Den Kongelige Samling

Oplev en lille pen med kæmpe betydning på Koldinghus

Del

Hvis pennen, som Frederik 7. brugte til at underskrive den danske grundlov med, kunne tale, ville det flyde ud med fascinerende historier om 5. juni 1849, hvor den oplevede sit livs store øjeblik. Der satte den og kongen nemlig deres formelle godkendelse på dokumentet om folkets nye grundlæggende rettigheder, Grundloven, og det spæde danske folkestyre var født. Pennen har man nu en chance for at se på Koldinghus, som i anledning af 175-års markeringen af Grundloven udstiller den i perioden 5. juni til 20. oktober 2024. Normalt kan grundlovspennen ses på Rosenborg i København.

Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Er man på Koldinghus for at se den sagnomspundne pen, kan man passende vandre videre i grundlovshistorien, for en af etagerne på slottet er forvandlet til et videns- og aktivitetsområde, der gennem udstilling og aktiviteter vækker historien bag vores første skridt mod demokrati til live.

I sommerferien fra 29. juni til 11. august 2024 kan man være så heldig at løbe på selveste Frederik 7. og hans tredje hustru, den borgerlige Louise Rasmussen, også kendt som Grevinde Danner. Sammen med Doktor Dampe, der sad fængslet i mere end 20 år for at tale imod enevælden, og flere andre historiske personligheder, som talte for eller imod folkestyret, genopstår de historiske personer ved hjælp af skuespillere. Med små optrin, humor og indlevelse fortæller de om nogle af de begivenheder, der fandt sted under Grundlovens tilblivelse.

Til dem, der hellere vil have historien om Grundloven fortalt på den ’nymodens’ måde, er der udviklet et digitalt spor, der primært retter sig mod unge og voksne, men også de ældste børn kan være med. Med mobiltelefon i hånd og Grundloven i ånd kan man gå på jagt efter nogle af de mennesker, der kæmpede for at indføre demokrati i Danmark. 

I skolernes sommerferie suppleres det digitale spor med et samlehæfte til de yngste med facts og plads til klistermærker med personerne, der spillede en central rolle i historien om Grundloven. På den måde bliver fortællingen til billeder også på de mindstes nethinder.

FAKTA
Læs mere om aktiviteterne ”På sporet af Grundloven” her: https://www.kongernessamling.dk/koldinghus/paa-sporet-af-grundloven/.

Læs mere om alle sommerferieaktiviteter på Koldinghus her: https://www.kongernessamling.dk/koldinghus/sommerferie-koldinghus/#prinsessekjoler.

Kontakter

Billeder

Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Download
Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Download
Foto: Knud Erik Madsen
Download
Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Download
Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Download

Om Kongernes Samling

Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.

Følg pressemeddelelser fra Den Kongelige Samling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Kongelige Samling

H.M. Dronning Margrethe deltager i fejringen af 25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner på Christiansborg Slot23.4.2025 09:13:47 CEST | Pressemeddelelse

Tirsdag 29. april kl. 10.00 vil H.M. Dronning Margrethe være til stede på Christiansborg Slot for at være en del af afslutningen af Gobelinfestivalen, der markerer 25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner i Riddersalen. Festivalen, der er arrangeret af Den Kongelige Samling, finder sted 26.-27. april og byder på en weekend fyldt med kunst, håndværk og historiefortælling i De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot. Arrangementet 29. april er et lukket arrangement. Akkreditering for pressen senest mandag 28. april.

Kongernes Samling skifter navn til Den Kongelige Samling8.4.2025 15:15:37 CEST | Pressemeddelelse

Kongernes Samling har besluttet at skifte navn til Den Kongelige Samling. Navneskiftet er en del af en strategisk indsats for at nå ud til alle danskere. Ved at gå fra det kønnede 'kongernes' til det ukønnede 'kongelige' signaleres det, at museet ikke kun formidler kongernes historie, men også dronningernes, hoffets og Danmarks riges historie. I forbindelse med navneskiftet går Den Kongelige Samling i dag også i luften med en ny hjemmeside.

25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner fejres med gratis festival på Christiansborg Slot4.4.2025 11:10:00 CEST | Pressemeddelelse

I år er det 25 år siden, at H.M. Dronning Margrethe modtog Bjørn Nørgaards farverige gobeliner på Christiansborg Slot og valgte at give dem videre til det danske folk. Siden da har tusindvis af gæster oplevet de imponerende værker, der fortæller 1000 års fælles Danmarkshistorie. Nu inviterer Kongernes Samling til gobelinfestival på Christiansborg Slot. Festivalen, der finder sted fra 25. april til 27. april, hylder kunsten, håndværket og historien med gratis adgang til bl.a. talks og åbne værksteder med konservatorer, designere og vævere. Kongernes Samling inviterer også besøgende på festivalen til at deltage i det interaktive værk ”Vi husker sammen”, hvor traditionelt håndværk møder moderne teknologi.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye