Vejdirektoratet

Knudepunkter: Skal lette trængslen i byerne og skubbe til de grønne transportvaner

Del

Vejdirektoratet har indviet deres første knudepunkt. En moderniseret rejseplads, der skal skabe effektive og bæredygtige rejser og reducere belastningen på vores veje. Besøger man det nye knudepunkt i Aalborg en hverdagsmorgen, ser det ud til at blive en succes.

Ud over 175 gratis p-pladser byder det nye knudepunkt i Aalborg Ø på ladepark, overdækket perron med toiletter, venteareal og kys-og-kør zone til samkørsel, grønne områder samt cykelparkering.
Ud over 175 gratis p-pladser byder det nye knudepunkt i Aalborg Ø på ladepark, overdækket perron med toiletter, venteareal og kys-og-kør zone til samkørsel, grønne områder samt cykelparkering. Foto: Vejdirektoratet

Vejdirektoratet har givet sig i kast med et nyt forsøg i kampen om at reducere trængslen – og manglen på p-pladser – i de større byer og mindske forurening fra bilerne.

Det skal kort sagt være nemmere at skifte bilen ud med grønnere transportmidler, når vi skal fra A til B.

Forsøget finder sted i Aalborg Ø, hvor et nyt knudepunkt er dukket op. Strategisk placeret tæt på motorvejen og med let adgang til den kollektive trafik og midtbyen.

Her er flere transportformer samlet på ét sted, så de nordjyske pendlere kan holde ind og parkere bilen – helt gratis – og skifte til bus eller cykel eller blive samlet op af deres samkørselsmakker på en del af rejsen.

Se dronevideo af Knudepunkt Aalborg Ø

Lignende knudepunkter er udbredte i flere europæiske storbyer som Amsterdam, Berlin og Oslo. Nu står samme tilbud klar til pendlerne i Aalborg.

”Vi skal tænke mobilitet på en ny måde, hvis vi skal løse problemerne med trængsel og forurening. Her er det afgørende, at vi udnytter vores eksisterende infrastruktur bedst muligt – og så skal vi tilbyde trafikanterne adgang til en bred vifte af transportformer. Knudepunkter, som det i Aalborg, kan både bidrage til at skabe mere effektive og bæredygtige rejser, samtidig med at de reducerer belastningen på vores vej, ved at flere lade bilen stå til fordel for fx bus eller cykel,” siger afdelingsleder i Vejdirektoratet Laura Sand Pedersen.

null

Ny ladepark til elbilisterne

Det er også blevet lettere at være elbilist i Nordjylland. Otte nye ladepladser står klar på knudepunktet i Aalborg Ø til de elbilister, der pendler i området. To af ladepladserne er til lynopladning, hvor man kan oplade med op til 300 kW. Ladeparken drives af energiselskabet DCC Energi.

Med Plusbussen fra Aalborg og videre med samkørsel

Besøger man det nye knudepunkt en tilfældig hverdagsmorgen, tyder det på, at de nordjyske pendlerne allerede kan se flere fordele ved den nye plads.

Klokken 7.00 er det udvidede parkeringsområde godt fyldt op. Der er sat strøm til et par elbiler, og flere cykler holder aflåst i det nye skur. På perronen mødes dem, der har opdaget det smarte ved at køre sammen med andre, som alligevel skal samme vej – om det er for pengepungen eller klimaets skyld – og så tager flere turen til knudepunktet og videre med Aalborgs moderne Plusbus.

Aalborg er udpeget til forsøget af Vejdirektoratet, da der her er stor efterspørgsel på løsninger, der kan lette trafikken ind og ud af byen.

Knudepunktet er designet i samarbejde med Nordjyllands Trafikselskab og Aalborg Kommune for at skabe de bedste løsninger. Og hos kommunen er man ikke i tvivl om, at det nye knudepunkt er vejen frem.

”Det glæder mig, at der allerede er mange, der benytter dette knudepunkt til samkørsel eller som et hop til at skifte til andre mobilitetsformer som for eksempel bus eller cykel. Med knudepunktet har vi fået en bedre og yderst vigtig sammenhæng mellem forskellige transportmidler. Kommer man fra motorvejen eller fra det sydøstlige opland mod Aalborg, kan man nu let skifte til både Plusbus, cykel, løbehjul eller andre mobilitetsformer på den sidste del af rejsen. Og skal man videre ud af byen understøtter knudepunktet endnu bedre forhold for samkørsel,” siger rådmand hos By og Land i Aalborg Kommune Jan Nymark Rose Thaysen.

null
Knudepunkter som disse skal tilbyde trafikanter nem adgang til flere transportformer og skabe sammenhæng til den kollektive trafik. Fra pladsen i Aalborg Ø kan man nemt hoppe på Plusbussen ind til midtbyen. Foto: Vejdirektoratet

Bliver det en succes skal der bygges flere knudepunkter

Med forsøget vil Vejdirektoratet undersøge, hvordan eksisterende infrastruktur nær by og motorvej kan omdannes til knudepunkter med flere transportformer samlet på ét sted og dermed flytte folk ud af bilerne.

Knudepunktet i Aalborg er en opgradering af den gamle samkørselsplads, og med tiden håber Vejdirektoratet, at flere vil byde ind med faciliteter til pladsen. Det kunne være opsætning af pakkeboks, delecykler eller flere flex- og turistbusser.

Vejdirektoratet har foretaget en række registreringer af brugernes vaner og anvendelse af pladsen samt ønsker til nye faciliteter, før byggeriet gik i gang og vil evaluere på forsøget gennem tællinger og interviews med brugerne for at se, hvordan knudepunktet støtter op om en grønnere transport.

Bliver det en succes, vil de se på mulighederne for at udpege flere samkørselspladser eller egnede lokaliteter rundt om i Danmark og forvandle dem til knudepunkter.

Hent pressefoto og video

Knudepunkt Aalborg Ø

Det nye knudepunkt samtænker flere transportformer og byder på:

  • Skiftezone for samkørsel, busser og cykler
  • 175 gratis parkeringspladser
  • Otte ladepladser til elbiler, heraf to lynladepladser
  • Cykelparkering
  • Overdækket perron med toiletter og venteareal
  • Grønne områder med borde og bænke

Om forsøget

Vejdirektoratet undersøger, hvordan eksisterende infrastruktur nær by og motorvej kan omdannes til knudepunkter med flere transportformer samlet ét sted. Målet er at reducere trængsel og manglen på p-pladser i større byer samt reducere CO2 ved at gøre det nemmere for trafikanter at skifte bilen ud med bus, cykel eller samkørsel på en del af rejsen.

Læs mere om projektet Fra samkørselsplads til knudepunkt i Aalborg Ø | Vejdirektoratet

 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Knudepunkt: Effektive mødesteder for flere transportformer
Knudepunkt: Effektive mødesteder for flere transportformer
Download
Knudepunkt Aalborg Ø
Knudepunkt Aalborg Ø
Download
Knudepunkt Aalborg Ø
Knudepunkt Aalborg Ø
Download
Knudepunkt Aalborg Ø og Aalborg Plusbus
Knudepunkt Aalborg Ø og Aalborg Plusbus
Download
Ladepark på knudepunkt Aalborg Ø
Ladepark på knudepunkt Aalborg Ø
Download
Knudepunkt Aalborg Ø
Knudepunkt Aalborg Ø
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye