Psykisk sygdom øger risikoen for tidlig død hos personer med spiseforstyrrelsen anoreksi
En ny dansk undersøgelse viser, at dødeligheden er høj hos patienter med anoreksi - og næsten fordoblet ved samtidig anden psykisk sygdom.

Forskere på Aarhus Universitetshospital, AUH Psykiatrien og Aarhus Universitet har analyseret data fra alle personer diagnosticeret med anoreksi i Danmark i 1977-2018. 14.774 patienter blev fulgt i en periode på i gennemsnit 9,1 år (og op til 40 år) og blev sammenlignet med en kontrolgruppe bestående af personer fra befolkningen med samme køns- og alderssammensætning.
Undersøgelsen, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Eating Disorders, viste, at personer med anoreksi havde en 4,5 gange højere risiko for at dø i denne periode sammenlignet med den generelle befolkning.
47% af patienterne var diagnosticeret med mindst én anden psykiatrisk lidelse før eller samtidig med anoreksi, og det var forbundet med en 1,9 gange højere risiko for død inden for 10 år sammenlignet med patienter uden anden psykisk sygdom. Når anoreksi blev diagnosticeret i alderen 6-25 år, var det at have en psykisk sygdom ud over anoreksi forbundet med en 4 gange højere 10 års dødelighed.
6,5% af patienterne med anoreksi var mænd; men risikoen for død var den samme uanset køn. 13,9 % af alle dødsfald hos patienter med anoreksi skyldtes selvmord.
- Resultaterne understreger, at det er afgørende, at behandlere har kendskab til alvoren af anden psykisk sygdom både før og samtidig med anoreksi hos både unge og voksne, siger undersøgelsens førsteforfatter Mette Søeby, der er læge på Hormon og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet.
Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Landsdækkende befolkningsbaseret kohorteundersøgelse
Samarbejdspartnere: Hormon- og Knoglesygdomme, Steno Diabetes Center Aarhus samt Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien
Ekstern finansiering: Novo Nordisk Fonden (NNF20OC0065175) og Psykiatrifonden
Interessekonflikter: Nej
Nøgleord
Kontakter
Mette Søeby
Læge på Hormon og Knoglesygdomme, Aarhus Universitetshospital
Ph.d-studerende ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Tlf: 2327 6330
Mail: mette.soeby@clin.au.dk
Links
Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.
Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en lægefaglig direktør og en sygeplejefaglig direktør.
Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
AUH sommerekspertliste og kontakt til AUH Kommunikation sommeren 20251.7.2025 11:25:42 CEST | Pressemeddelelse
Har du som journalist brug for anden hjælp i løbet af sommeren end eksperterne i vedhæftede fil, er du velkommen til at kontakte AUH Kommunikation.
Fedt på afveje: 50 millioner kroner til forskning i fedtvæv og åreforkalkning27.6.2025 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet får 50 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at forske i sammenhængen mellem problemer med fedtvævet og åreforkalkning. Forskningen skal bidrage til ny viden om, hvordan vi bedre forebygger og behandler hjerte-kar-sygdom.
Nyt studie fra Aarhus stiller spørgsmålstegn ved europæiske forholdsregler om fædres brug af epilepsilægemiddel22.5.2025 17:12:21 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse fra forskere ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital kunne ikke vise nogen øget risiko for psykiske udviklingsforstyrrelser hos børn, hvis fædre brugte lægemidlet valproat under sædcelledannelsen. Resultaterne er netop offentliggjort i JAMA Network Open og nuancerer tidligere forholdsregler udsendt fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).
Ældre patienter får bedre og billigere behandling, når fæcestransplantation kan gives i hjemmet29.4.2025 14:56:01 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at en kombination af hjemmebehandling og fæcestransplantation (FMT) til ældre patienter med tarminfektion med Clostridioides difficile (CDI) er både effektiv og billigere end den sædvanlige behandling.
AUH inviterer patienter og pårørende helt tæt på forskningen7.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 24. april slår Aarhus Universitetshospital dørene op for borgere og patienter, der er interesserede i forskning – enten som forsøgsdeltagere eller som medforskere. Arrangementet er en del af det landsdækkende initiativ Forskningens Døgn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum