Aalborg Universitet

Tidlig operation bør tænkes ind som førstevalg i behandling af alvorlig tarmlidelse

Del

Kronisk tarmbetændelse rammer millioner af unge mennesker på verdensplan. Ny forskning fra Aalborg Universitet udfordrer gængs praksis og viser, at nogle patienter med Crohns sygdom ville have stor gavn af at få fjernet den syge del af tarmen tidligt i sygdomsforløbet.

Tidlig og effektiv behandling af Crohns sygdom er afgørende for at forhindre sygdomsforværring og forbedre den langsigtede prognose.
Tidlig og effektiv behandling af Crohns sygdom er afgørende for at forhindre sygdomsforværring og forbedre den langsigtede prognose. Foto: Colourbox

Antallet af danskere, der lider af kronisk tarmbetændelse, Crohns sygdom, er i kraftig vækst. Fra 1995 til 2016 er antallet af danskere med diagnosen tredoblet, og i dag lever ca. 20.000 med sygdommen. Det er ofte unge mennesker, der rammes, og det påvirker livskvaliteten betydeligt med symptomer som blødninger, mavesmerter og diarré. Ofte fører det også til kirurgisk fjernelse af dele af tarmen.

Nu kan det danske grundforskningscenter PREDICT på Aalborg Universitet (AAU) præsentere en række opsigtsvækkende resultater, der viser, at det i mange tilfælde ville være bedst for patienterne, hvis de allerede tidligt i deres sygdomsforløb blev opereret og fik skåret den syge del af tarmen af. Resultaterne er publiceret i det anerkendte, internationale tidsskrift Gastroenterology.

- Vores studie viser, at en tidlig operation kan være relevant som første behandling til patienter, der har fået diagnosen Crohns sygdom. Det er ikke gængs praksis. I dag bliver patienter ofte sat i medicinsk behandling, men det kan være forbundet med bivirkninger, samtidig med at mange alligevel ender med at blive opereret, hvis medicinen stopper med at virke, forklarer Kristine Allin, lektor og partner i PREDICT, der har lavet undersøgelsen i samarbejde med professor og centerdirektør Tine Jess.

Danske sundhedsdata er en gave til patienter verden over

Den nye undersøgelser viser, at halvdelen af de patienter, der har fået fjernet den syge del af tarmen inden for det første år efter, at de er blevet diagnosticeret, hverken har behov for yderligere operationer eller medicinsk behandling fem år senere.

- Vi ved, at tidlig og effektiv behandling af Crohns sygdom er afgørende for at forhindre sygdomsforværring og forbedre den langsigtede prognose. Så de nye resultater er meget afgørende for mange patienter, siger Tine Jess.

Resultaterne læner sig op ad konklusionen fra et tidligere, mindre studie, men indtil nu har der manglet solide data fra større patientgrupper for at kunne bekræfte hypotesen. Det er netop de data, forskerne nu har bragt frem i lyset.

- De danske sundhedsregistre er helt unikke på verdensplan. Vores studie er et skoleeksempel på, hvordan danske registerdata kan forbedre klinisk praksis internationalt til gavn for millioner af patienter, siger Kristine Allin

 

Undersøgelsens resultater

Blandt de patienter i undersøgelsen, der har fået fjernet den syge del af tarmen inden for det første år efter, at de er blevet diagnosticeret med Crohns sygdom, har halvdelen hverken behov for yderligere operationer eller medicinsk behandling fem år senere.

Omvendt viser undersøgelse, at 18 procent af patienterne, der fra begyndelsen blev behandlet med medicin, havde brug for operation efterfølgende, mens 41 procent havde brug for anden medicinsk behandling. 47 procent havde brug for fortsat behandling med den medicin, de var startet på.

Kontakter

Kristine Højgaard AllinLektor, Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT), AAU

Tlf:6170 3284allin@dcm.aau.dk

Tine JessCenterdirektør og professor, Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT), AAU

Tlf:28576038jess@dcm.aau.dk

Links

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Life Science City Aalborg skal sætte nordjysk sundhedsinnovation på verdenskortet27.6.2024 14:44:45 CEST | Pressemeddelelse

Det østlige Aalborg med det kommende universitetshospital samt sundhedsuddannelser og -forskning i topklasse skal under navnet Life Science City Aalborg – Danmarks AI-hovedstad være et kraftcenter, hvor virksomheder og organisationer kan udvikle, teste og implementere fremtidens digitale sundhedsløsninger – med AI som omdrejningspunkt for de digitale indsatser. Det er visionen for et nyt partnerskab mellem Aalborg Universitet, Aalborg Kommune og Region Nordjylland.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye