Aarhus Universitetshospital

Psykisk sygdom øger risikoen for tidlig død hos personer med spiseforstyrrelsen anoreksi

Del

En ny dansk undersøgelse viser, at dødeligheden er høj hos patienter med anoreksi - og næsten fordoblet ved samtidig anden psykisk sygdom.

Forskere på Aarhus Universitetshospital, AUH Psykiatrien og Aarhus Universitet har analyseret data fra alle personer diagnosticeret med anoreksi i Danmark i 1977-2018. 14.774 patienter blev fulgt i en periode på i gennemsnit 9,1 år (og op til 40 år) og blev sammenlignet med en kontrolgruppe bestående af personer fra befolkningen med samme køns- og alderssammensætning.

Undersøgelsen, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Eating Disorders, viste, at personer med anoreksi havde en 4,5 gange højere risiko for at dø i denne periode sammenlignet med den generelle befolkning.

47% af patienterne var diagnosticeret med mindst én anden psykiatrisk lidelse før eller samtidig med anoreksi, og det var forbundet med en 1,9 gange højere risiko for død inden for 10 år sammenlignet med patienter uden anden psykisk sygdom. Når anoreksi blev diagnosticeret i alderen 6-25 år, var det at have en psykisk sygdom ud over anoreksi forbundet med en 4 gange højere 10 års dødelighed.

6,5% af patienterne med anoreksi var mænd; men risikoen for død var den samme uanset køn. 13,9 % af alle dødsfald hos patienter med anoreksi skyldtes selvmord.

- Resultaterne understreger, at det er afgørende, at behandlere har kendskab til alvoren af anden psykisk sygdom både før og samtidig med anoreksi hos både unge og voksne, siger undersøgelsens førsteforfatter Mette Søeby, der er læge på Hormon og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet.

Bag om forskningsresultatet:

Studietype: Landsdækkende befolkningsbaseret kohorteundersøgelse
Samarbejdspartnere: Hormon- og Knoglesygdomme, Steno Diabetes Center Aarhus samt Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien
Ekstern finansiering: Novo Nordisk Fonden (NNF20OC0065175) og Psykiatrifonden
Interessekonflikter: Nej

Nøgleord

Kontakter

Mette Søeby
Læge på Hormon og Knoglesygdomme, Aarhus Universitetshospital
Ph.d-studerende ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Tlf: 2327 6330
Mail: mette.soeby@clin.au.dk

Links

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.

Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en lægefaglig direktør og en sygeplejefaglig direktør.  

Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital

Bedre hjælp til børn og unge med BED2.7.2024 14:11:36 CEST | Pressemeddelelse

Binge Eating Disorder (BED) er den mest udbredte spiseforstyrrelse, men få kender lidelsen - især når det gælder børn og unge. Nationalt Center for Overvægt lancerer nu et screeningsværktøj og informationsmaterialer til at understøtte praktiserende læger i at forstå og opdage BED hos børn og unge. Projektet, finansieret af Sundhedsstyrelsen, inkluderer også viden og videoer til pårørende og de unge om BED, og hvordan de får hjælp.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye