Anders Høeg Nissen fra podcasten RumSnak: Rumturisme kan måske blive fremtidens charterferie

Del

Rumturisme har traditionelt været forbundet med sci-fi og en fjern drøm. Men kan denne drøm blive til virkelighed for mange flere mennesker i fremtiden?

Anders Høeg Nissen og Tina Ibsen - makkerparret bag den populære podcast ‘RumSnak’.
Anders Høeg Nissen og Tina Ibsen - makkerparret bag den populære podcast ‘RumSnak’.

Rumturisme er ikke længere blot en drøm fra en science fiction-film, det er er blevet virkelighed. Men rejser til rummet giver også anledning til vigtige diskussioner om ressourceforbrug og eksklusivitet, ifølge Anders Høeg Nissen, vært for den populære podcast ‘RumSnak’.

– Hvem ville ikke elske tanken om at svæve vægtløst i rummet, selv i blot 10 minutter? Men vi kan ikke ignorere de store omkostninger ved denne form for rejse, siger Anders Nissen.

Ingen garantier uanset om du betaler
I dag koster det astronomiske summer at kunne tage en tur op til ISS - den internationale rumstation.

For at kunne krydse rummet af på din bucket list, skal du have mindst halvanden million kroner. Og der er ingen garanti for, hvornår raketten bliver sendt afsted, eller om du rent faktisk kommer til at besøge rummet.

Selv om efterspørgslen er steget, er priserne gået op, netop fordi det har vist sig at være en udfordring at få almindelige mennesker ud i rummet.

Anders Nissen påpeger, at rumturismen har udviklet sig fra et drømmescenarie til en industri, men ud over teknologien er der flere ting, der giver anledning til spørgsmål, når det gælder rumturisme.

Et miljømæssigt aspekt
Som klimaentusiast mener han, at kommerciel rumturisme vil kræve enorme ressourcer, som kan være meget skadelige for miljøet.

Selvom der er en vis fascination og tiltrækningskraft ved ideen om at rejse ud i rummet, skal vi også tage hensyn til det kolossale ressourceforbrug, forklarer Anders Nissen og fortsætter.

– Vi kan forestille os en fremtid, hvor rumturisme bliver mere almindelig og overkommelig, ligesom charterture er i dag, men det er ikke uden sine udfordringer, både tekniske, økonomiske og etiske, siger Anders Nissen.

Mennesker har alltid drømt stort

Til trods for disse forbehold fortsætter interessen for rumturisme med at vokse, og Anders Nissen forbliver både fascineret og ambivalent over potentialet.

– Selvom jeg personligt er bekymret for ressourceforbruget og eksklusiviteten ved rumturisme, kan jeg ikke benægte den fascinerende tiltrækningskraft, det har. Vi står på tærsklen til en ny æra for rejser. Det er både spændende og udfordrende, og kan egentlig gå alle veje, forklarer han.

Anders Nissen håber imidlertid, at fremtiden vil bringe mere fokus på bæredygtighed og tilgængelighed inden for rumturisme.

– Drømmescenariet ville selvfølgelig være at kunne rejse ud i rummet eller overnatte på månen og se ned på vores planet, slutter han.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Anders Høeg Nissen og Tina Ibsen - makkerparret bag den populære podcast ‘RumSnak’.
Anders Høeg Nissen og Tina Ibsen - makkerparret bag den populære podcast ‘RumSnak’.
Download

Om RumSnak

RumSnak er en uafhængig podcast om rumaktiviteter i Danmark, indenfor både forskning og forretning. Podcasten blev lanceret i 2019, og i hver episode dykker de ned i et nyt tema i selskab med en ekspert, der deler indsigt om deres område og arbejde.

Følg pressemeddelelser fra RumSnak

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra RumSnak

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye