Energistyrelsen

ELFORSK: 12 millioner kroner til grønne digitaliseringsprojekter

Del

Tre projekter, der skal være med til at effektivisere energisystemet gennem digitalisering og sektorkobling, har netop modtaget tilsagn om støtte fra ELFORSK-programmet. De tre projekter får tilsammen tilskud på knap 12 millioner kroner.

Tre projekter får tilsammen tilskud på knap 12 millioner kroner fra ELFORSK-programmet. Illustration: Colourbox
Tre projekter får tilsammen tilskud på knap 12 millioner kroner fra ELFORSK-programmet. Illustration: Colourbox

ELFORSK har til formål at fremme effektiv energianvendelse og fleksibilitetsløsninger inden for el og energi gennem data, digitalisering og sektorkobling i overensstemmelse med miljømæssige og samfundsøkonomiske hensyn.

Nu modtager tre nye projekter støtte fra programmet:

Ny målemetode til elnettet
Der skal kunne tilsluttes mange flere varmepumper og elbiler til distributionsnettet, men det er dyrt og langsommeligt at udbygge elnet-kapaciteten. I projektet ”3PhaseInsight”, der nu modtager støtte fra ELFORSK, vil man derfor udnytte tre-fase-målinger fra husstands-elmålere til at få indsigt i elnettet og på den måde frigøre kapacitet ved at reducere fase-ubalancer og forvrængninger i nettet. 

Optimering af hybrid-solanlæg 
I projektet ”Helios” vil man skabe en optimerings- og styringsmodel, der skaber stærkere forretningsmodeller og finansieringsmekanismer for hybridanlæg, der kombinerer solceller og energilagring. Dette forventes både at reducere investeringsrisikoen samt at danne grundlag for nye finansieringsmekanismer for fleksible vedvarende aktiver – og på den måde bidrage til hurtigere udbygning af vedvarende energi.

Digitalt værktøj til grøn kollektiv varme
Termonet er en jordvarmeløsning, hvor varmen produceres med en jordvarmepumpe i hver tilsluttet bygning, ligesom ved individuel jordvarme, men hvor varmepumper og jordslanger er forbundet via et tostrenget rørnet, som skal graves ned i bebyggelsen. "HEATCODE"-projektet skal udvikle et digitaliseret værktøj til termonet-systemet. Løsningen skal gøre termonets netværk mere skalerbart, mere effektivt, reducere brug af elektricitet og omkostninger samt fremme samarbejde mellem interessenter.

Oversigt over de tre nye ELFORSK-støttede projekter

Projekttitel

Hovedansøger

Tilskud

3PhaseInsight

DTU

3.994.249 kr.

Helios - et styringssystem til hybride vedvarende energianlæg

Reel ApS

4.955.661 kr.

HEATCODE: Forbedringer af opvarmningseffektivitet via Termonet Designudvikling

Aalborg Universitet

2.917.429 kr.

Læs mere om ELFORSK på ens.dk

Kontakt:
Henrik Holm Friis, fuldmægtig i Energistyrelsen, htaf@ens.dk, +45 33 92 77 99
Claus Meineche, kontorchef i Energistyrelsen, clme@ens.dk, +45 33 92 77 93

Nøgleord

Kontakter

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye