Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne om grøn trepart: Aftale om fremtidens landbrug vil forandre vores landdistrikter

Del

Parterne i den grønne trepart har indgået en aftale om fremtidens landbrug og arealanvendelse i Danmark. Den grønne omstilling er nødvendig og aftalen rummer flere positive elementer, men også udfordringer og uvished for landdistrikterne, mener Landdistrikternes Fællesråd.

Foto: Mads Krabbe
Foto: Mads Krabbe

Den grønne trepart har præsenteret en ny aftale, der skal sikre en langsigtet løsning for fremtidens landbrug i Danmark. Målet er at indfri regeringens ambitiøse klimamål, samtidig med at fødevareerhvervet og de tilhørende arbejdspladser i videst muligt omfang bevares. Landdistrikternes Fællesråd anerkender nødvendigheden af den grønne omstilling, men advarer samtidig om aftalens potentielt alvorlige konsekvenser for landdistrikterne.

- Nu er rammerne lagt, og vi ved, at det i høj grad er landdistrikterne, som skal lægge arealer til den grønne omstilling, bl.a. med massiv skovrejsning, vådområder og udbygning af vedvarende energi. I de kommende år sættes der ekstra turbo på disse tiltag, og det vil alt andet lige forandre den lokale udvikling og det lokale landskab, ligesom det skaber utryghed hos mange, så snart der er planer om markante ændringer, fortæller Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Landdistrikternes Fællesråd er særligt bekymret for den lokale og regionale vækst og beskæftigelse, samt bosætningen i landdistrikterne.

- Det er vigtigt, at denne aftale, kombineret med det kommende landdistriktsudspil, turismestrategi og fremadrettede politiske tiltag, også kan være en løftestang for at skabe flere arbejdspladser og mere bosætning i landdistrikterne, ligesom nye skov- og naturarealer skal være tilgængelige og bidrage til attraktive landdistrikter. Det har vi store forventninger til. Dertil får kommunerne et vigtigt medansvar for den lokale omstilling og udvikling, siger Steffen Damsgaard.

En afgift og ekstra pres på arealerne rammer hårdest i landdistrikterne

Et centralt element i aftalen er indførelsen af en CO2-afgift på landbruget, der starter på 300 kr. pr. ton i 2030 og stiger til 750 kr. pr. ton i 2035 før bundfradrag. Mens afgiften skal bidrage til at reducere landbrugets CO2-udledning, er formanden bekymret for, hvordan den vil påvirke landdistrikternes økonomi og beskæftigelse.

- Vi er for den grønne omstilling, men det er afgørende, at afgiftsmodellen ikke forværrer de allerede eksisterende landdistriktsudfordringer med færre jobs og lavere beskæftigelse. Det er derfor vigtigt, at landbruget får reelle omstillingsmuligheder, så vi udvikler erhvervet fremadrettet, siger Steffen Damsgaard.

Aftalen omfatter også en ny arealstrategi, som skal fremme mere natur, skov og grøn energi, hvor et af tiltagene er 250.000 hektar ny skov frem mod 2045. Steffen Damsgaard påpeger, at dette kan påvirke tiltrækningskraften og udviklingen i de lokale områder, hvis ikke man tænker det bredere billede ind.

- Der er mange krav til vores arealer i denne tid, og derfor er det vigtigt, at et jordstykke kan bidrage til flere mål samtidig. Med en multifunktionel tilgang bør det være muligt at balancere hensynet til biodiversitet, klima, drikkevand, erhverv og fødevareproduktion, men den største udfordring ligger måske i at bevare et land i geografisk balance undervejs og skabe nye jobs og bosætningsmuligheder lokalt, afslutter Steffen Damsgaard.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: Fjernvarmeaftale svigter borgeres mulighed for at vælge andre kollektive varmeløsninger8.7.2024 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Fjernvarme kan være på vej mod en udfasning i mange landdistrikter, som følge af ny fjernvarmeaftale. Samtidig giver aftalen ikke kommunerne direkte mulighed for at sikre finansieringen af andre kollektive varmeforsyningsløsninger, såsom termonet. Formand for Landdistrikternes Fællesråd savner en minister, der kommer ud og oplever virkeligheden i landdistrikterne.

Landdistrikterne: Prisloft presser fjernvarme i landdistrikterne og lader de svageste i stikken med højere varmeregninger2.7.2024 10:31:27 CEST | Pressemeddelelse

Ny politisk aftale kan være vejen mod afvikling af mange små forbrugerejede fjernvarmeværker i landdistrikterne. De stærkeste borgere vil vælge alternativer, mens de svageste kunder kan blive stavnsbundet til fjernvarmeværker på vej mod konkurs. Landdistrikternes Fællesråd efterlyser svar på, hvem der skal dække tabet, og hvor de tusindvis af mindre bemidlede borgere skal få varme fra, når fjernvarmeværker går konkurs.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye