3F: Virksomheder skal tage mere ansvar i kampen mod seksuel chikane

Del

Fire ud af ti kvindelige lærlinge har oplevet uønskede seksuelle undertoner i samtaler på lærepladsen, viser ny undersøgelse.

Virksomhederne og erhvervsskoler skal tage mere ansvar for at forhindre seksuel chikane over for lærlinge på arbejdspladserne. Det siger 3F’s næstformand Tina Christensen efter et stormøde tirsdag formiddag hos ligestillingsminister Marie Bjerre i Alliancen mod seksuel chikane. Tina Christensen understreger endvidere, at der er behov for en bred debat. Det er et fælles ansvar på tværs af køn og generationer.

- Vi har desværre set flere alvorlige eksempler på seksuel chikane blandt lærlinge på både erhvervsskoler og lærepladser de seneste år. Seksuel chikane kan have alvorlige konsekvenser for både den enkelte og arbejdspladsen som helhed, og derfor skal vi sætte en stopper for det. Det er virksomhedernes ansvar, og det skal de holdes op på, siger Tina Christensen.

3F har netop sammen med Kvinfo lavet en større undersøgelse om seksuel chikane blandt 3F’s lærlinge på både skoler og i virksomhederne. Undersøgelsen viser, at knap 40 procent af de kvindelige lærlinge oplever at blive snakket til eller om med uønskede seksuelle undertoner. Oplevelsen kan være enhver form for kommunikation, vittigheder, bemærk­ninger eller antydninger med et seksuelt præg, som var uønskede.

- Det er dybt bekymrende. Seksuel chikane skaber en utryg og usikker stemning på arbejdspladsen, som kan skade det kollegiale fællesskab og i sidste ende produktiviteten, siger Tina Christensen.

3F foreslår, at der pålægges virksomhederne et større ansvar for at sikre et godt og chikanefrit miljø på arbejdspladserne. Det skal blandt andet ske ved skrappere sanktioner til virksomhederne ved chikane-sager. Og så skal det ske ved at indføre en omvendt bevisbyrde således, at det er virksomhederne, der skal bevise, at de overholder alle regler omkring arbejdsmiljø i stedet for, at det er den krænkede lønmodtager, der skal bevise, at virksomhederne har misligholdt deres forpligtelser.

- Virksomhederne bliver nødt til at tage kampen mod seksuel chikane alvorligt. Den gamle arbejdspladskultur med sexistiske undertoner og lumre jokes må lægges til side til fordel for en ordentlig tone, der ikke gør grin med køn og krop. Det er virksomhedernes ansvar – og det er faktisk også i virksomhedernes interesse, hvis de skal have en chance for at rekruttere arbejdskraft i årene fremover. Vi vil se handling og ikke mere overflødig snak, siger Tina Christensen.

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye