Rudersdal Kommune

Politikerne giver grønt lys til grundvandsparker

Del

Rudersdal Kommune vil sikre fremtidens drikkevand, og et vigtigt element er grundvandsparker, hvor brug af pesticider og andre skadelige stoffer ikke er tilladt.

Politikere og vandforsyning skåler for det gode drikkevand.
En skål for det gode drikkevand: Grundvandet skal beskyttes, så vi sikrer det gode drikkevand for de kommende generationer. Fra venstre er det Erik Arvin, formand for Birkerød Vandforsyning, Court Møller, formand for Klima- og Miljøudvalget, borgmester Ann Sofie Orth, Bo Lindhardt, direktør for vand og IT & automation i Novafos, og vandforsyningschef Jens Ejnar Kristensen, også Birkerød Vandforsyning. Rudersdal Kommune

Kvaliteten af danskernes drikkevand er ikke længere en selvfølge. I mange af de grundvandsboringer, som leverer danskernes drikkevand, findes pesticider, og giftstofferne PFAS/PFOS finder i stigende omfang også vej til grundvandsboringerne.

Derfor har Klima- og Miljøudvalget i Rudersdal Kommune truffet en politisk principbeslutning, som gør det muligt for de lokale vandforsyninger, Birkerød Vandforsyning og Novafos, at etablere såkaldte grundvandsparker. Disse skal hjælpe med at beskytte grundvandet.

En grundvandspark er et område, hvor den lokale vandforsyning indvinder vand til brug for produktion af drikkevand, og hvor der er indgået frivillige aftaler om ikke at bruge pesticider og andre grundvandstruende stoffer. 

- Vi vil simpelthen ikke acceptere, at vores drikkevand bliver dårligere og dårligere, vi skal værne om noget, som er helt grundlæggende, nemlig at man kan tage sig et godt glas vand direkte fra sin vandhane derhjemme, siger borgmester Ann Sofie Orth.

Den regulering, vandforsyningerne er underlagt, kræver, at der træffes politisk beslutning om, at det er Rudersdal Kommunes mål at sikre grundvandsressourcen via etablering af grundvandsparker. Uden en beslutning har vandforsyningerne ikke mulighed for at finansiere arbejdet med grundvandsparker.

Med behandlingen i Klima- og Miljøudvalget er denne beslutning nu truffet. Det betyder, at også Birkerød Vandværk, som kommunen ikke i forvejen har en investeringsaftale med, kan sætte fart i arbejdet med at etablere grundvandsparker, så borgerne også i fremtiden kan få godt og rent drikkevand fra hanen.

- Rent grundvand uden kemikalier og sprøjtemidler er vores ansvar. Med etablering af sprøjtningsfrie grundvandsparker vil vi arbejde for at sikre rent drikkevand til den næste generation, siger Court Møller, formand for Klima- og Miljøudvalget.

Det videre forløb

Miljøstyrelsen er ved at færdiggøre en ny kortlægning af grundvandet i Rudersdal Kommune, og en rapport forventes i sommeren 2024.

Når kortlægningen er færdigbehandlet, skal den bekendtgøres, før myndigheder kan administrere efter den. Det forventes at ske i første kvartal 2025.

Herefter kan arbejdet med en kommunal indsatsplan, hvori grundvandsparker indgår, begynde. De konkrete projekter i planen vil blive udpeget på grundlag af Miljøstyrelsens kortlægning, og i den forbindelse vil vandforsyningerne lægge vægt på at indgå frivillige aftaler med lodsejere for at opnå den nødvendige grundvandsbeskyttelse.

Kan der ikke opnås frivillige aftaler, kan det blive nødvendigt, at kommunen nedlægger forbud eller meddeler påbud på arealer med erhvervsmæssig brug af pesticider.

Kontakter

Court MøllerKommunalbestyrelsesmedlem

Klima- og Miljøudvalget, Børne- og Skoleudvalget, Organisering-rekruttering-fastholdelsesudvalget

Tlf:+45 72 68 10 90court@rudersdal.dk

Billeder

Et kig ned gennem trappeopgangen, vandtårnet i Birkerød
Et kig ned gennem trappeopgangen, vandtårnet i Birkerød
Download
Politikere og vandforsyning skåler for det gode drikkevand.
En skål for det gode drikkevand: Grundvandet skal beskyttes, så vi sikrer det gode drikkevand for de kommende generationer. Fra venstre er det Erik Arvin, formand for Birkerød Vandforsyning, Court Møller, formand for Klima- og Miljøudvalget, borgmester Ann Sofie Orth, Bo Lindhardt, direktør for vand og IT & automation i Novafos, og vandforsyningschef Jens Ejnar Kristensen, også Birkerød Vandforsyning.
Download

Om Rudersdal Kommune

Rudersdal Kommune er tæt på og meget grønnere - med både bymiljø, arkitekturperler og naturskønne områder. Kommunen ligger med sine godt 57.000 indbyggere der, hvor Københavns forstæder hører op, og Nordsjællands skove, søer og åbne landskaber begynder. Her er grønt, så langt øjet rækker, med ranke kongebøge, gennem dale og bakker – og med malerisk flotte områder langs Furesøen, Sjælsø, Mølleåen og Øresund.

Følg pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye