DI: Både familievirksomheders ejere og medarbejdere vinder ved nemmere generationsskifte
Regeringens ændringer af generationsskifteskatten vil gøre det nemmere og mere gennemskueligt at lade virksomheder gå videre til næste generation, lyder rosen fra Dansk Industri, der til gengæld gerne havde set et højere fradrag for forskning og udvikling

Regeringen har præsenteret sit udspil til at ændre generationsskifteskatten, og det er tæt på et politisk pletskud ifølge Dansk Industri (DI), som har kæmpet hårdt for bedre og tydeligere vilkår for de danske familievirksomheder.
- Både familievirksomheders ejere og medarbejdere vinder ved nemmere generationsskifte. Med regeringens udspil kommer der langt om længe ro om vilkårene for, hvordan næste generation kan overtage en familieejet virksomhed uden at blive ramt af en uberegnelig skat, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
De nuværende regler har skabt stor usikkerhed blandt familieejede virksomheder, der uden en ændring af reglerne, har kunnet se frem til at skulle sælge dele af virksomheden, for at kunne betale generationsskifteskatten.
- Regeringens forslag betyder, at virksomhederne kan udvikle sig i Danmark frem for fx at blive tvunget til at sælge til en udenlandsk konkurrent. Det er rigtig godt nyt for Danmark og danske arbejdspladser, siger Lars Sandahl Sørensen
- Skatten på generationsskifte har i snart 10 år været politisk kastebold, men nu skaber regeringen tryghed for landets mange familieejede virksomheder, deres medarbejdere og de lokalsamfund, de er en del af.
DI-direktøren peger på, at regeringen både foreslår en skematisk værdiansættelse af virksomheder, der skifter generation, hvilket sikrer, at skatten kan beregnes på forhånd, og desuden vil sænke generationsskifteskatten fra 15 til 10 procent.
- Dermed får virksomheden bedre økonomi og kan planlægge investeringer i fremtiden i form af fx digitalisering, grøn omstilling og nye arbejdspladser. Rigtig mange familieejede virksomheder vil glæde sig over regeringens forslag, siger Lars Sandahl Sørensen.
Fremover vil reglerne også kunne bruges ved generationsskifte af aktive ejendomsvirksomheder, hvilket DI længe har arbejdet for.
DI kæmper videre for bedre FoU-fradrag
DI har også i høj grad kæmpet for nyt og bedre fradrag for forskning og udvikling (FoU), og her har regeringen fremlagt et udspil, hvor FoU-fradraget lander på 120 procent.
- Regeringen tager et vigtigt skridt i retning af at sikre mere konkurrencedygtige vilkår for forskning og udvikling i Danmark, men de kommer desværre ikke helt i mål. Erhvervsliv og politikere har været enige om et FoU-fradrag på 130 procent, så det ærgrer mig, at regeringen ikke har det med i sit udspil, siger Lars Sandahl Sørensen.
Danmark ligger stadig langt efter vores nabolande Norge og Sverige og betydeligt under gennemsnittet i EU, når det kommer til vilkår for forskning, og DI-topchefen opfordrer politikerne på Christiansborg til at finde en løsning i de kommende forhandlinger.
- Det er både i politikernes og samfundets interesse at finde en endelig løsning, der vil fremme forskning og udvikling og danske virksomheders konkurrencekraft, så vi fortsætter kampen for de 130 procent, siger Lars Sandahl Sørensen.
Han understreger, at det aldrig har været DI’s kop te at finansiere et FoU-fradrag ved at spare på erhvervsstøtten, som der nu er lagt op til.
- Regeringen har uden at blinke sendt milliarder til kommuner og forsvar, og der er stadig et stort råderum at tage af. Derfor opfordrer vi til, at man finder pengene i det økonomiske råderum til at løfte fradraget, siger Lars Sandahl Sørensen.
- Råderummet er skabt af virksomheder og deres medarbejdere, og særligt de forskningstunge danske virksomheders fremgang høster vi nu frugterne af. Men gode vilkår for forskning og udvikling er blevet et almindeligt konkurrencevilkår, hvor Danmark desværre halter bagefter. Derfor skal vi fortsat forbedre vilkårene.
Kontakter
Nis Peder KolbyPresserådgiver
Tlf:40323400nipk@di.dkFølg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Stort løft af erhvervsuddannelserne bekræfter, at flere faglærte er topprioritet6.5.2025 21:02:01 CEST | Pressemeddelelse
Det permanente løft af erhvervsuddannelserne bør være et vendepunkt. Derfor vil Dansk Industri også holde øje med om fremtidens faglærte møder moderne udstyr, dygtige undervisere og kvalitet, der matcher erhvervslivets behov.
MAN Energy Solutions og ReDI School of Digital Integration er blandt vinderne ved Danish Diversity Awards 20256.5.2025 19:00:55 CEST | Pressemeddelelse
Gratis uddannelse til flygtninge og en bred indsats for at styrke mangfoldigheden på arbejdspladsen med årshjul og guidebog hædres nu med diversitetspriser.
Presseinvitation til Danish Diversity Awards 202530.4.2025 13:39:57 CEST | Pressemeddelelse
Rufus Gifford, Magnus Heunicke og Poornima Luthra er på programmet, når Dansk Industri og Goodtalks fejrer mangfoldigheden den 6. maj i Industriens Hus.
NIS2 står for døren – er Danmark og erhvervslivet klar?30.4.2025 13:33:04 CEST | Presseinvitation
Nogle af verdens skrappeste krav til cybersikkerhed træder inden længe i kraft, og så skal vi, som samfund, være klar til at efterleve reglerne. Er vi det? Og hvordan bliver vi cybersikre i en tid med historisk stor usikkerhed i verden? De spørgsmål drøfter ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, førende eksperter og erhvervsledere på NIS2-konference.
DI: Vejen til 2030-klimamålet er klar - nu skal ambitioner blive til handling30.4.2025 12:04:24 CEST | Pressemeddelelse
Danmark er godt på vej til at indfri 70 procents reduktionsmålet i 2030. Nu afhænger det af implementeringen, så de politiske aftaler bliver omsat til konkret handling. Samtidig viser årets fremskrivning for første gang nogensinde den forventede udvikling af danske CO₂-emissioner helt frem til 2050. For at komme i mål er der brug for, at vi allerede nu kigger frem mod klimaneutralitet i 2045 og sikrer klare rammer for erhvervslivet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum