Historisk naturlov endelig på plads
Efter en lang voldsom kamp for en ny europæisk naturlov blev den i dag endelig vedtaget af EU's ministerråd. Det er godt nyt for Danmark.

Forordningen om genopretning af naturen EU-mål indeholder bindende mål om at genoprette mindst 20 pct af landjorden og 20 pct af havområderne inden 2030 og alle økosystemer, som har behov for genopretning inden 2050.
- Det er en historisk dag og den nye naturlov vil komme alle borgere til gode. Vi har drevet så meget rovdrift på naturen og behovet for genopretning er ekstremt, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Danmark stemte for loven i EU's ministerråd og den nye lov vil da også få særlig stor betydning i Danmark. Her findes mindst natur i Europa og den danske natur er i særlig dårlig tilstand på havet, i fjordene og på land. Således viser en helt ny rapport fra Aarhus Universitet, at det trods årtiers indsatser ikke er lykkedes at vende tilbagegangene i de danske naturtyper og dermed levestederne for tusindvis af arter.
- Vi er nødt til at handle anderledes for at stoppe tabet af naturtyper og arter og med den nye naturlov får vi muligheden for det. Nu skal vi tage kampen herhjemme, så vi ikke fortsat sætter den lavest mulige barre for vores natur, siger Maria Reumert Gjerding. Den nye europæiske naturlov gør, at indsatserne i første omgang skal prioriteres i de eksisterende Natura 2000 beskyttede områder og derefter bredes ud til fx havnaturen, bynaturen og landbrugsjorder.
Danmark har her den udfordring at ligge helt i bund i EU, når det gælder Natura 2000 beskyttet natur og derfor mener Danmarks Naturfredningsforening, at der skal en ekstra national indsats til:
- Danmark er særligt udfordret med nærmest ufatteligt lidt beskyttet natur og det skal vi naturligvis også adressere. For en stærk og robust natur er vores bedste allierede i klimakampen og derfor er den nye lov alle borgeres lov. Det er en god dag for naturen og os alle sammen, lyder det fra Maria Reumert Gjerding.
En afstemning af den nye lov om naturgenopretning blev forpurret af EU's ministerråd efter massiv modstand fra blandt andre Ungarn i foråret. Dermed blev EU's normale beslutningsprocedure sat ud af kraft. Efter intense forhandlinger lykkes det at vende blandt andre Østrig til et ja og dermed blev loven endelig vedtaget i dag.
FAKTA om Naturgenopretningsforordningen:
· Forordningen skal medvirke til at udmønte EU's Biodiversitetsstrategi 2030, herunder ved at lukke hullerne, der er i fuglebeskyttelsesdirektivet fra 1979 og habitatdirektivet fra 1992. De 2 direktiver sætter ikke tidsfrister for at opnå mål, eller blot fremdrift. Det gør Forordningen.
· Forordningen er også EU's første anerkendelse af at natur ikke blot er en udgift, men også har en økonomisk værdi i form af Økosystemtjenester og Naturbaserede løsninger. Kommissionen anslår at naturgenopretning som udmønter Forordningen, vil tilføre samfundsmæssige værdier svarende til mellem 4 – 38 Euro, for hver 1 Euro investeret i naturgenopretning (LINK).
· Formålet med Forordningen er således ikke alene at genoprette natur, men at EU via naturgenopretning også øger sin klimaindsats via naturbaserede løsninger, med sund økonomi.
Kontakter
Tine GjerløvChefrådgiver, journalist DJ
Tlf:22852208Tlf:22852208tgj@dn.dkFølg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum