Guldborgsund topper med flest skader efter skybrud
Det sydlige Sjælland og det sydlige Jylland har fået det vilde vejr at føle i første kvartal af 2024. Guldborgsund, Vejle og Lolland er de tre kommuner i Danmark, der har flest skader efter skybrud og kraftig regn i en usædvanligt våd vinter. Det viser nye tal fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, der nu kalder på handling.

Vinter er normalt ikke sæson for skybrud og kraftig regn, men borgere og sommerhusejere i Guldborgsund har for alvor mærket konsekvenserne af det vilde vejr de første tre måneder af 2024 – og kommunen besætter suverænt den tvivlsomme førsteplads i antal af anmeldte skader efter skybrud og kraftig regn.
Det viser helt nye skadestal fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen.
I kommunen blev der anmeldt i alt 572 skader efter skybrud, og dermed ligger Guldborgsund langt foran nummer to på listen, Vejle, hvor der blev anmeldt 226 skader mens Lolland følger lige efter med 225.
- Det er ubehagelige tal, for bag mange af de skader står mennesker med oversvømmede huse og ødelagte værdier. Ingen er vel længere være i tvivl om, at det vilde vejr bliver vildere, og at klimaforandringerne er blevet uhyggeligt konkrete. Det kalder på handling og forebyggelse, siger Pia Holm Steffensen, underdirektør, F&P.
Ifølge skadesstatistik fra F&P blev 2023 det år med flest anmeldte skybrudsskader siden 2011, og de første tre måneder af 2024 er på landsplan næsten firedoblet i forhold til de første tre måneder af 2023.
- Sidste år var et rædselsår for skybrudsskader med det største antal skader siden 2011, og man må sige, at 2024 er lagt virkelig skidt fra start. Derfor skal vi handle, og vi skal handle nu – andet kan vi ikke være bekendt. Overfor de berørte borgere og overfor kommende generationer, siger Pia Holm Steffensen.
F&P har derfor i foråret lanceret en bred vifte af forslag, der tilsammen danner et konkret bud på en national klimatilpasningsplan, der fremmer forebyggelse af klimaskader på både statsligt, kommunalt og borgernært niveau – og i alle egne af landet. F&P anbefaler, at der fra statens side som minimum bliver bakket op med en årlig investering på 3 milliarder kroner frem mod 2030 – hvilket svarer til det beløb, der i dag bruges på at udbedre klimaskader.
Regeringen har spillet ud med en national klimatilpasningsplan 1 – men selv om initiativet er godt, er fokus i planen for ensidigt.
- Der er en tendens til at fokusere på stormflod, når det gælder klimaskader, og det gælder også for regeringens klimatilpasningsplan 1, der næsten udelukkende fokuserer på at imødegå stormflod på Vestkysten. Men gør vi ikke noget for at sikre mod heftig nedbør i alle egne af landet, risikerer vi en fremtid, hvor visse boliger er umulige at forsikre – simpelthen fordi risikoen for gentagne oversvømmelser ved skybrud er for stor, siger Pia Holm Steffensen.
F&P foreslår bl.a., at kommunale lokalplaner altid skal indeholde klimakrav, og at der stilles specifikke klimakrav til nybyggeri. Desuden skal der være incitamenter for kommunerne til ikke at bygge nyt i lavtliggende områder, som, man ved, vil blive ramt af oversvømmelser i fremtiden. I dag bygger vi os til rigtig mange fremtidige problemer, og det skal stoppes, mener F&P.
Samtidig opfordres politikerne på Christiansborg til at tage fat på de svære samtaler: Skal alle egne af Danmark kunne bebos fremover? Skal borgere i særligt klimasårbare områder tilbydes økonomisk støtte til at flytte væk, hvis boligen ikke kan klimasikres for f.eks. stigende grundvand?
- Det er samtaler fyldt med dilemmaer, men de skal tages, og vi bidrager gerne med løsninger og forslag, siger Pia Holm Steffensen.
Kontakter
F&P Pressetelefon
Du kan ikke sende sms til pressetelefonen
Birgitte HougaardPresserådgiver
Tlf:41 91 91 19bho@fogp.dkVedhæftede filer
Links
F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Styrk cybersikkerheden for at sikre Danmarks samfundsrobusthed30.6.2025 09:50:10 CEST | Pressemeddelelse
Vi ser ind i forsvarsinvesteringer for hundredvis af milliarder de kommende år. Men vi må ikke glemme vores nationale beredskab og samfundsrobusthed, mener F&P. Særligt på cyberområdet er Danmark udsat. Derfor spiller forsikrings- og pensionsbranchen ud med otte konkrete forslag til at styrke cybersikkerheden i Danmark.
F&P: Næste års finanslov skal sætte turbo på fremtidssikringen af Danmark25.6.2025 09:02:33 CEST | Pressemeddelelse
Øget klimasikring, styrket velfærd, investeringer i konkurrenceevnen og en øget tryghed for danskerne er blandt de fokusområder, som F&P foreslår i nyt finanslovskatalog, der skal fungere som inspiration frem mod efterårets finanslovsforhandlinger.
F&P: Et opjusteret råderum giver nye muligheder23.6.2025 11:26:14 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriet har i dag opjusteret råderummet frem mod 2030 med 58 mia. kr. F&P mener, at regeringen bør prioritere klimasikring, forsvarsinvesteringer og den grønne omstilling for de nye milliarder.
De grønne pensionsinvesteringer stiger trods global usikkerhed23.6.2025 08:20:25 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling har fået det sværere, bl.a. efter den nye politiske agenda i USA. Alligevel er beholdningen af grønne investeringer hos den danske pensionsbranche øget det seneste år, viser ny opgørelse. Sammenlagt har branchen nu investeret 385 mia. kr. i grøn omstilling.
F&P: Ambitiøst udspil fra regeringen om EU-formandskabsprioriteringer.19.6.2025 13:08:37 CEST | Pressemeddelelse
Mere europæisk forsvar, afbureaukratisering, grøn omstilling, øgede investeringer i EU og en styrkelse af konkurrenceevne er de omdrejningspunkter, som den danske regering lægger op til at have fokus på ved det nærtstående EU-formandskab. Det er korrekt prioriteret, men det er resultaterne, regeringen vil blive målt på, lyder det fra F&P.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum