Kongens Håndbibliotek på Amalienborg åbner for offentligheden
Fra lørdag 29. juni 2024 får offentligheden for første gang adgang til Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. Biblioteket, som blev grundlagt i 1746 af Frederik 5., indeholder de danske monarkers private samlinger af bøger, håndskrifter, kort, billeder, fotos og musik. Siden Dronning Margrethes tronbestigelse i 1972 har biblioteket, som frem til januar i år gik under navnet Dronningens Håndbibliotek, også fungeret som fag- og forskningsbibliotek, men med åbningen kan Amalienborgmuseets gæster nu få et unikt indblik i litteraturens og lærdommens betydning i Kongehuset gennem tiden.
H.M. Kongens Håndbibliotek, der er en del af Kongernes Samling, bliver nu tilgængeligt på to måder: I weekender og i danske skolers ferier vil Håndbibliotekets studiesal være åben for alle besøgende på Amalienborgmuseet. På hverdage vil der fortsat kun være adgang efter særlig aftale for fagfolk og forskere. På studiesalens vægge kan man se samlingen af bøger fra ca. 1500-1800. Publikum vil desuden kunne se små, skiftende udstillinger med udvalgte bøger, atlas eller håndtegninger fra bibliotekets hylder og skuffer. Som markering af åbningen udstilles en række sjældne naturhistoriske værker fra grundlæggeren Frederik 5.s tid.
Åbningen af Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek giver en enestående mulighed for at komme helt tæt på et rigt og varieret kildemateriale til Kongehusets og Danmarks historie og kultur.
FAKTA OM H.M. KONGENS HÅNDBIBLIOTEK
H.M. Kongens Håndbiblioteks samlinger strækker sig over tre kilometer hylder og vokser stadig. Det rummer ca. 100.000 bind fra slutningen af 1400-tallet til i dag. Kortsamlingen omfatter ca. 12.000 kort fra ca. 1650 til ca. 1900, primært over Europa, men også af resten af verden. Tegnings- og tryksamlingen rummer guldalderkunst, arkitekturtegninger, portrætter og historiebilleder i flere grafiske teknikker, mens Den Kongelige Fotografisamling indeholder mange tusinde fotografier fra kongeligt eje. Derudover findes en filmsamling og en musiksamling, hovedsageligt hidrørende fra Frederik 9.
Håndbiblioteket lå under dets første ejere i umiddelbar forlængelse af kongens bolig, men er i dag fordelt på en række adresser. Hovedafdelingen med kontorer og studiesal er i Christian VIII's Palæ på Amalienborg, mens knap halvdelen af materialerne er fordelt på andre slotte og på fjernmagasiner. Under Kongeskibet Dannebrogs årlige togter er et mindre bogudvalg med på Kongeskibets biblioteket. En del af Kongens Håndbibliotek kan ses på Christiansborg som en del af De Kongelige Repræsentationslokaler. Siden 2014 administreres H. M. Kongens Håndbibliotek af Kongernes Samling og indgår her sammen med museerne på Rosenborg, Amalienborg og Koldinghus i formidlingen af det danske kongehus' historie.
Kontakter
Nanna EbertKommunikationschef, Kongernes Samling
Tlf:51336644ne@kosa.dkBilleder
Om Kongernes Samling
Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.
Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling
Oplev en lille pen med kæmpe betydning på Koldinghus3.7.2024 13:40:04 CEST | Pressemeddelelse
Hvis pennen, som Frederik 7. brugte til at underskrive den danske grundlov med, kunne tale, ville det flyde ud med fascinerende historier om 5. juni 1849, hvor den oplevede sit livs store øjeblik. Der satte den og kongen nemlig deres formelle godkendelse på dokumentet om folkets nye grundlæggende rettigheder, Grundloven, og det spæde danske folkestyre var født. Pennen har man nu en chance for at se på Koldinghus, som i anledning af 175-års markeringen af Grundloven udstiller den i perioden 5. juni til 20. oktober 2024. Normalt kan grundlovspennen ses på Rosenborg i København.
Mød 1600-tallet på Rosenborg i sommerferien3.7.2024 13:22:30 CEST | Pressemeddelelse
Som en anden solkonge driver Frederik 3. (1609-1670) rundt på Rosenborg i skolernes sommerferie. Her vil han og hans dronning, Sophie Amalie (1628-1685), hver dag mellem kl. 10.00-16.00 i perioden fra 1. juli til 31. juli 2024 vise sig for slottets besøgende sammen med deres hofdame.
Koldingkjole af genbrugsstof skabes på Koldinghus27.6.2024 13:35:24 CEST | Pressemeddelelse
Koldinghus inviterer alle interesserede til at deltage i et projekt, der forener fortidens gode håndarbejde med nutidens fokus på genbrug og fællesskab. Sammen skal der i sommerferien skabes ”Koldingkjolen” – en hvid-i-hvid genbrugskjole, der fremstilles af håndsyede duge og løbere, som nu får nyt liv. Projektet er inspireret af Koldinghus’ aktuelle særudstilling ”Prinsessekjoler - Modeskaber Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte” og Prinsessens sans for godt håndværk og tekstilgenbrug, der kan ses i Prinsessens dragter.
Sommerkoncert med Fredericia Musicalteater og Slesvigske Musikkorps på Koldinghus24.6.2024 08:27:20 CEST | Pressemeddelelse
Fredericia Musicalteater og Slesvigske Musikkorps giver sommerkoncert i slotsgården på Koldnghus 4. juli med sangerne og musicalkunstnerne Christina Elisabeth Mørkøre og Diluckshan Jeyaratna som solister.
Cellokoncert med Bachs cellosuiter på Koldinghus21.6.2024 09:25:12 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag 2. juli vil cellisten Anker Sigfusson opføre J.S. Bachs Cellosuite nr. 1 i G-dur og nr. 2 i D-mol i Kirkesalen på Koldinghus.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum