Kongernes Samling

Mød 1600-tallet på Rosenborg i sommerferien

Del

Som en anden solkonge driver Frederik 3. (1609-1670) rundt på Rosenborg i skolernes sommerferie. Her vil han og hans dronning, Sophie Amalie (1628-1685), hver dag mellem kl. 10.00-16.00 i perioden fra 1. juli til 31. juli 2024 vise sig for slottets besøgende sammen med deres hofdame.

Foto: Jens Ole Jacobsen

I historiske dragter og med små scener vil de vække tiden omkring enevældens indførsel i 1660 til live for øjnene af publikum. Og håbe, at 1600-tallet på den måde bliver sprællevende for enhver, der vil forstå, hvordan livet historisk har foldet sig ud på Rosenborg. Kongen, dronningen og hofdamen vil ikke lade sig mærke med gæsternes tilstedeværelse, men vil med deres næppe hørbare samtaler skabe en dramatisk ramme omkring slottets historie.  

Festens dronning  
Denne form for time-travelling er blot en af flere ting, som man kan opleve på Rosenborg i sommerferien. Små og store kan også kaste sig ud i at lave festmasker – præcis som skulle man med til et af Dronning Sophie Amalies legendariske maskeballer.  

Dronningen var nemlig særdeles dygtig til at iscenesætte sig selv og den nye kongemagt under enevælden, som hun og hendes mand Frederik 3. fik indført i kølvandet på svenskekrigene og tabet af Skåne, Halland og Blekinge. Sophie Amalie var særlig opmærksom på, hvad der rørte sig ved de europæiske hoffer, og hvordan man præsenterede det danske hof som en stærk og moderne kongemagt. Det gjorde hun blandt andet ved at afholde ekstravagante fester og store baller – især maskeballer var hun meget begejstret for. 

Med et børnehæfte i hånden kan familien derfor også bevæge sig gennem Rosenborg og hjælpe Sophie Amalie med at peppe hendes festforberedelser lidt op. Man skal bl.a. afklare, hvad der skal serveres til festen, hvordan gæsterne skal underholdes, og hvilken musik der skal spilles. 

FAKTA
 
Den daglige performance på Rosenborg er skrevet og instrueret af skuespiller og teaterinstruktør Christian Bergman fra Teater Next. Konceptet og karakterernes ageren er udviklet på baggrund af rådgivning fra inspektør- og formidlingsgruppen ved Kongernes Samling.  Dragterne er skabt af frivillige fra Den Kongelige Systue på Koldinghus under ledelse af Annette Herbst i samarbejde med tekstilkonservatorerne Anna Mimmi Sparr og Merethe Kjeldgaard. 

Find mere information om levendegørelse med skuespillere i sommerferien her: 
https://www.kongernessamling.dk/rosenborg/post/levendegoerelsepaarosenborg/

Find mere information om børneaktiviteter i sommerferien her: https://www.kongernessamling.dk/rosenborg/post/sommerpaaslottet/.  

Kontakter

Billeder

Foto: Jens Ole Jacobsen
Download
Foto: Rene Bentsen
Download
Foto: Kongernes Samling
Download
Foto: Rene Bentsen
Download
Foto: Henning Brandt
Download

Om Kongernes Samling

Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.

Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Oplev en lille pen med kæmpe betydning på Koldinghus3.7.2024 13:40:04 CEST | Pressemeddelelse

Hvis pennen, som Frederik 7. brugte til at underskrive den danske grundlov med, kunne tale, ville det flyde ud med fascinerende historier om 5. juni 1849, hvor den oplevede sit livs store øjeblik. Der satte den og kongen nemlig deres formelle godkendelse på dokumentet om folkets nye grundlæggende rettigheder, Grundloven, og det spæde danske folkestyre var født. Pennen har man nu en chance for at se på Koldinghus, som i anledning af 175-års markeringen af Grundloven udstiller den i perioden 5. juni til 20. oktober 2024. Normalt kan grundlovspennen ses på Rosenborg i København.

Koldingkjole af genbrugsstof skabes på Koldinghus27.6.2024 13:35:24 CEST | Pressemeddelelse

Koldinghus inviterer alle interesserede til at deltage i et projekt, der forener fortidens gode håndarbejde med nutidens fokus på genbrug og fællesskab. Sammen skal der i sommerferien skabes ”Koldingkjolen” – en hvid-i-hvid genbrugskjole, der fremstilles af håndsyede duge og løbere, som nu får nyt liv. Projektet er inspireret af Koldinghus’ aktuelle særudstilling ”Prinsessekjoler - Modeskaber Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte” og Prinsessens sans for godt håndværk og tekstilgenbrug, der kan ses i Prinsessens dragter.

Kongens Håndbibliotek på Amalienborg åbner for offentligheden27.6.2024 09:11:39 CEST | Pressemeddelelse

Fra lørdag 29. juni 2024 får offentligheden for første gang adgang til Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. Biblioteket, som blev grundlagt i 1746 af Frederik 5., indeholder de danske monarkers private samlinger af bøger, håndskrifter, kort, billeder, fotos og musik. Siden Dronning Margrethes tronbestigelse i 1972 har biblioteket, som frem til januar i år gik under navnet Dronningens Håndbibliotek, også fungeret som fag- og forskningsbibliotek, men med åbningen kan Amalienborgmuseets gæster nu få et unikt indblik i litteraturens og lærdommens betydning i Kongehuset gennem tiden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye