Rekordmange ynglefugle på Peberholm
Øresundsbrons kunstige ø, Peberholm, slår rekord med 40 ynglende fuglearter i 2024. Og bestanden af skestorke – som højst overraskende blev observeret for første gang sidste år – er stadig til stede på øen.
Også fem plantearter er helt nye på øen, heriblandt den sjældne kvast-høgeurt og uldbladet kongelys.
– I år har vi observeret 40 ynglefuglearter, og vi har aldrig set så mange før. Vi har blandt andet set to par ynglende storspove, herunder et par på den sydlige side, som havde unger, siger Hans Ohrt, miljøspecialist på Øresundsbron.
Sammen med biologer og ornitologer har han igen deltaget i flere inventeringer på øen.
– Skestorken ankom tidligt til Peberholm i år. De første par ankom allerede i marts. En droneundersøgelse af bestanden viste 13 ynglende skestorke i maj. De udnytter forladte skarvreder på den sydlige side af øen, siger Hans Ohrt.
Øresundsbrons vision er at blive verdens mest bæredygtige bro. En af indsatserne er at bevare den stærke biodiversitet, som har udviklet sig på øen siden etableringen i slutningen af 90'erne.
Siden 2021 er der årligt foretaget naturplejende rydninger af buske og småtræer på knap 10 procent af øens areal med henblik på at bevare den stærke biodiversitet. Målet er fortsat at tiltrække fugle og planter, der trives i åbne og lyse områder, som tidligere forsvandt i takt med, at vegetationen voksede.
– Naturen på øen vil stort set fortsætte med at passe sig selv som før, og det er vigtigt, at vi beskytter den og ser, hvordan den udvikler sig uden menneskelig indblanding. Men ved forsigtig rydning kan vi se, at flere af de arter, der tidligere forsvandt, nu er glædeligt vendt tilbage, siger Bengt Hergart, anlægsdirektør på Øresundsbron.
Tre år efter at de naturplejende indsatser begyndte, fremhæver Hans Ohrt, at især fuglelivet er blevet begunstiget.
– Det ryddede område har fungeret godt for ænder og vadefugle med ynglende viber, storespove, store præstekraver, strandskader, stormmåger, sildemåger, hættemåger og sølvmåger. Dette viser, at vores handlinger støtter Peberholms betydning som et vigtigt livsmiljø for fugle i regionen, siger han.
Peberholm imponerer også med sin flora. I alt findes her nu omkring 350 plantearter, hvoraf fem er helt nye for øen. Det drejer sig blandt andet om to usædvanlige planter, som foretrækker kalk: kvasthøgeurt og uldbladet kongelys. Desuden er der også blevet fundet taddervikke, sumpsnerre og en ny art, der sandsynligvis er kommet ind via jernbanen (Galium parisienne), og som foreløbigt kaldes marksnerre.
– Kvasthøgeurt og uldbladet kongelys er bemærkelsesværdige fund, fordi de er sjældne og har stor betydning for øens biodiversitet, siger Hans Ohrt.
Fakta: Peberholm
- Peberholm er en kunstig ø, der blev skabt som en del af Øresundsforbindelsen og fungerer som overgang mellem tunnel og bro.
- Peberholm er ca. 130 hektar stor og fire kilometer lang.
- Sammen med naboøen, Saltholm, og det omkringliggende hav er øen en del af et Natura 2000-område 142. Natura 2000 er et netværk af værdifulde naturområder med arter eller levesteder, som anses for at være særligt beskyttelsesværdige i et europæisk perspektiv.
- Siden 2021 er den oprindelige strategi - at overlade Peberholm til sig selv - blevet suppleret med en naturplejende indsatser på omkring 10 procent af øen. Målet er at styrke biodiversiteten, da den øgede vegetation medførte en nedgang i visse lyskrævende plantearter og fugle, som trives i et mere åbent landskab.
- Siden de naturplejende rydninger begyndte i 2021, er flere arter vendt tilbage efter tidligere at være forsvundet fra øen.
Nøgleord
Kontakter
John Alexander SahlinPresseansvarlig
Tlf:+45 33 41 61 15jsa@oresundsbron.comLisa Sandager RamlowChef for Kommunikation & Public Affairs
Tlf:+4531266220lsr@oresundsbron.comBilleder
Om Øresundsbron
Øresundsbron bygger broer mellem mennesker, muligheder og oplevelser i hele Øresundsregionen. Øresundsbro Konsortiets opgave er at eje og drive Øresundsbron - en bro, en tunnel og den kunstige ø, Peberholm. En 16 kilometer lang fast forbindelse mellem Danmark og Sverige.
Følg pressemeddelelser fra Øresundsbron
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Øresundsbron
Kraftig stigning i antallet af elbiler over Øresundsbron11.12.2024 10:49:51 CET | Nyhed
Andelen af elbiler, der kører over Øresundsbron, er steget fra 7 procent i januar 2023 til 15 procent i november 2024.
Øresundsbron hjælper med at bygge 5G-jernbaneinfrastruktur6.12.2024 11:07:20 CET | Pressemeddelelse
Øresundsbro Konsortiet bidrager til fremtidens 5G-jernbaneinfrastruktur sammen med Trafikverket og Bane NOR. EU har bevilget en medfinansiering på 18 millioner euro til opbygning af 5G-jernbaneinfrastruktur under det gigantiske 5G4RAILSCAND-projekt.
Øresundsbrons jubilæum 2025 – 25 år Over Broen8.11.2024 07:29:38 CET | Nyhed
I 2025 markerer Øresundsbron sit 25-års jubilæum, hvor vi fejrer, at Øresundsbron igennem 25 år har bidraget til at forbinde Danmark og Sverige. Jubilæumsåret bliver en fejring, vi alle kan være en del af.
Stigende pendling fortsætter over Øresundsbron24.10.2024 09:35:55 CEST | Pressemeddelelse
Pendling i bil over Øresundsbron steg med 12,5 pct. i perioden januar-september 2024 i forhold til samme periode sidste år. Vejtrafikken steg med i alt 2,6 pct. Øresundsbro Konsortiets resultat blev før værdireguleringer 1.279 mio. DKK i januar-september – en stigning på 104 mio. DKK i forhold til samme periode sidste år.
Modkørende trafik i Øresundsbrons tunnel21.10.2024 11:04:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejtrafikken vil være dobbeltrettet i Øresundsbrons tunnel i uge 43. Fra kl. 20.30 d. 23/10 og kl. 21.30 d. 24/10 til kl. 05 næstfølgende dage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum