Silkeborg Forsynings CO2-udledning er den laveste siden 2018
Sidste år udledte Silkeborg Forsyning den laveste mængde CO2, siden det første officielle klimaregnskab blev lavet i 2018. Det viser det netop udgivet klimaregnskab. Og endnu mere klimavenlig fjernvarme er på vej med nye produktionsanlæg, som vil sænke CO2-udledningen fra fjernvarmeproduktionen markant.
Forestil dig, at flere tusind elkedler kører på en og samme tid og koger enorme mængder vand, som du kan bruge til at varme din bolig op med. Samme princip bruger Silkeborg Forsyning i deres produktion af mere klimavenlig fjernvarme.
Virksomheden har reduceret sit samlede klimaaftryk med 26,7 procent siden 2018. Blandt andet på grund af to kæmpe elkedler, som producerer fjernvarme til borgerne i Silkeborg kommune.
”Mere klimavenlig fjernvarmeproduktion er et nøgleelement i vores strategi, og derfor har vi investeret i nye produktionsanlæg. Vi skal væk fra naturgas og oliekedler og over mod mere klimavenlige løsninger som elkedler, biomasseanlæg og varmepumper. I 2030 skal CO2-udledningen stort set være forsvundet fra vores fjernvarmeproduktion,” siger Jens Bastrup, direktør i Silkeborg Forsyning.
Fjernvarme er fremtiden
Produktion af fjernvarme står for næsten 95 procent af Silkeborg Forsynings samlede udledning af drivhusgasser, men det bliver der lavet om på. Det viser det netop udgivet klimaregnskab for 2023.
Silkeborg Forsyning udarbejdede det første klimaregnskab i 2018, og siden da er det stort set kun gået fremad med den grønne omstilling - og nedad med udledningen af CO2. Siden 2018 har Silkeborg Forsyning mindsket sit CO2-aftryk med 26,7 procent. Og med 5,2 procent fra 2022 til 2023.
”I Silkeborg Forsyning vil vi gøre mere for at hjælpe vores kunder med at skabe en mere bæredygtig fremtid. Bæredygtig forsyning er vores kerneopgave, og derfor har vi fuldt fokus på vores fjernvarmeproduktion, så vi hurtigst muligt kan minimere CO2-udledningen derfra,” siger Jens Bastrup.
I 2023 blev 15,8 procent af fjernvarmen produceret på elkedler. Det er med til at reducere brugen af naturgas i fjernvarmeproduktionen.
Silkeborg Forsyning er i fuld gang med at tilbyde 6.000 ejendomme fjernvarme indenfor de næste par år. Det understøtter den nationale ambition om, at private boliger ikke længere skal opvarmes af gasfyr efter 2035 samt Silkeborg Kommunes klimastrategi om CO2-neutralitet.
Alle indsatser tæller
I 2020 begyndte Silkeborg Forsyning at udskifte benzin- og dieseldrevne firmabiler med elbiler, hvilket har haft en betydelig indvirkning på deres klimaregnskab. Lige nu kører der 11 elbiler rundt på vejene med Silkeborg Forsynings logo på siderne ud af en samlet vognpark på 45 biler.
”Vi arbejder strategisk med at udvikle en bæredygtig forsyning. Blandt andet ved løbende at integrere grønne løsninger i vores forretning. Vi vil skabe en mere bæredygtig fremtid for vores kommende generationer,” siger Jens Bastrup.
Faktaboks
Hvordan fungerer de nye produktionsanlæg, som Silkeborg Forsyning vil bruge til at producere fjernvarme?
En elkedel til produktion af fjernvarme fungerer ved at opvarme vand ved hjælp af strøm. Hermed bliver elektrisk energi omdannet til varmeenergi. Derefter sendes vandet ud i fjernvarmerørene. I dag har Silkeborg Forsyning to elkedler i drift.
En luft-til-vand-varmepumpe trækker varme ud af luften udenfor via en energioptager. I energioptageren fordamper et kølemiddel, hvorved luftens varme optages. Denne varme afgives igen i en varmeveksler efter, at en kompressor har hævet trykket. Derfor bliver kølemiddeldampene til væske igen, og de afgiver derved varmen til fjernvarmevandet, der sendes videre ud i fjernvarmenettet. Det er planen, at Silkeborg Forsynings varmepumpeanlæg vil indgå i driften fra foråret 2025.
Et biomasseanlæg er en kedel, hvor biomasse bruges som brændsel. Silkeborg Forsynings biomasseanlæg vil være specialdesignet til afbrænding af have-parkbrændsel. Biomasseanlægget vil indgå i driften fra foråret 2025.
Et solfangeranlæg opvarmer vand ved at udnytte solens energi. Bemærk, at solceller laver strøm, hvorimod solfangere laver varmt vand. Solfangere absorberer solens varme, som opvarmer en væske, der overfører varmen til fjernvarmesystemet via en varmeveksler. Solfangeranlægget blev sat i gang tilbage sidst i 2016 og producerer fjernvarme til cirka 4.400 parcelhuse om året.
Faktaboks
Hvad er et klimaregnskab?
Silkeborg Forsynings udarbejder hvert år et klimaregnskab efter retningslinjerne i den internationale standard Greenhouse Gas Protocol. Standarden er udviklet af Verdensnaturfonden (WWF) og Verdensressourceinstituttet (WRI) og har til formål at sætte rammerne for, hvordan virksomheder opgør deres udledning af CO2 og andre drivhusgasser (refereret til som CO2-ækvivalenter).
Alle Silkeborg Forsynings klimaregnskaber kan læses HER.
Nøgleord
Kontakter
Bjørn Kock LærkedahlKommunikationsansvarlig
Bjørn er kommunikations- og presseansvarlig i Silkeborg Forsyning
Jens Frederik BastrupDirektør
Jens er administrerende direktør i Silkeborg Forsyning
Billeder
Vedhæftede filer
I Silkeborg Forsyning er vi omkring 170 kompetente og engagerede medarbejdere, der i samarbejde med eksterne leverandører hver dag leverer multiforsyning til hele Silkeborg Kommune.
- Vi leverer stabil, klimavenlig og komfortabel fjernvarme til omkring 58.000 forbrugere.
- Vi leverer noget af Danmarks bedste drikkevand til omkring 60.000 forbrugere.
- Vi indsamler og håndterer affald fra kommunens omkring 100.000 indbyggere og sender det til genanvendelse.
- Vi renser spildevandet fra en stor del af kommunen og sørger for rene søer og vandløb.
Samlet set når vi alle Silkeborg Kommunes omkring 100.000 borgere med en eller flere af vores ydelser. Vores kunder er meget vigtige for os, og vi vil fortsat forbedre og videreudvikle kundeoplevelsen.
Vi lytter til vores omverden og skaber innovative forsyningsløsninger i samspil med vores kunder og interessenter med fokus på miljø, klima og forsyningssikkerhed.
WWW.SILKEBORGFORSYNING.DK
Følg pressemeddelelser fra Silkeborg Forsyning
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Silkeborg Forsyning
Nu åbner tilmeldingen til fjernvarme syd for Silkeborg1.11.2024 12:06:43 CET | Pressemeddelelse
Beboerne i Virklund, Sejs-Svejbæk, Them, Salten og Knudlund kan nu tilmelde deres hjem den nemme, konkurrencedygtige og mere klimavenlige fjernvarme til en særlig kampagnepris. Områderne skal samlet set opnå en tilslutning på mindst 65 procent inden den 30. april 2025, før fjernvarmeprojektet kan gå videre til anlægsfasen.
Skraldival: En festival med noget på hjerte2.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Til Skraldival i uge 38 sætter vi fokus på affaldsminimering og genbrug. Oplev Signe Wenneberg til genbrugsfestivalen, hvor vi debatterer bæredygtigt byggeri og giver dig muligheden for selv at bygge nyt med genbrug.
Resenbro og Skærbæk siger ja til fjernvarme7.8.2024 14:36:13 CEST | Pressemeddelelse
Takket være stor lokal opbakning i Resenbro og Skærbæk kan Silkeborg Forsyning nu fortælle, at tilslutningen til fjernvarmeprojektet er over målet om de minimum 60 procent.
Resenbro, Skærbæk og Øster Bording kan nu tilmelde sig fjernvarme15.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra den 15. april åbner tilmeldingen for borgere i Resenbro, Skærbæk og Øster Bording, som ønsker at få fjernvarme fra Silkeborg Forsyning. Områderne kan skifte gaskedlerne ud og blive koblet på fjernvarmen, hvis der er tilstrækkelig opbakning blandt borgerne.
Alle vandværker går sammen: Nu skal grundvandet beskyttes mod sprøjtegifte med grundvandsparker22.3.2024 08:54:41 CET | Pressemeddelelse
Gennem et samarbejde mellem omkring 30 vandværker og Silkeborg Kommune skal omkring 1.770 hektar landbrugsjord beskyttes mod sprøjtegifte, så også vores børn og børnebørn kan få rent drikkevand i hanerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum