Kræftens Bekæmpelse: Danmark bør følge resten af Europa og få flere røgfri strande
De fleste danskere ville foretrække en strandtur uden røg og cigaretskod, viser en ny rundspørge.
Mange steder i Europa er det slut med at måtte ryge på stranden, men i Danmark kan man fortsat pulse løs næsten over det hele, hvilket ærgrer Kræftens Bekæmpelse. De fleste danskere ville foretrække en strandtur uden røg og cigaretskod, viser en ny rundspørge.
Røg i hovedet og skod mellem tæerne er fortid på mange strande i Europa. Alene i Spanien er flere hundrede strande nu røgfri. Og i Frankrig er et snarligt nationalt forbud mod rygning på strande på vej, blev det annonceret i slutningen af 2023.
I Danmark er situationen en anden. Med enkelte undtagelser – de kommunale strande i Hvidovre og Fredensborg samt Søbadene i Silkeborg og en privatejet strand i Tisvildeleje – må man fortsat ryge på danske strande.
Og det billede ærgrer Kræftens Bekæmpelse, som opfordrer til, at kommunerne giver strandgæsterne bedre muligheder for at kunne vælge røgen fra – som det er tilfældet mange steder i Europa, hvor vi tager hen på ferie, herunder i dele af Italien, Frankrig og Spanien.
- Som det er nu, kan børn og unge nemt forbinde ferie, fritid og strandtur med at ryge, og det er stærk uheldigt. Børn kopierer de voksnes opførsel, og det er både ulækkert og i værste fald farligt, når små børn leger rundt mellem cigaretskod. Så langt flere kommuner bør give familier en mulighed for en røgfri strandtur og skodfri sandkager, siger projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær.
Mikroplast ender i fugle, fisk og mennesker
Danmarks Naturfredningsforening, som hvert år afholder den store landsdækkende affaldsindsamling, finder millioner af cigaretskod i naturen, og det er problematisk ifølge Therese Nissen, der er natur- og miljøpolitisk rådgiver i den grønne organisation.
- Når man smider et skod i naturen, så efterlader man i virkeligheden et stykke plastik, der vil være der i mange år. Plastikken nedbrydes til mikroplast, som ender i fugle, fisk og i sidste ende tilbage i os mennesker. Derudover er der en masse giftstoffer i et cigaretskod som også er skadelige for dyrene, siger Therese Nissen fra Danmarks Naturfredningsforening.
I 2019 fandt indsamlerne på årets affaldsindsamling over 1,5 mio. skod på en uge. I den netop overståede 2024-udgave af Affaldsindsamlingen havde man fokus på den nye affaldstype snus- og nikotinposer, der også er problematiske i naturen og et stigende fænomen – indsamlerne fandt i omegnen af 115.000 stk.
De unge foretrækker strand uden røg
Et flertal af danskerne ønsker bedre muligheder for at kunne undgå røg og cigaretskod på de danske strande. En ny undersøgelse, som Verian har foretaget for Kræftens Bekæmpelse, viser, at 56 % af danskerne ville foretrække en røgfri strand, hvis de skulle på stranden. For de unge er tendensen endnu tydeligere. Næsten to ud af tre (62 %) af de 15-29-årigeville vælge den røgfri strand, mens færre end hver tredje (28 %) ville foretrække en strand, hvor der må ryges.
...........................................................................................................................................................................
Om Verian undersøgelsen
I alt 5.126 personer, der er 15 år eller ældre, og som er bosat i Danmark, indgår i undersøgelsen. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, uddannelse og region.
Undersøgelsen er foretaget via internetpanel af analysebureauet Verian (tidligere Gallup) for TrygFonden, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen i uge 41-46, 2023.
Nøgleord
Kontakter
Niels Them KjærProjektchef
projektchef for tobaksforebyggelse
35 25 75 34
Billeder
Om Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse roser ny reform: Vil gøre det bedre at være patient i Danmark15.11.2024 11:40:57 CET | Pressemeddelelse
Patienter får lettere adgang til en praktiserende læge, og dermed kan flere kræfttilfælde opdages tidligere, siger adm. direktør Jesper Fisker.
Ny forskning er beroligende nyt for kvinder i fertilitetsbehandling14.11.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Brugen af de fleste fertilitetshormoner øger ikke risikoen for æggestokkræft.
Nordiske kræftforeninger: Fem politiske tiltag kan forebygge overvægt blandt børn og unge13.11.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Strammere lovgivning og 5 politiske anbefalinger skal forebygge overvægt blandt børn.
Unge kvinder glemmer at gå til kræftscreening4.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af de unge kvinder deltager ikke i livmoderhalskræftscreening, selvom de gerne vil. Nu sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på screening og minder om den vigtige undersøgelse.
Ny kampagne sætter lup på tobaksindustriens metoder29.10.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Tobaksindustrien presser politisk på for at bremse lovgivning mod nikotinprodukter og bidrager til at overbevise de unge om, at snus og e-cigaretter er harmløse. Det sætter partnerskabet Røgfri Fremtid fokus på i ny kampagne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum