Demensrejsehold nedbringer forbrug af antipsykotisk medicin til mennesker med demens
Ny undersøgelse viser, at Demensrejseholdets forløb har en positiv indflydelse på medarbejdernes tilgang til mennesker med demens og bidrager til et fald i forbruget af antipsykotisk medicin
Siden 2021 har Sundhedsstyrelsens Demensrejseholdet afviklet forløb i 58 kommuner og fortsætter indtil 2027. De forløb som blev afviklet i 2023 er blevet evalueret og viser en positiv udvikling, især i nedbringelsen af brug af antipsykotisk medicin.
Evalueringen viser, at forbruget af antipsykotika er faldet under og efter forløb med Demensrejseholdet.
Demensrejseholdet er et praksisnært læringsforløb, som skal give medarbejdere i ældreplejen kompetencer til at styrke plejen og omsorgen for mennesker med demens og derigennem nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin.
Ved forløbenes slutning er andelen af beboere, der får udskrevet antipsykotika i gennemsnit faldet fra 26 pct. til 21 pct. på tværs af plejeenhederne, og i perioden efter forløbene er forbruget faldet yderligere.
Demensrejseholdet styrker den faglige kvalitet og kultur
Demensrejseholdet har i vidt omfang understøttet læring og forandring hos enhederne i ældreplejen. Forløbene har styrket den faglige kvalitet og kultur, som bl.a. viser sig ved positiv indflydelse på medarbejdernes tilgang til mennesker med demens.
Medarbejdere og ledere ved de plejeenheder, som har deltaget i evalueringen, fortæller bl.a., at:
- medarbejderne efter forløbet i højere grad har blik for det hele menneske og forsøger at forstå, hvad der ligger bag beboernes ønsker og adfærd
- der er en større opmærksomhed på at hjælpe demensramte uden medicinering
- den faglige nysgerrighed og stolthed er styrket, og at der i højere grad tales et fælles sprog
En række ledere nævner, at medarbejderne er mere selvkørende og oftere bruger fagudtryk i opgaveløsningen.
”Evalueringen peger på, at den praksisnære læringstilgang har været central for, at medarbejdere og ledere hurtigt har kunne anvende den nye viden og metoder i deres hverdag”, fortæller sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Sara Louise Friis Rose.
Stort fokus på antipsykotisk medicin til mennesker med demens
De gode resultater fra Demensrejseholdet taler direkte ind i National alliance til nedbringelse af antipsykotisk medicin til mennesker med demens, der blev nedsat i juni 2023 for at styrke den fælles indsats for at mindske forbruget af antipsykotisk medicin til mennesker med demens på tværs af sektorer og fagligheder.
Alliancen består af centrale aktører i regioner og kommuner, faglige og videnskabelige organisationer og selskaber samt patient- og borgerrepræsentanter, der har viden om og interesse i pleje, omsorg og behandling af mennesker med demens.
Evaluering undersøgelsen er foretaget af konsulenthuset PwC.
Nøgleord
Kontakter
Maria RasmussenPresseansvarlig, Sundhedsstyrelsen
Tlf:20235771marr@sst.dkLinks
Om Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens opgave er at fremme folkesundheden og skabe gode rammer for sundhedsvæsnet i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Nye anbefalinger om solbeskyttelse: Brug altid mindst faktor 30, og drop solariet17.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er vigtigt at passe bedre på sin hud, når solen skinner. Derfor kommer Sundhedsstyrelsen nu med nye anbefalinger: Brug altid mindst faktor 30, når du befinder dig i solen. Ud over skygge, solhat og solcreme, er det også en god idé at droppe solariet.
Undervisning forbedrer mødet med patienter med psykisk lidelse12.3.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det kan betale sig at undervise sundhedsfaglige i somatikken, hvordan man møder og hjælper patienter med psykiske lidelser. Det viser en netop offentliggjort evaluering af et undervisningsforløb på Rigshospitalet. Deltagernes tilbagemelding er, at de er blevet bedre klædt på til mødet med patienter med psykiske lidelser.
Flere unge starter på nikotinprodukter26.2.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Knap en tredjedel af danskerne mellem 15-29 år bruger mindst ét nikotinprodukt, viser Sundhedsstyrelsens nye undersøgelse af danskernes rygevaner. Flere bruger produkter med nikotin som e-cigaretter og vapes. Udviklingen er bekymrende og understreger, at det er vigtigt fortsat at have fokus på at forebygge ryge- og nikotinstart.
Influenzaen er over os, men heldigvis er de fleste ældre vaccineret5.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Influenzasæsonen er i gang, og det betyder, at mange bliver syge med influenza. Heldigvis er rigtig mange, der er fyldt 65 år, blevet vaccineret mod influenza og covid-19, og den store opbakning til at blive vaccineret ses i alle dele af landet. Det viser Sundhedsstyrelsens status over vaccinationsindsatsen, der udkommer i dag
Befolkningens sundhed og trivsel skal under lup i stor undersøgelse4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end 300.000 danskere bliver spurgt om deres sundhed og trivsel i en ny stor undersøgelse. Resultaterne skal danne grundlag for forebyggelse og indsatser dér, hvor behovet er størst.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum