Ny rapport: Ingeniørmangel bremser væksten i life science-industrien
I 2030 kommer der alene i Østdanmark til at mangle flere end 17.000 personer med en teknisk lang videregående uddannelse, viser en analyse, som IRIS Group har lavet for DTU.

Det hæmmer både væksten og innovationen, at udbuddet af nyuddannede ingeniører ikke lever op til efterspørgslen i Østdanmark, viser en ny rapport, som IRIS Group har lavet for DTU. Rapporten bygger på tal fra Danmarks Statistik samt kvalitative interviews med virksomheder i Østdanmark.
Særligt farma- og biotekbranchen efterspørger flere ingeniører, end der bliver uddannet i dag, viser rapporten, men også andre brancher som IT- og rådgivende ingeniører oplever, at det er svært at rekruttere tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft.
”Resultatet er et samfund, som er fattigere både i kroner og øre, men også i den viden og innovation, som er helt afgørende for, at vi forbliver konkurrencedygtige og samtidig bevæger os i en bæredygtig retning,” siger Anders Bjarklev, rektor på DTU.
Benspænd for væksten i life science-virksomheder
Flere faktorer ligger til grund for den store ingeniørmangel nu og i fremtiden. Først og fremmest er mange ingeniørtunge virksomheder i farma- og medico-brancherne kendetegnet ved stor vækst, som kræver yderligere højt specialiseret arbejdskraft.
Allerede i dag har flere af disse virksomheder svært ved at rekruttere det antal ingeniører, de har brug for.
”Konsekvensen af stigende ingeniørmangel vil på kort sigt blive færre produkter og udviklingsspor. På længere sigt vil det betyde, at både udvikling og produktion kommer til at ske i andre lande,” udtaler HR-chefen i en medicovirksomhed for eksempel i rapporten.
Hvis problemerne ikke skal vokse sig større endnu, skal politikerne tage højde for den stigende efterspørgsel i arbejdet med kommende reformer, siger Anders Bjarklev:
”Lige nu er man i gang med at realisere en universitetsreform, der mangler fleksibilitet og økonomi til at skabe attraktive uddannelser, hvilket i yderste konsekvens kan komme til at betyde, at vi må uddanne endnu færre ingeniører. Når vi samtidig har en life science-branche, som hungrer efter dygtige og innovative folk, må man spørge sig selv, om vi laver de rigtige politiske prioriteringer.”
Stigende behov for ingeniører
De virksomheder, der i dag har svært ved at finde nok tekniske specialister, får det efter alt at dømme også i fremtiden.
Efterspørgslen på ingeniører vokser nemlig langt hurtigere end udbuddet, viser en fremskrivning i IRIS Groups analyse. Så hurtigt, at der i 2030 vil mangle et sted mellem 17.000 og 21.000 personer med en teknisk lang videregående uddannelse i Østdanmark. I dag er tallet omkring 7.000.
Den store stigning skyldes dels en høj vækst i ingeniørtunge virksomheder, dels at DTU som konsekvens af den politiske aftale ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark” fra 2021 skal udflytte 300 uddannelsespladser og samtidig nedskære optaget af nye studerende tilsvarende i Lyngby og Ballerup.
Samlet set resulterer reformen i, at DTU vil uddanne 4.200 færre ingeniører mellem 2027 og 2035.
Hertil kommer, at DTU som led i kandidatreformen fra 2025 til 2029 skal reducere optaget på bacheloruddannelsen med 9,5 % i forhold til 2023, svarende til ca. 130 færre nye studerende om året.
Nøgleord
Kontakter
Anders Overgaard BjarklevRektorDTU
Tlf:4525 1000dtu-rektor@adm.dtu.dkDTU - Danmarks tekniske universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Flot stigning i ansøgninger om uddannelse på DTU5.7.2025 16:03:05 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af ansøgninger om uddannelse på DTU stiger med 2%. Rekordmange kvote 1-ansøgninger har en DTU-uddannelse som førsteprioritet.
Dansk kvanteforskning får styrket førerposition4.7.2025 15:26:12 CEST | Pressemeddelelse
DTU: Innovationsfonden booster dansk kvanteforskning med store investeringer i nye kvanteprojekter.
”Det er det vilde vesten”: Ny rapport viser store problemer med kommunale døgntilbud2.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er enorm forskel på kvaliteten og ofte er der ikke styr på medicinen i de midlertidige døgnophold, som ældre og skrøbelige borgere ofte henvises til, når de udskrives fra hospitalet. Det kan have alvorlige konsekvenser for patienterne og derfor håber forskerne bag ny rapport, at der rettes op på det, når der forhandles om de nye sundhedsråd.
Biogødning baseret på svampe og bakterier skal gøre den globale fødevareproduktion både bæredygtig og billig2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal gøre op med vores afhængighed af kunstgødning og samtidig hjælpe bioteknologiindustrier på vej i det globale syd. Initiative for Biofertilizer Innovation and Science (IBIS) er støttet med samlet 215 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation.
Anerkendt forsker med internationalt udsyn i spidsen for nyt bioteknologisk initiativ26.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den hollandske professor Luuk van der Wielen er ansat som direktør for det nye bioteknologiske initiativ på DTU: ’Novo Nordisk Foundation Biotechnology Research Institute for the Green Transition’, BRIGHT. Samtidig er han udnævnt som professor i bæredygtig bio-økonomisk udvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum