Furesø Kommune indleder samarbejde om overvågning af sommerfugle
Furesø Kommune vil følge udviklingen af plante- og dyrelivet tæt på Baunesletten. Et nyt samarbejde skal sikre viden om sommerfuglenes tilstand og udvikling – især arten Violetrandet Ildfugl har kommunens opmærksomhed.
Furesø Kommune vil overvåge dagsommerfuglene på Baunesletten, så man kan følge bestandenes udvikling. Det skal ske i samarbejde med Danmarks Dagsommerfugle - det nationale overvågningsprogram for dagsommerfugle i Danmark. Sommerfuglene tælles ud fra ’Pollard Metoden’, som er den mest udbredte metode til formålet på tværs af Europa.
De indsamlede data skal bruges til at følge den overordnede tilstand og udvikling samt følge tilstanden for særligt sårbare eller sjældne arter. Mandag den 10. juni blev der ved den første tælling talt 35 Violetrandet Ildfugl, 24 Grøn Køllesværmer, Alm. Blåfugl, Okkergul Randøje, Lille Ildfugl, Stor Bredpande, Nældens Takvinge og Græsrandøje. Et godt resultat på en overskygget og halvblæsende dag.
Lene Munch-Petersen (A), formand for Natur og Klima glæder sig over samarbejdet:
”De første optællinger viser, at sommerfuglene lige nu har det godt på Baunesletten. Det skal de ikke bare blive ved med at have – de skulle gerne få det endnu bedre fremadrettet. Et naturgenopretningsprojekt har til formål både at fremme biodiversitet og beskytte de sårbare arter. Samarbejdet med Danmarks Dagsommerfugle er et vigtigt redskab til at indsamle viden om, hvordan det går med den ønskede virkning for biodiversiteten. Jo flere datasæt vi får, jo mere solide kan analyserne også blive”.
Naturlig græsning sikrer mad til alle
I det projektforslag, der arbejdes med på Baunesletten, er der lagt op til max 3-8 dyr på området. Erfaringer fra andre områder, hvor der har været denne form for naturlig græsning gennem 20 år viser, at det giver en længere blomstringstid og sikrer gode levevilkår til sommerfugle og andre insekter.
Anne Eskildsen har forsket i dagsommerfugle og er leder af projektet Danmarks Dagsommerfugle. Hun ser stor værdi af samarbejdet med Furesø Kommune:
"Den danske dagsommerfuglefauna er i stor tilbagegang, og derfor er det meget glædeligt, at Furesø Kommune har valgt at tage et aktivt ansvar for overvågningen og forvaltningen af violetrandet ildfugl. Viden om de enkelte arters bestandsudvikling er nemlig helt central, hvis vi vil blive bedre til at bevare og beskytte vores dagsommerfugle."
Furesø Kommune sparrer løbende med eksperter fra Københavns Universitet inden for biodiversitet og naturforvaltning om definition af relevante målsætninger og overvågning af udviklingen af dynamiske økosystemer.
Kommunen samarbejder ligeledes med blandt andet DN Furesø for at evaluere og justere projektet for at opnå de bedste resultater for både naturgenopretning og beskyttelse af truede arter.
Fakta
Danmarks Dagsommerfugle, det nationale overvågningsprogram for dagsommerfugle i Danmark har til formål at følge bestandsudviklingen for de 65 arter af dagsommerfugle, der lever i Danmark.
Danmarks Dagsommerfugle indgår i et tæt samarbejde med centrale myndigheder, forskningsinstitutioner, grønne NGO’er og andre aktører. I vores følgegruppe indgår repræsentanter fra blandt andre Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, KTC, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Dansk Ornitologisk Forening.
’Pollard Metoden’ er den mest udbredte metode til tælling af dagsommerfugle og anvendes i alle andre eBMS-projekter på tværs af Europa.
https://danmarksdagsommerfugle.dk/
Virksomheden Natur360 står for optællingerne på Baunesletten.
Furesø Kommune sparrer blandt andre med Louise Imer Nabe-Nielsen, Specialkonsulent ved Københavns Universitet, GLOBE Institute, Center for Makroøkologi, Evolution og Klima
Kontakter
Lene Munch-Petersen (A)
Formand for Natur og Klima
Medlem af Plan- og Byudvikling
Anne EskildsenLeder af projektet Danmarks DagsommerfugleNaturrådgiverne Eskildsen & Buur, cand.scient. med ph.d.-grad i biologi fra Aarhus Universitet
Tlf:5353 5803anne@danmarksdagsommerfugle.dkClaus TorpBy- og kulturdirektør
Center for Borgerservice og Kultur, Center for Kommunale ejendomme og Anlæg, Center for By og Miljø.
Kommunikation
Tlf:72354012kommunikation@furesoe.dkwww.furesoe.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Efteruddannelse skal løfte virksomheder og medarbejdere i Furesø19.12.2024 16:11:54 CET | Pressemeddelelse
Erhvervskontaktudvalget (EKU) i Furesø Kommune opfordrer kommunens virksomheder til at udnytte mulighederne for dansk- og efteruddannelse, der er tilgængelige for deres ansatte. Informationsmøder holdes i 2025.
Fjernvarmen udbygges i Furesø16.12.2024 14:53:20 CET | Pressemeddelelse
Byrådet godkendte den 11. december 2024 etape 2 af udbygningen af fjernvarme i Værløse. Vestforbrændings bestyrelse har samtidig netop besluttet at udbygge fjernvarmenettet i Farum.
Nye skraldemænd fra nytår i Furesø Kommune13.12.2024 15:06:18 CET | Pressemeddelelse
Fra den 2. januar træder en ny kontrakt i kraft, hvor Verdis overtager som operatør for affaldsindsamlingen i Furesø Kommune. Fra 2025 vil dette omfatte affald fra både husholdninger og kommunale virksomheder. Al indsamling udføres med moderne el-skraldebiler, der kører på grøn strøm, og medarbejderne er specifikt uddannede til opgaven. Det indebærer nye tømmedage de fleste steder.
Ny vision for en grøn og levende Værløse Bymidte13.12.2024 13:57:09 CET | Pressemeddelelse
En udviklingsplan for Værløse Bymidte blev vedtaget af Furesø Byråd den 11. december. Visionen er at skabe en grøn og levende bymidte, der forener et rigt kultur- og handelsliv, mangfoldige fællesskaber og bæredygtig byudvikling.
Søg støtte til nye partnerskaber i 202512.12.2024 11:35:44 CET | Pressemeddelelse
Har du en god idé til et nyt projekt indenfor kultur- og idrætsområdet? Og har du en samarbejdspartner i tankerne? Så kan du søge puljen for Vores Furesø om økonomisk støtte til at gøre ideen til virkelighed. Deadline for ansøgning er den 1. februar 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum