Sundhedsstruktur: Saml ansvaret for sundheden i de fem eksisterende regioner
Danske Regioners bestyrelse foreslår i et nyt høringssvar en fjerde model til en ny struktur i sundhedsvæsenet. Modellen samler ansvaret for sundhedsopgaverne i de nuværende fem regioner og sikrer de vigtigste forbedringer i sundhedsvæsenet – uden at spille hasard med årtiers fremskridt på hospitalerne.
Bestyrelsen i Danske Regioner er enig om et høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionens rapport, hvori kommissionen har foreslået tre forskellige forvaltningsmodeller. I høringssvaret foreslår Danske Regioner en fjerde model, som skaber den nødvendige sammenhæng i sundhedsvæsenet i de nuværende fem regioner.
Kommissionens modeller indeholder mange positive elementer, men ingen af dem leverer en samlet løsning, der både skaber sammenhæng, høj kvalitet og mest mulig sundhed for pengene. Danske Regioner understreger, at vi i en reform ikke må sætte et velfungerende hospitalsvæsen over styr.
Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, siger:
- Kommissionens forslag er gode, men der er ingen af de tre modeller, som skaber den sammenhæng, borgerne har brug for, uden at spille hasard med kvaliteten på hospitalerne.
- Vi foreslår en fjerde model, der samler ansvaret for flere af sundhedsopgaverne i de nuværende fem regioner. Det vil sikre bedre sammenhæng for patienterne og mere sundhed for pengene, samtidig med at vi undgår at tabe årtiers fremskridt og spilde mange ressourcer i omstillingen til en helt ny struktur, siger Anders Kühnau.
Forslag om at fjerne myndighedsopgaver er kritisabelt
Sundhedsstrukturkommissionen anbefaler, at regionerne ikke længere skal beskæftige sig med klima, transport, uddannelse, miljø og socialområdet. Det skal sikre et enøjet politisk fokus på sundhed.
Men forslaget er dybt kritisabelt, mener Danske Regioner. For følges tankegangen blindt, kan det forværre fejltagelserne fra strukturreformen i 2007, hvor man fjernede opgaver fra de nedlagte amter.
Siden har vi bl.a. set en række alvorlige miljøsager samt et fald i udbuddet af højt specialiserede tilbud på socialområdet, selvom der ikke er færre borgere, der har brug for dem.
Danske Regioners næstformand, Mads Duedahl, siger:
- Anbefalingen om at fjerne en stribe myndighedsopgaver er meget overraskende og afviger fuldstændigt fra rapportens gennemtænkte og nuancerede syn på sundhedsopgaverne. Selvom det er meget vidtgående forslag, ligger der absolut ingen analyse bag. Det er dybt problematisk.
- Intet begrunder, at regionale politikere – som de eneste politikere i Danmark – ikke kan bære ansvaret for flere områder. Tværtimod er der en lang række opgaver, som langt de fleste kommuner er for små til, men som stadig har meget stor betydning for borgernes dagligdag og derfor passer dårligt til staten, siger Mads Duedahl.
Nødvendige ændringer skal sikre lægedækning i hele landet
Foruden de tre forvaltningsmodeller, indeholder rapporten seks tværgående anbefalinger, hvoraf flere er helt afgørende for at skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet. Det er især vigtigt, at kommissionens anbefalinger vil styrke lægedækningen i hele landet, mener Danske Regioner.
- Tiden og sygdomsudviklingen i samfundet er løbet fra den klassiske aftalemodel, så vi er nødt til at gøre systemet mindre bureaukratisk og besværligt. Vi har også brug for en honorarstruktur, som kan rumme, at opgaverne udvikler sig og fx motiverer til at tage nye digitale løsninger i brug – uden at der først skal lande en langstrakt økonomisk forhandling.
- De praktiserende læger er den vigtigste nøgle i at styrke det nære sundhedsvæsen, og fra Danske Regioner bakker vi op om at investere massivt i lægedækning og bl.a. gentænke patientnormer og honorering. Vi skal have flere læger hen, hvor patienterne har mest brug for dem, siger Anders Kühnau.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Vedhæftede filer
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Den kollektive transport kan lære af skånsk succes3.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere for danskerne at tage bus og tog, og Danske Regioner er klar til at lære af gode svenske resultater. Forskere har analyseret Region Skånes succes med at udvikle den kollektive transport og peger på en række punkter, hvor Danmark kan drage nytte af den skånske model.
Ny aftale flytter ordningen for utilsigtede hændelser fra staten til regionerne2.10.2024 10:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Danmark indførte som det første land i verden en lov om patientsikkerhed, hvorefter sundhedspersoner sanktionsfrit fik pligt til at rapportere utilsigtede hændelser til brug for læring i sundhedsvæsenet. En ny aftale mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner flytter ordningen med utilsigtede hændelser fra staten til regionerne.
Nu får ufrivilligt barnløse bedre hjælp til at blive gravide30.9.2024 14:16:23 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. oktober 2024 udvider regionerne muligheden for fertilitetsbehandling og tilbyder kvinder og par op til seks forsøg med reagensglasbehandling til første barn. Det udvidede tilbud sker på baggrund af en aftale indgået mellem regeringen og Danske Regioner om at styrke fertilitetsbehandlingen.
Regionerne prioriterer det nære sundhedsvæsen i budgetaftaler for 202519.9.2024 12:00:08 CEST | Pressemeddelelse
I budgetaftalerne for 2025 investerer regionerne i at styrke behandlingen tættere på borgernes hjem, herunder at sikre bedre lægedækning. De regionale budgetaftaler prioriterer desuden penge til stigende medicinudgifter og fortsat høj aktivitet på hospitalerne.
Danske Regioner om sundhedsreform: En god dag for danskerne18.9.2024 10:22:54 CEST | Pressemeddelelse
Danske Regioner roser store dele af regeringens sundhedsudspil. Det bidrager til mere sammenhæng for den enkelte patient, og almen praksis styrkes.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum