Søren le Schmidt guider dig til at genbruge garderoben
Bæredygtighed: Designeren Søren le Schmidt guider dig til, hvordan du kun med nål og tråd forvandler en brugt blazer eller en gammel herreskjorte til nye, lækre items.

Et strygejern. Det er faktisk det eneste, du skal bruge, før du kan kopiere nogle af modebilledets nyeste trends. Hvis du endda også har nål og tråd, er du godt på vej mod din nye titel som "designer", for med små, simple 'hacks', kan du nemt redesigne genbrugstøjet, så det ligner noget, du lige har hevet ned fra bøjlerne i butikkerne.
DBA Guide har fået designeren Søren Le Schmidt til at "klæder dig på til", hvordan du på 5 måder upcycler garderoben.
Huller i tøjet er ikke din største udfordring
Du skal ikke frygte huller i tøjet, når du redesigner, og det vil måske komme som en overraskelse for dig. Er et ærme i stykker, kan du nemt sy nye på eller klippe dem helt af, så du står tilbage med en vest i stedet. Din største udfordring er derimod stoffets stand, for den afgør, om du kan bruge et item eller ej:
- Det er en rigtig god idé at kigge rundt i kraven, ved albuen og på ærmets manchet for at se, hvor brugt tøjet er. Det er særligt skjorter og blazere, der bliver slidte her. Har du fundet en jakke, skal du tjekke foret, for det bliver mørt over tid, så det revner og derfor ikke kan bruges, forklarer Søren Le Schmidt til DBA Guide.
Mørnet stof kommer du ikke langt med og tøj, som er særligt slidt, skal derfor kasseres. Små huller og et par pletter må du derimod ikke lade dig slå ud af, men hvorfor kan du trygt kaste din kærlighed på tøj med skønhedsfejl?
- Når man står med genbrugstøj, kan man nogle gange se, hvorfor det er kasseret. Der kan være huller, pletter eller brændemærker, som er meget tydelige, men det gør ikke så meget. Det skal du i stedet se som en spændende udfordring, for selvom tøjet har en defekt, kan det sagtens have muligheder, fortæller Søren Le Schmidt til DBA Guide.

Glem nål og tråd - Nemt hack til et hurtigt redesign
Ligger der en krøllet T-shirt bagerst i skabet, eller bruger du aldrig den gamle skjorte, fordi der er en plet på kraven? Upcycling betyder, at du redesigner items, der allerede hænger i garderoben, og faktisk behøver du ikke have den nyeste symaskine stående, før du kan puste nyt liv i de gamle klude.
- Et godt strygejern kommer man langt med. Strygemærker er jo en nem måde at redesigne tøj på, for det kræver ikke nogen forudsætninger, så her kan alle være med. Du kan bruge mærkerne til at dække et hul eller en plet, men de kan også bare stryges på for at give noget coolness til en gammel jakke, lyder designerens råd.
Du behøver ikke at have en designer gemt i maven, før du kan upcycle alt fra jakker til kjoler og skjorter. Tid og tålmodighed er nemlig nogle af de vigtigste redskaber, du kan have liggende i sykassen:
- Det kan være nok, at man har tid, nål og tråd. En blazer kan dekoreres med små perler over alt - det kan blive virkelig flot, og det eneste, det kræver, er tid, forklarer Søren Le Schmidt til DBA Guide og uddyber:
- Har du et item, du har været vildt glad for, men som har aftjent sin værnepligt, kan det bruges på en ny måde. Hiv knapperne af en jakke og brug dem, hvis jakken er for slidt eller dekorer tøjet med perler, sten og fjer. Når du redesigner, gælder det om at få din personlighed ind i tøjet.
For Søren Le Schmidt handler upcycling ikke om, hvor dygtig du er med nål og tråd. Det handler derimod om, hvilke muligheder du ser i tøjet.

Her er det nemmeste item, du kan upcycle
En gammel herreskjorte er faktisk et af de bedste items til upcycling, for der gemmer sig mange muligheder i sådan en, forklarer Søren Le Schmidt:
- Skjorter er så gode til upcycling, for de kan både redesignes som individuelle stylingelementer, eller du kan bruge enkeltdele fra skjorten. Du kan klippe kraven af skjorten og sy løse kraver, som kan bruges over T-shirts eller kjoler, men du kan også sy kraven på en anden skjorte eller en jakke.
Du kender det uden tvivl: skabet bugner af tøj, men du har ikke noget at tage på. Skal du snart ud ad døren? Der er ingen grund til at frygte tøjkrisen, for kombinerer du flere items fra din garderobe, kan du på kort tid skabe et nyt outfit:
- Det er meget moderne med de markerede skuldre, og du kan nemt selv få det look i en kjole, jakke eller skjorte ved at sy skulderpuder ind i tøjet. Det kræver kun et par sting, og så har du et stykke tøj, der ser helt anderledes ud, guider Søren Le Schmidt til DBA Guide og fortsætter:
- Det er også nemt at integrere et bælte i en blazer. Enten kan du bare tage bæltet rundt om jakken eller også kan du sy to stropper ind i blazeren, så bæltet holdes fast og markerer taljen.
Items som blazere, denimjakker og herreskjorter er de nemmeste, du kan upcycle, for ofte er de lavet i stof, som ikke giver sig. Det gør det let for dig at redesigne kun med nål og tråd. Kaster du i stedet din kærlighed på designs, der kræver, at du kombinerer forskellige slags stof, skal du være opmærksom på, at stof med stretch og fast stof kan være svære at sætte sammen. Her må du være lidt mere fiks på fingrene og hente hjælp hos symaskinen, da de to typer stof opfører sig på meget forskellige måder, lyder designerens erfarne råd.
Størrelsen er afgørende for designet - Men hvorfor?
Er det virkelig nødvendigt at smide ærmerne ud fra den blazer, der blev til en vest? Du har nok allerede gættet, at Søren Le Schmidt kan se nye muligheder i de gamle ærmer:
- Ærmer kan sys på en cardigan eller en vest, og du skal ikke være bange for at mikse mønstre, tern og striber. For eksempel giver det en fed kant til en blazer, hvis du laver ærmerne af tyl. Det er meget in at blande teksturer, og særligt nu er lag-på-lag meget moderne, fortæller Søren Le Schmidt til DBA Guide og fortsætter:
- Det er meget vigtigere, du finder tøj i nogenlunde samme størrelse, for det gør det nemmere at sy sammen.
Du skal derfor ikke være nervøs for at mikse materialer, for det karikerede har en stor plads i modebilledet netop nu. Præcis derfor kan du også tage chancer, når det gælder dine designs, siger Søren Le Schmidt og fortæller, hvordan han har fået flere komplimenter for sit upcyclede jakkesæt:
- Jeg syede en gang to jakkesæt sammen - et sort og et gråt. Det har et fedt spil! Men her var det afgørende, at tøjet havde cirka samme størrelse, så jeg ikke skulle skære for meget. Jeg har forresten også lavet et nyt par bukser af to forskellige jeans, funderer han til DBA Guide.
Tip: Det her er altid en fordel for dig
Det er ikke altid, genbrugstøjet passer perfekt i første forsøg, for der er jo lige det catch, at tøjet sjældent findes i mere end én størrelse. Størrelserne skal du imidlertid ikke lade dig begrænse af, for faktisk er det nemmere at redesigne ting, der er for store:
- Et item, der er for stort, giver dig meget mere stof at arbejde med, og det er altid lettere at gøre ting mindre. En gulvlang kjole kan både kortes af, så det bliver en kort model, og samtidig kan skørtet laves til ærmer, kraver, tørklæder eller måske endda en ny kappe, fortæller Søren Le Schmidt til DBA Guide.
Det kan altså være en fordel at gå efter tøj med meget stof, for det giver dig nogle helt andre muligheder, og designeren råder dig til ikke at blive begrænset af størrelserne:
- Tidligere snit i tøjet kan låse dine redesigns, så derfor er det fedt at arbejde med tøj, hvor der er meget stof. Det kunne være gamle tørklæder, som jo egentlig bare er rent stof. Du kan nemt sy tørklæder sammen på nye måder, men du kan også sætte dem på jakker eller kjoler, hvis du vil understrege et snit eller skabe lag-på-lag-effekten. Det handler om at turde udfordre sin kreativitet og sin personlige stil, siger Søren Le Schmidt til DBA Guide.
Kontakter
Julie SchoenPresseansvarlig
Tlf:+45 28 77 75 06julie.schoen@schibsted.comOm DBA:
DBA er Danmarks største handelsplads med nye og brugte varer, der spænder lige fra festkjoler til firehjulstrækkere. Vi har eksisteret siden 1981.
Med 370.000 aktive brugere hver måned, har vi for alvor fat i de købs- og salgsmotiverede danskere. På vores app og platform finder du i skrivende stund mere end 3 millioner aktive annoncer, og danskerne har et gennemsnitligt tidsforbrug hos os på mere end otte timer om måneden.
Følg pressemeddelelser fra DBA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DBA
DBA fornyer sig – vil være det bedste sted at handle brugt4.2.2025 08:47:04 CET | Pressemeddelelse
I dag vågner alle DBA-brugere op til en helt ny version af den populære platform og app. DBA introducerer en række nye funktioner og højner brugervenligheden, så det bliver endnu nemmere og mere trygt at handle brugt. Et af højdepunkterne er fragt- og betalingsløsningen Fiks færdig, der gør det nemt at handle genbrug i hele landet. Lanceringen understreger DBAs mål om at være den bedste platform til genbrug i Danmark.
I parforholdet står kvinderne for genbrugssalget – men det er ofte mændene, der henter1.10.2024 13:25:48 CEST | Pressemeddelelse
Hvis du sælger dine brugte ting, er der størst sandsynlighed for, at det er en kvinde, som køber din vare. Men skal din ting hentes af køber, er der størst sandsynlighed for, at kvinden, du korresponderede med, sender sin mand afsted for at hente den købte vare. Det viser Genbrugsindekset 2024.
Når Apple lancerer ny iPhone går folk til tasterne på DBA10.9.2024 14:13:35 CEST | Pressemeddelelse
iPhone 16 er netop blevet lanceret, og den er tilgængelig på markedet om nogle få uger. Det får genbrugsinteressen for brugte iPhones til at stige, viser data fra DBA. iPhone er det næstmest anvendte søgeord på DBA, men 56 procent af danskerne har gamle mobiler liggende derhjemme uden at sætte dem til salg.
Ny rapport: Så meget CO2e har danskerne sparet ved at handle på DBA17.8.2024 08:54:46 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne har potentielt sparet 58.000 tons CO2e på et år ved at handle på DBA, viser ny rapport. Det svarer til den CO2e-udledning, der kræves for at fremstille 400.000 nye cykler eller flyve 280.000 gange tur-retur mellem København og Stockholm. DBA vinder over sine nordiske naboer, når man måler på, hvor meget hver eneste brugthandel i gennemsnit har sparet af CO2e-udledning.
Louise og Jesper blev kærester gennem DBA25.7.2024 06:17:00 CEST | Pressemeddelelse
Louise fra Silkeborg fandt kærligheden ved at lades som om, hun var en gammel brugt bil på Den Blå Avis. Ni henvendelser senere fandt hun kærligheden, og i dag er hun og manden stadig sammen – og gift.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum