God undervisning tager udgangspunkt i de studerendes ønsker, drømme og kvalifikationer
Adjunkt Daniel Panduro fra læreruddannelsen modtager Årets Undervisningspris 2024 på Københavns Professionshøjskole. For praksisnær og aktiverende undervisning på et højt fagligt niveau
”Det gør mig virkelig stolt. Særligt fordi det er mine studerende og kollegaer, der har indstillet mig til prisen. Og fordi jeg hver eneste dag bliver bekræftet i, at jeg har kollegaer fra den allerøverste hylde - for at bruge et ’Annette Heicks udtryk’. Men helt ærligt: Jeg ved ikke, om jeg gør noget, som mange af mine kollegaer ikke også gør. Der er i hvert fald en meget høj kvalitet i den undervisning, der bliver leveret. Derfor er det en stor ære at både flere af mine studerende og dygtige kollegaer har peget på mig”
Sådan siger 36-årige Daniel Panduro, der er adjunkt og samfundsfagsunderviser på KP’s læreruddannelse. Og som nu også er blevet tildelt KP-prisen for Fremragende Undervisning.
Daniel Panduro er en kendt og populær skikkelse på KP’s læreruddannelsen. De lærerstuderende knuselsker hans aktiverende og gennemførte undervisning, der altid formår at kombinere et sublimt fagligt niveau med en god portion humor. Og som fagpanelet bag prisuddelingen skriver:
”Daniel formår at gøre abstrakt teori letforståelig og underviser på en måde, der er direkte anvendelig, når de studerende selv skal undervise eleverne i folkeskolen. Han formår at få sine studerende til at føle sig betydningsfulde for både ham selv, undervisningen og læringsforløbet på holdet. Det er tydeligt, at det at være underviser ikke bare er et job for Daniel. Han er personligt engageret i hver enkelt studerende – og brænder for at hjælpe både studerende og kollegaer, alt det han kan”.
Daniel Panduro er selv uddannet skolelærer fra Professionshøjskolen Metropol tilbage i 2014. Siden har han videreuddannet sig som cand.mag fra RUC samt arbejdet som folkeskolelærer på Amager. De seneste fire år har han været underviser her på KP – med særligt fokus på faget samfundsfag, som han med stort engagement selv omtaler som ’skolens vigtigste fag’.
”Jeg nyder virkelig at være en del af læreruddannelsen. Især den daglige kontakt med vores studerende. Unge mennesker der, for manges vedkommende, kunne havde valgt alt muligt i hele verden. Men de valgte uddannelser, hvor man skal være noget for andre end sig selv”
”Det er et stort privilegium. Nogle gange bliver jeg helt overvældet af det ansvar, der ligger på mine skuldre. Hvis jeg uddanner dygtige lærere, bliver eleverne i skolen dygtige. Og hvis de bliver dygtige, får de som udgangspunkt et bedre liv. Det er da et helt vildt ansvar”, siger Daniel Panduro.
Praksisnær undervisning ude på skolerne
Når han planlægger sin undervisning af fremtidens skolelærere, så forsøger han altid at gøre den så aktiverende og praksisnær som muligt. Og meget gerne væk fra campus og ud i verden. Hvis der fx arbejdes med demokratiformer og det pædagogiske paradoks, tager han sine lærerstuderende under armen og besøger en skole, der har særlige erfaringer med den udfordring. Eller hvis holdet arbejder med folkeskolens afgangsprøve, så finder Daniel en folkeskole, som de kan besøge og tale med lærerne om, hvordan teorierne kan omsættes i praksis.
”Så stiller jeg ofte spørgsmålet: ’Det er fint det der, men hvad gør du, når du står foran en gruppe 14-årige, der primært interesserer sig for Fortnite og Caroline fra parallelle-klassen? Hvordan vil du overbevise dem om, at ideologier, inflation og socialisering er vigtigt?’ Ultimativt er det jo spørgsmål, som mine studerende skal kunne svare på. Og her er et af svarene netop at lave legende, praksisnær og inddragende undervisning. Både på læreruddannelsen og i folkeskolen”.
Når Daniel Panduro underviser, så forsøger han altid at tage udgangspunkt i sine studerendes ønsker, drømme og kvalifikationer. God undervisning er nemlig at tage det fulde ansvar for at flytte sine studerende fra et sted til et andet, forklarer han.
”Det skal altså være en undervisning hvor de studerende ikke kun skal lære noget, fordi det er fedt at kunne sige det til en eksamen. Det skal kunne bruges til noget. Om det er den pædagogstuderende der skal styrke børns legekultur, forvalteren der skal stå for innovation og borgerinddragelse eller mine lærerstuderende der skal gøre en flok forvirrede teenagere til dygtige og demokratiske borgere”.
Fakta om prisen for fremragende undervisning 2024
KP tildeler årligt en pris for fremragende undervisning eller bidrag til fremragende undervisning. Prisen kan tildeles ansatte enkeltpersoner eller teams, som har skabt fremragende undervisning eller på afgørende vis skabt grundlag herfor til gavn og glæde for studerende og kursister.
I vurderingen af indstillingerne lægges der særligt vægt på følgende kriterier:
- Høje faglige krav i undervisningen, der styrker læring
- Aktiverende undervisning
- Relationsskabelse
- Skabt grundlag for og understøttet fremragende undervisning
De tidligere prismodtagere er lektor Ann Kristina Mikkelsen Bojsen fra uddannelsen katastrofe- og risikomanager (2019), lektor Michael René fra ernæring- og sundhedsuddannelsen (2021) samt lektorerne Jacob Clausen og Rasmus Præstmann Hansen fra pædagoguddannelsen (2023)
Kontaktinfo: Daniel Panduro, adjunkt, læreruddannelsen, Københavns Professionshøjskole, mail: dama@kp.dk, tlf.: 41 89 75 20
Nøgleord
Kontakter
Michael AndersenPressechef
Tlf:23445383micn@kp.dkBilleder
Fakta om Københavns Professionshøjskole
- Har cirka 21.000 studerende.
- Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 5.000 studerende, største læreruddannelse med ca. 3.500 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.000 studerende.
- Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.
- Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.
- Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
- Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Ny forskning: Flere unge i psykisk mistrivsel kommer i job og uddannelse for færre penge13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
De seneste seks år har forskere og praktikere i jobcentre sammen testet og tilpasset en ny metode med individuelt tilpasset støtte til at hjælpe unge i psykisk mistrivsel med at komme i job og uddannelse. Og resultaterne er positive: Flere kommer i gang og får det bedre – og så er indsatsen også billigere end de almindelige tilbud i jobcentrene.
Skattespecialister bliver revet væk11.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Skatteminister Rasmus Stoklund (S) roser professionsbacheloruddannelsen i skat på KP, hvor ledigheden blandt dimittenderne er ikke-eksisterende
Ny KP-dekan med stor viden om det nære sundhedsvæsen30.10.2024 12:01:00 CET | Pressemeddelelse
Charlotte Markussen bliver dekan på det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole. Hun kommer fra en stilling som direktør i Høje Taastrup Kommune og med mangeårig ledelseserfaring fra den kommunale sektor
KP-rektor glæder sig over den nye EPX - men forudser studerende med svagere studieforudsætninger8.10.2024 10:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil sænke kravene til, hvem der i fremtiden kan søge ind på pædagog- og socialrådgiveruddannelsen. KP-rektor Anne Vang Rasmussen forudser risiko for øget frafald på begge uddannelser
Reform skal løfte fagligheden på professionsuddannelserne8.10.2024 10:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har præsenteret et længe ventet udkast til en reform af landets professionsuddannelser. KP-rektor Anne Vang Rasmussen roser den økonomiske indsprøjtning og udsigten til at kunne udbyde masteruddannelser
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum