Region H taskforce skal rådgive bygherrer om cirkulært byggeri
Region Hovedstaden har afsat 1,5 mio. kr. til et 3-årigt projekt, hvor bygherrer kan få gratis rådgivning om brug af materialer fra renovering og nedrivning i nye byggerier. Projektet skal fremme genbrug af materialer i byggeriet og på den måde spare CO2 og råstoffer.
I byggebranchen er der stor interesse for at genbruge og genanvende mere, men der mangler viden på området. Derfor har Region Hovedstaden nu afsat penge til et program, der skal tilbyde bygherrer vejledning i cirkulært byggeri.
Stort potentiale i genanvendelse
Cirka 30 procent af Danmarks CO2-udledning kommer fra byggebranchen, som også står for 40 procent af affaldsmængden. Der er derfor et stort potentiale for at spare CO2 og råstoffer ved at genbruge materialer fra eksisterende bygninger.
”Vi oplever, at mange i byggeriet gerne vil genbruge og genanvende mere. Men det er en barriere, at der er for lidt viden om cirkulært byggeri. Ved at stille gratis rådgivning til rådighed håber vi at kunne skubbe på en udvikling, så der kommer mere gang i genanvendelsen. Det vil samtidig betyde, at vi kan spare råstoffer og reducere byggeriets CO2-udledning,” siger Enhedschef i Center for Regional Udvikling, Lise Lotte Toft.
Gratis rådgivning
50 store offentlige og private bygherrer kan søge om at deltage i projektet. De bygherrer, der deltager, får 25 timers gratis rådgivning fra en taskforce, der består af faglige, byggetekniske og juridiske eksperter.
Taskforcen udgøres af virksomhederne Transition, arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco Danmark og Molt Wengel advokater. Eksperterne kan f.eks. tilbyde bygherrerne vejledning i alt fra arbejdet med genanvendelige materialer til salg af brugte materialer fra en nedrivning.
“Vi glæder os meget til at kunne bidrage med konsortiets faglige ekspertise til at understøtte bygherrernes arbejde med cirkulært byggeri. Vi oplever især, at det er konkrete erfaringer i byggeprojekter, der udvider bygherrernes handlerum indenfor for cirkularitet. Taskforcen er en fantastisk mulighed for at omsætte idé til handling og derved sikre et kompetenceløft i branchen,” siger Line Nørmark, der er partner i Transition
Videndeling og erfaringsopsamling
Den viden, der bliver indsamlet undervejs i projektet, vil efterfølgende blive gjort tilgængelig for alle og delt i diverse faglige netværk så som ”Nationale rundbordssamtaler for cirkulært byggeri” og handlepartnerskaberne for genanvendelse af materialer i byggeriet under Gate 21, som region Hovedstaden også støtter.
Der mangler volumen
Den viden, der genereres hos bygherrerne via projektet, skal skubbe på en udvikling, hvor byggeri med brugte materialer går fra at være pilotprojekter til at blive en normalitet. Ved at øge efterspørgslen på brugte byggematerialer kan bygherrer understøtte det voksende marked, så der kommer volumen i mængderne, som er forudsætningen for at kunne høste CO2- og råstofreduceringerne.
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Vi spørger borgerne: Hvordan har du det?4.2.2025 07:55:00 CET | Pressemeddelelse
I dag spørger landets kommuner og regioner ca 300.000 tilfældigt udvalgte borgere i en landsdækkende undersøgelse af trivsel, sundhed og sygdom. Svarene skal forbedre forebyggelse og behandling i kommuner og regioner.
Region Hovedstaden gør klar til at sammenlægge somatik og psykiatri30.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden er i fuld gang med at forberede en organisatorisk sammenlægning af psykiatrien og somatikken. Ambitionen er klar: Patienter med både psykiske og fysiske lidelser skal opleve bedre sammenhæng, kvalitet og nærhed i behandlingen.
Forskning fra Steno Diabetes Center Copenhagen: Fodscreeninger er ofte unødvendige22.1.2025 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Personer med diabetes kan i mange tilfælde undvære den årlige fodscreening. Forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen har undersøgt risikoen for fodsår og konkluderer, at omkring 40 procent kan slippe for årligt at få tjekket deres fødder.
På under ét sekund sender nyt system den nærmeste ambulance afsted4.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mange af de mest akutte ambulancer i Region Hovedstaden bliver nu sendt afsted via et automatisk system hos Akutberedskabets vagtcentral 1-1-2. Det nye system betyder, at ambulancerne ofte kommer endnu hurtigere frem til patienten.
Nogenlunde samme antal akutte udrykninger nytårsnat som sidste år1.1.2025 08:36:13 CET | Pressemeddelelse
Det danske akutberedskab har haft 955 udrykninger med ambulancer nytårsnat. Dertil har der været 148 udrykninger med akutlægebiler og 35 udrykninger med akutbiler. Akutlægehelikopteren har fløjet 6 gange. Overordnet set har det været et travlt nytår med nogenlunde de samme antal skader og udrykninger som sidste år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum