Dansk-svensk samarbejde baner vejen for nye behandlinger af type 1-diabetes

Del

For første gang står vi over for at kunne forsinke udviklingen en autoimmun sygdom, med et banebrydende screeningprogram, der gør det muligt at udskyde udviklingen af den invaliderende sygdom type 1-diabetes hos særligt børn og unge.

Medicon Valley Alliances forskningscenter for diabetes DiaUnion står bag et screeningsprogram, som er udviklet i samarbejde mellem Region Hovedstaden af Steno Diabetes Center Copenhagen og Region Skåne af Lund Universitet.

Screeningen tilbydes i Danmark personer i alderen 0-40 år, som er nærmeste familie til kendte type 1-diabetespatienter.

I Danmark er der 34.560 type 1-diabetespatienter, og i Sverige ligger tallet på 50.000 patienter. Type 1-diabetes er, i modsætning til type 2-diabetes, ikke en livstilssygdom og kan derfor ikke forebygges ved hjælp af livsstilsændringer, og sygdommen kræver livslang insulinbehandling.

Alene i Danmark anslås de samfundsøkonomiske udgifter ved type 1-diabetes at ligge på omkring 2 milliarder kroner om året.

Med screeningen vil nye behandlingsformer kunne forsinke udviklingen af sygdommen, og dermed den begrænsende livsføring den kan medføre.

Screeningsprogrammet er et vigtigt skridt mod DiaUnions ultimative mål om at forhindre, og på sigt, helbrede type 1-diabetes. Der går oftest flere år før symptomer på den autoimmune sygdom observeres og kan diagnosticeres. Jo tidligere man griber ind, jo bedre er chancen derfor for at stoppe udviklingen, hvilket giver børn med type 1-diabetes udsigt til langt større livskvalitet.

”Det er et meget banebrydende projekt vi står overfor. Ikke alene vil projektet åbne op for udskudt sygdomsudvikling hos tusindvis af børn og unge, men derudover er det meget markant, at vi for første gang kan forsinke én af de mange invaliderende autoimmune sygdomme som flere og flere rammes af.”
Lars Gaardhøj, regionsrådsformand, Region Hovedstaden.

Foruden at kunne forudsige om en person er disponeret for at udvikle type 1-diabetes, vil screeningen også kunne forudsige risikoen for de beslægtede autoimmune sygdomme cøliaki (glutenallergi), samt autoimmun thyroiditis, som er en betændelsestilstand i skjoldbruskkirtlen, der medfører lavt stofskifte.

”Jo tidligere man sætter ind i den autoimmune proces, jo bedre er chancerne for at stoppe sygdommens progression. Etableringen af screeningsprogrammer er derfor en kritisk opgave, der i dag udgør en flaskehals, både når det kommer til at identificere potentielle patienter samt dermed også udviklingen af nye lægemidler.”
 Flemming Pociot, Principal Investigator, professor, forskningsoverlæge, dr. med, Steno Diabetes Center Copenhagen.

Den dansk-svenske life-science-klynge Medicon Valley Alliance har sikret den transnationale infrastruktur mellem Danmark og Sverige, der har gjort det muligt for regionerne at udvikle programmet sammen.

”Uden det stærke samarbejde mellem regionernes forskere kunne vi ikke have nået så langt med vores screeningsprogram. Dette understreger endnu engang vigtigheden af at samarbejde hen over Øresund, så vi kan drage nytte af hinandens viden og ekspertområder.”
Anette Steenberg, CEO Medicon Valley Alliance.

Screeningsprogrammet sker med støtte fra den franske medicinalvirksomhed Sanofi.

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Om Medicon Valley Alliance

Medicon Valley Alliance (MVA) er en dansk-svensk life-science klyngeorganisation etableret i 1997 af bl.a. Københavns Universitet og Lunds Universitet under navnet Medicon Valley Academy. Navnet Medicon Valley, der er inspireret af Silicon Valley, dækker geografisk det østlige Danmark (Sjælland og øerne) og det sydlige Sverige (Region Skåne). Organisationen Medicon Valley Alliance er en non-profit registreret i Danmark og med kontor i Ørestad, og har mere end 300 medlemmer, hvoraf langt størstedelen er private danske, svenske, nordiske og europæiske life-science relaterede virksomheder med interesse for forskning, udvikling, salg og service målrettet regionens life-science øko-system.
MVA arrangerer minikonferencer, netværksmøder, godmorgen-møder m.v. og søger at skabe mødes- og markedspladser for life-science stakeholders i regionen, ligesom MVA driver netværk inden for områderne Women´s health, onkologi, R&D, Medtech og microbiome. MVA fungerer derudover som projekthus for life-science relaterede forsknings- og udviklingsprojekter og projektansøgninger med deltagelse af partnere i Øresundsregionen.
Bestyrelsesformand siden 2023 er Niels Abel Bonde, VP HCP Marketing Obesity, Novo Nordisk, CEO siden 2021 er Anette Stenberg.

Følg pressemeddelelser fra Medicon Valley Alliance

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Medicon Valley Alliance

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye