DN: Indfør sprøjteforbud i sårbare drikkevandsområder
Miljøstyrelsen har netop afsluttet udpegning af sårbare drikkevandsområder på Fyn – nu følger kortlægning i hele landet. Områderne bør hurtigt beskyttes med et sprøjteforbud, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Et pilotprojekt på Fyn har haft til formål at identificere sårbare grundvandsdannende områder. Kortlægningen har gjort brug af en ny metode og resultatet er, at der er ca. 28.300 hektar sårbare områder på Fyn, hvoraf ca. 17.800 hektar er på landbrugsjord.
Miljøstyrelsen har fået 2024-2026 til at udpege de sårbare drikkevandsområder i hele landet, som skal beskyttes mod yderligere forurening af vores drikkevand.
Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding udtaler:
-Over halvdelen af alle vores drikkevandsboringer er i dag forurenet med pesticider og andre miljøskadelige kemikalier. Det er rød alarm. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu får udpeget de ca. 18.000 hektar sårbare drikkevandsområder på Fyn, som hurtigst muligt bør beskyttes af et sprøjteforbud. Det er samtidig en unik mulighed for at oprette såkaldte grundvandsparker og få mere natur, skov og økologisk jordbrug på arealerne, siger Maria Reumert Gjerding og fortsætter:
-Politikerne skal have hænderne op af lommen nu, hvis vi skal beskytte vores drikkevand for nuværende og fremtidige generationer. Der er intet til hinder for, at partierne efter sommerferien sætter sig sammen på Christiansborg og indfører et sprøjteforbud i de her områder. Det kan kun gå for langsomt.
Rapporten fra Miljøstyrelsen udpeger ca. 18.000 ha sårbare drikkevandsområder på Fyn, hvor der i dag er intensiv landbrugsdrift. Det svarer meget fint til de ca. 200.000 sårbare drikkevandsområder, som i dag er landbrugsjord, som vandsektoren (DANVA) vurderer, at der er på landsplan.
Socialdemokratiet gik sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet til valg på, at forbyde sprøjtemidler på et areal på op mod 200.000 hektar – en tyvendedel af Danmarks areal – frem mod 2030.
-Det lykkedes ikke med den grønne trepart at blive enige om en permanent beskyttelse af vores sårbare drikkevandsområder. Et sprøjteforbud skal vedtages sideløbende med udpegningen af de sårbare drikkevandsområder, så vi hurtigst muligt kan stoppe til førelsen af nye giftstoffer til vores drikkevand. Vi skal i stedet plante skov, skabe mere natur og omlægge til økologi på de områder for at fremtidssikre vores unikke rene drikkevand, siger Maria Reumert Gjerding.
Baggrund:
I Danmark er vandforsyningen baseret på indvinding af grundvand. I de senere år er der desværre i stigende omfang konstateret forurening med kemikalier (pesticider mv.) i både grundvand og i drikkevandsboringer. Således er nu over 50 procent af alle aktive drikkevandsboringer påvirket af kemikalier, og mange fund i det terrænnære grundvand viser desværre, at der er mere forurening på vej ned til grundvandet.
Kontakter
Kasper Pihl MøllerPresserådgiverDanmarks Naturfredningsforening
Tlf:26816228kpm@dn.dkFølg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Nye officielle tal: Rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer14.1.2025 06:17:00 CET | Pressemeddelelse
GEUS har netop offentliggjort de nyeste tal for fund af pesticidrester i vandboringerne, som viser rekordhøje forekomster i 2024. Alarmerende tal, som bør få regeringen til at handle og indføre et stop for anvendelse af pesticider oven på de sårbare grundvandsdannende arealer, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening og DANVA.
DN: Mere natur og mindre landbrug er vejen til ambitiøst 2035-mål29.11.2024 12:01:38 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening ønsker ambitiøst klimamål for 2035 og bakker op om Klimarådets konklusion om, at omlægning af landbrugsjord til skov og natur er et af de allervigtigste værktøjer til at reducere drivhusgasudledningerne.
Børnefamilier trækker stikket og rykker ud i naturen på Black Friday25.11.2024 10:41:57 CET | Pressemeddelelse
Mens butikker og storcentre holder længe åbent og lokker med timetilbud og lysreklamer på Black Friday, rykker børnefamilier ud i naturen for at finde ro og hygge i aftenmørket. Danmarks Naturfredningsforening inviterer til gratis mørkevandringer flere steder i landet som et alternativt ’Black Friday’-tilbud, der ikke bidrager til overforbrug men i stedet giver smil og røde kinder.
Naturfredningsforening roser politisk forlig om grøn trepartsaftale18.11.2024 10:48:55 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding glæder sig over, at der med den nye politiske aftale nu bliver sat skub i omlægning af landbrug til natur
Grønt opråb: Ikke mere byggeri på kysterne12.11.2024 09:45:40 CET | Pressemeddelelse
Det er stik mod alle politiske løfter om at passe bedre på vores natur i Danmark, at regeringen nu åbner for mere byggeri i blandt andet kystlandskaberne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum