Bonzer

Tips til en god nattesøvn: Sådan håndterer du sommervarmen med din baby

Del

Sommerferien nærmer sig for mange, og uanset om man håber på en god dansk sommer, eller rejser udenlands i jagten på sol og varme, kan netop varmen blive en udfordring i forhold til at sikre babys søvn. Søvnekspert forklarer, hvordan man bedst sikrer sin babys søvn i sommervarmen.

Når det bliver rigtig varmt i vejret, oplever mange, at søvnen kan blive forstyrret. Man føler sig nærmest helt døsig, eller det kan være svært at finde ro i varmen. Det gælder i særlig høj grad for babyer og børn, hvilket betyder, at forældre ikke kun skal slås med deres egen søvn, men også yde ekstra omsorg for deres små.

Sommervarmen kan være en stor udfordring for babyers søvn. Forældre skal derfor være ekstra opmærksomme på deres barns behov og tage skridt til at sikre, at de sover trygt og komfortabelt”, siger Mia Bjørnfort, søvnkonsulent for Moonboon.

Kroppens temperaturregulering er fintfølende og har naturlige udsving i løbet af dagen. Kropstemperaturen topper typisk i eftermiddagstimerne, inden den naturligt falder igen i løbet af aftenen. Den store joker er, at der ikke skal så meget til, før varmen påvirker den naturlige regulering.

Allerede ved 25 grader vil man kunne opleve påvirket søvn. De højere temperaturer kan således både skubbe søvnens start til senere på aftenen, hvor temperaturen er faldet, og gøre det svært at sove natten igennem, hvis temperaturen hvor man sover, ikke falder nok”, forklarer Mia Bjørnfort.

Sådan hjælper du din baby med at regulere temperaturen i sommervarmen

Temperaturregulering er særligt udfordrende for babyer, da deres kroppe simpelthen endnu ikke har lært, hvordan de effektivt temperaturregulerer. Det betyder, at man som forældre skal være ekstra opmærksom og proaktiv for at hjælpe sin baby med at holde en passende temperatur i de varme sommermåneder.

For babyer under 6 måneder er det vigtigt at tilbyde mere bryst eller flaske, da de vil drikke mindre ad gangen, men oftere. Efter 6 måneders alderen kan man også tilbyde vand, saft eller sodavandsis. Forældre bør samtidig være opmærksomme på tegn på overophedning, som hurtig puls, varm hud, tørre bleer, meget gul eller orange urin, tørre læber og sløvhed”, fortæller Mia Bjørnfort.

Her er nogle tips og råd fra Mia Bjørnfort til, hvordan man bedst håndterer sommervarmen og sikrer en god nattesøvn for baby:

  1. Sikker søvn: Når barnet sover, kan det hurtigt få det for varmt, uden at man lægger mærke til det, fordi tegnene er så svage. Det kan f.eks. være hurtig puls, varm hud, tørre læber/mund/tunge og sløv opmærksomhed. Tjek derfor barnets temperatur hyppigt, hvis barnet sover i et andet rum, eller sov selv hos barnet, så du bedre kan fornemme barnets tilstand under søvnen.

    Forskning har vist en sammenhæng imellem overophedning under søvn og vuggedød. Børn under 6 måneder bør derfor sove i samme rum som forældrene, da dette er en beskyttende faktor for vuggedød - med eller uden sommervarme.

  2. Hold varmen ude: Når solen skinner, vil man ofte have lyst til at åbne op og lade lyset komme ind - men det er ikke vejen at gå, hvis man vil sove. At holde varmen ude af soveværelserne ved at holde døre og vinduer lukkede og lade gardinerne være trukket for, kan virkelig være en gamechanger.

    Forsøg at holde værelses-temperaturen under 25 grader - og benyt gerne en blæser, som skaber luftcirkulation og virker kølende, når luften løber hen over kroppen. Stillestående luft føles nemlig varmere end luft, der cirkulerer. En blæser eller aircondition kan sættes til at køle værelset ned inden sengetid, hvorefter de skrues ned i intensitet.

  3. Køl selve kroppen ned før og under søvnen: Kølige våde klude på ankler, håndled, nakke og pande kan hjælpe både før og under søvnen - eller en forstøverflaske med vand, som sprøjtes ud over kroppen.

    Påklædning bør være i ét lag og gerne tyndt bomuld eller ‘sommeruld’, som tillader barnet at komme af med varmen, men samtidig hjælper barnet til ikke at blive kold-svedig. Sover barnet bedst med noget på sig, kan et hulstrikket tæppe eller dynebetræk ofte give følelsen af en dyne, uden at blive for varm.

  4. Hold putterutinen - men put først, når barnet faktisk er klar: Barnet er ofte ikke træt, før varmen er aftaget lidt - og det er spild af tid og energi at forsøge putning, før kroppen er fysisk klar til at sove.

    At forsøge at putte et barn som har det for varmt, og som følge heraf ikke fysisk er klar til at sove, er ikke blot frustrerende for alle - det skaber også en situation, hvor barnet vil opleve, at det ‘ikke kan sove’. Det kan sætte sig i barnet, så barnet vil begynde at stritte imod sengetid. 

    Tag et lunkent bad sammen, leg med en forstøver og nyd en ekstra is, imens I venter på, at kroppen er klar til søvnen. Ingen af jer kan ændre på varmens påvirkning af søvnen, så brug hellere energien på at komme igennem det sammen.

  5. Sov indenfor hvis muligt og ellers i skyggen med luftgennemstrømning: Ofte er det nemmere at holde soveværelset køligt i løbet af dagen, hvorfor det kan være en idé at flytte luren indenfor. Men nogle børn sover bare bedst udenfor.

    Barnevogn, klapvogn eller slyngevugge kan placeres i skyggen et sted med god luftgennemstrømning. Husk at kaleche, solskygger mm. ikke må blokere for luftgennemstrømningen, da selv en sval brise, der løber over barnets krop, køler barnet.

    Selv kortvarig dækning med stofble eller lignende kan skabe en meget varm luft omkring barnet og må på det kraftigste frarådes.

  6. Vær opmærksom på behov for væske om natten: Uanset om barnet stadig vågner for at få en tår mælk om natten, eller om dette for længst er ophørt, kan barnet have brug for væske igennem natten - og kan således begynde at vågne igen.

    Mindre børn kan hjælpes til mælk og væske natten igennem, evt. ved at de blidt tilbydes bryst eller flaske i sovende tilstand. Større børn kan få en drikkedunk med i seng, så de selv kan tage vand.

    Natligt indtag af væske kan være lige dét, der hjælper søvnen på vej - og forhindrer dehydrering og et skidt barn.

  7. Salt og sukker er tilladt i sommervarmen: Småbørn, der ikke helt vil drikke og spise nok i varmen, kan med fordel tilbydes salte og søde sager. Normalt skal man spare på salt og sukker, men i sommervarmen mister barnet også dette - og salt fra eksempelvis chips eller sukker fra søde sager vil stimulere barnet til selv at drikke og give kalorier. Der skal ofte ikke meget til, så giv det med god samvittighed.

Kontakter

OM MOONBOON

Moonboon er en dansk virksomhed med en passion for at forbedre søvnen for både babyer og forældre. Vores produkter er skabt med omhu og ekspertise og er designet med fokus på sikkerhed, bæredygtighed og dansk designtradition.

Vi er stolte af at være GOTS-certificeret og bruger økologiske materialer for at beskytte miljøet og støtte fair arbejdsforhold.

Vores vision for alle vores produkter er, at de skal have inkorporeret de vigtigste træk ved dansk design - en minimalistisk æstetik, design, der følger funktion, ærlighed i håndværket og opmærksomhed på detaljer.

Det er denne æstetik, der definerer vores design hos Moonboon, og derfor oversætter vi denne vision til smukke, tidløse produkter, med en forbindelse til naturen

Følg pressemeddelelser fra Bonzer

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Bonzer

Kommunerna som leder inom solenergi: Sveriges bästa solenergiproducenter16.7.2024 10:38:32 CEST | Pressemeddelelse

Sveriges elnät består mest av el från vatten- och kärnkraft, som står för cirka 70% av produktionen. Solenergi utgör än så länge inte ens 2% av Sveriges elproduktion, men antalet installerade solcellsanläggningar växer varje år. I den här analysen rankar vi de kommuner som är bäst på solel och gör statistiken enkel att förstå. Vill du veta hur många timmar du kan dammsuga tack vare solenergiproduktionen i din kommun? Eller vilka kommuner i Sverige som producerar mest solel? Det har 1KOMMA5° tagit reda på!

Kommunerna som leder inom solenergi: Sveriges bästa solenergiproducenter16.7.2024 10:38:32 CEST | Pressemeddelelse

Sveriges elnät består mest av el från vatten- och kärnkraft, som står för cirka 70% av produktionen. Solenergi utgör än så länge inte ens 2% av Sveriges elproduktion, men antalet installerade solcellsanläggningar växer varje år. I den här analysen rankar vi de kommuner som är bäst på solel och gör statistiken enkel att förstå. Vill du veta hur många timmar du kan dammsuga tack vare solenergiproduktionen i din kommun? Eller vilka kommuner i Sverige som producerar mest solel? Det har 1KOMMA5° tagit reda på!

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye