter til at købe CO₂ udefra.
---
Fakta:
Øl: 0,65 CO₂-enheder pr. kg.
Rødvin: 1,74 CO₂-enheder pr. kg.
Cognac: 5,21 CO₂-enheder pr. kg.
Kilde: Den Store Klimadatabase, Concito
Nøgleord
Om Bryggeriforeningen
Bryggeriforeningen er brancheorganisation og fælles talerør for bryggerier og tapperier i Danmark. Vi varetager og formidler medlemmernes interesser over for Folketinget, myndighederne, medierne og den øvrige offentlighed. Blandt andet når det gælder erhvervs-, miljø-, fødevare- og sundhedspolitik.
Følg pressemeddelelser fra Bryggeriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Bryggeriforeningen
Rabat på øl-afgift fremtidssikrer dansk mikrobryg27.6.2024 10:40:28 CEST | Pressemeddelelse
Ny aftale om erhvervsstøtte bevarer halvering af den øl-afgift, som små bryggerier betaler.
Mikrobryggerier jubler over fortsat rabat på øl-afgift20.6.2024 11:08:58 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har netop fremlagt en erhvervspakke, der bevarer den rabat på øl-afgiften, som små bryggerier tildeles for at klare sig i konkurrencen.
Alkoholfri øl fejrer jubilæum med rekordsalg10.4.2024 14:52:18 CEST | Pressemeddelelse
Den 11. april er det præcis ti år siden, at grænsen for, hvornår en øl må kaldes for alkoholfri, blev hævet fra 0,1% til 0,5%. Siden er salget mere end firedoblet, og netop nu er salget 20% højere end på samme tidspunkt sidste år.
Mikrobryggerier dør, hvis politikere gennemfører udvalgsforslag19.2.2024 14:26:38 CET | Pressemeddelelse
Frigast-udvalget foreslår at fjerne rabatten på ølafgiften for små danske bryggerier. Det risikerer at lukke en lang række mikrobryggerier, mindske udviklingen af lokalsamfund og begrænse forbrugernes udvalg af øl.
Færre danske bryggerier9.2.2024 11:02:58 CET | Pressemeddelelse
For første gang siden årtusindeskiftet falder antallet af danske bryggerier. Samtidig stiger frygten for yderligere lukninger. Høje priser på råvarer, emballager og energi presser branchen, siger Bryggeriforeningens direktør, Nick Hækkerup.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum